platypodia-podia

Το 70% των μικρών Θεσσαλονικέων έχουν πλατυποδία

11 Ιουνίου 201219:00

platypodia-podiaΚι όμως η πλατυποδία μπορεί να αντιμετωπιστεί, μέχρι την ηλικία των 9 χρονών, εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Και αυτό γίνεται με μια απλή εξέταση που λέγεται πελματογράφημα ή πελματογραφία. Σε έρευνα πάντως που έγινε στη Θεσσαλονίκη, το 70% των μαθητών ιδιωτικών σχολείων της πόλης έχει πλατυποδία.

 

Το πρόβλημα στον γενικό παιδικό πληθυσμό, μπορεί να φτάνει μέχρι και στο 90%.

Οι γιατροί που έκαναν την έρευνα αυτή τόνισαν ότι ένα ποσοστό πάνω από 70% έχει πλατυποδία-βλαισοποδία, η οποία κατά την ενήλικη ζωή, στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να προκαλέσει πόνους στους αστραγάλους , στις κνήμες και στη σπονδυλική στήλη, τενοντίτιδες και διαστρέμματα. Μπορεί όμως να διορθωθεί με την χρήση ειδικών ορθοτικών πελμάτων, δηλαδή πάτων, μέχρι την ηλικία των 8-9 ετών. Μετά την ηλικία αυτή είναι αργά γιατί η διαμόρφωση του πέλματος έχει πια ολοκληρωθεί.

Αν η πλατυποδία δεν διορθωθεί κατά την παιδική ηλικία, το πιο πιθανό είναι όσο περνούν τα χρόνια να προκληθούν πόνοι επειδή ο πάσχων δεν πατάει σωστά. «Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο και παθαίνουν τενοντίτιδες ή διαστρέμματα ενώ περπατούν στο διάδρομο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πλατυποδία ή σε κοιλοποδία , δηλαδή στο ότι το άτομο είτε έχει πολύ χαμηλή είτε έχει πολύ υψηλή καμάρα στο πόδι, και επομένως να μη πατάει σωστά. Αυτό προκαλεί πόνους στα γόνατα, ακόμη και στην σπονδυλική στήλη και δημιουργεί κόπωση. Το πρόβλημα δεν μπορεί να διορθωθεί, μπορεί όμως το άτομο να ανακουφιστεί από τους πόνους φορώντας ειδικά πέλματα, τα οποία κατασκευάζονται ειδικά για το πόδια του καθενός μετά από πελματογράφημα» προσθέτει ο κ Νικηφόρος, ορθπεδικός αθλητίατρος, εκ των συμμετεχόντων ιατρών στην έρευνα.

Το πελματογράφημα είναι μία απλή εξέταση που γίνεται με τη βοήθεια του πελματογράφου , ο οποίος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα με αισθητήρες, που βοηθά στην καταγραφή των πιέσεων του πέλματος προσφέροντας αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με τη φόρτιση, τις πιέσεις, το κέντρο βάρους και τις φάσεις στήριξης των κάτω άκρων. Τα δεδομένα αυτά, με τη χρήση ειδικού προγράμματος, αναλύονται στον υπολογιστή και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν τα κατάλληλα πέλματα-πάτοι.

Πηγή : iatropedia.com

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr