Υλικά (για ένα ταψάκι 20×30)
- 2 πακέτα σαβαγιάρ (μπορεί να σας περισσέψουν και κάποια)
- 1 φακελάκι μόρφατ σε σκόνη
- 1 ποτήρι γάλα για τη σαντιγί
- 1 ζαχαρούχο
- 1 φλιτζανάκι εσπρέσσο (αν δεν έχετε διαλύστε 1 κουταλιά νες σε 3 ζεστό νερό)
- 1/2 σφηνάκι κονιάκ
Υλικά (για το σιρόπι)
- 1 ποτήρι νερό
- 4 κουταλιές κοφτές της σούπας νες
- 8 κουταλιές ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Υλικά (για τα καραμελωμένα αμύγδαλα)
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι αμύγδαλα ωμά ανάλατα (εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε 5-6 πακέτα παστέλι αμυγδάλου από το σούπερ μάρκετ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με το σιρόπι.
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά ,ανακατεύουμε λίγο και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού αφήνουμε 5-6 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στη συνέχεια καραμελώνουμε τα αμύγδαλα.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
- Ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά με μαρίζ να πάει η καραμέλα παντού.
- Με πολλή προσοχή ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε μια λαδόκολλα και περιμένουμε να κρυώσουν.
- Με το που κρυώσουν(δε θέλει πολλή ώρα ) τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα θρυματίζουμε.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Χτυπάμε με το μίξερ τη σκόνη μόρφατ με το γάλα μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζαχαρούχο και, αφού ενσωματωθεί στη σαντιγί , προσθέτουμε το καφέ και το κονιάκ χτυπώντας λίγο ακόμη το μείγμα.
- Παίρνουμε το ταψάκι μας.
- Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού.
- Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα και ποσότητα από τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
- Συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση.
- Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο υπόποιπ σιρόπι, κρέμα και από πάνω αμύγδαλα.
- Βάζουμε να σταθεί στο ψυγείο ένα βράδυ.
- Πριν σερβίρουμε ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι έξτρα τριμμένα αμύγδαλα(που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη μέρα)
Είναι η κλασική ,ρετρό τούρτα της δεκαετίας του 80 που όλες οι μαμάδες συνήθιζαν να κάνουν!
Αν σας αρέσει η τιραμισού, αυτή θα τη λατρέψετε!!!