ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά(για ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους) Για το φύλλο
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 250 περίπου γρ. νερό ελάχιστα χλιαρό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Για τη γέμιση
- 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ
- αλάτι, πιπέρι
Για την επάλειψη
- 200 γρ. μαργαρίνη λιωμένη ανάμεικτη με 50 ml ηλιέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με τη γέμιση για να κρυώσει μέχρι να τη βάλουμε στην πίτα.
- Σε ένα αντικολλητικό βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να σκουρύνει ο κιμάς,
- Αλατοπιπερώνουμε ,ανακατεύουμε μια –δυο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το φύλλο.
- Στο κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αν το ζυμάρι είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
- Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια.
- Παίρνουμε το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 7 μπάλες , το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης.
- Το αλευρώνουμε ελαφρώς από πάνω και με πλάστη το ανοίγουμε σε έναν δίσκο που να είναι λίγο μεγαλύτερος από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Με πινέλο λαδώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο με τις άκρες του να προεξέχουν από το ταψί.
- Το λαδώνουμε με το πινέλο σε όλη την επιφάνειά του .
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα αλλά αυτά δεν τα κάνουμε μεγαλύτερα από το ταψί, θέλουμε να εφάπτονται στην επιφάνεια και να μην προεξέχουν.
- Κάθε φορά που προσθέτουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε με το πινέλο.
- Αφού συμπληρωθούν 4 φύλλα προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε με 2 φύλλα που εφάπτονται στην επιφάνεια(δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε).
- Το τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε φροντίζουμε να προεξέχει από τα πλάγια του ταψιού.
- Παίρνουμε το τελευταίο και το πρώτο φύλλο που προεξέχουν και τα γυρίζουμε μέσα στο ταψί για να κλείσουμε την πίτα μας.
- Λαδώνουμε την πίτα πολύ προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια και ιδιαίτερα στις άκρες της βάζοντας το πινέλο και στα πλάγια του ταψιού.
- Χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα και την ψεκάζουμε ελαφρά με νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180 Βαθμούς στην προτελευταία θέση για 45-60 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
- Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη και από το χρυσαφί χρώμα των φύλλων και από το ότι έχει ελαφρώς συρρικνωθεί και έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Η διαδικασία φαίνεται λίγο χρονοβόρα για κάποιον που ασχολείται πρώτη φορά αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μια πίτα με ιδιαίτερη νοστιμιά που μπορεί να φαγωθεί και ως κυρίως γεύμα.