Το Cookingtherapy.gr προτείνει: Σφακιανή Πίτα

22 Ιανουαρίου 202321:32

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά (για 8 πίτες)

  • 520 – 550 γρ. αλεύρι
  • 300 ml νερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ρακή ή τσίπουρο
  • λίγο αλάτι
  • 500 γρ. φρέσκια μυζήθρα (ή και ανθότυρο)
  • Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακούβα.
  2. Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και τη ρακή.
  3. Με ένα πιρούνι αναμειγνύουμε το αλεύρι στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  4. Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας (τον οποίο έχουμε ελαφρώς αλευρώσει) και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι).
  5. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 8 .
  7. Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε σε δίσκο 15εκ.
  8. Βάζουμε στο κέντρο 2-3 κουταλιές τυρί .
  9. Σηκώνουμε τη ζύμη (σα να θέλουμε να σχηματίζουμε ένα πουγκί) και καλύπτουμε εντελώς το τυρί.
  10. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε  σε σχήμα κυκλικό.
  11. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.
  12. Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό (μπορούμε και χωρίς λάδι) σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  13. Περιμένουμε να χρυσίσει η μία πλευρά και μετά γυρίζουμε από την άλλη.
  14. Τη σερβίρουμε με μπόλικο μέλι και κανέλα.

Όλη η νοστιμιά σε μία αγαπημένη κρητική πίτα!

Αρθρογράφος