Τί ξεχνάει ο Εγκάθετος Χουσεΐν Ζεϋμπέκ για την μειονοτική εκπαίδευση;

12 Σεπτεμβρίου 202407:44

Μερικές ακόμη αλήθειες για το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης ενάντια στον λαϊκισμό του Χουσεΐν Ζεϋμπέκ

Το 2022 είχαμε αναρωτηθεί εάν οι παρακρατικοί Εγκάθετοι του Προξενείου έχουν γνώση και άποψη για την μειονοτική εκπαίδευση.

Σήμερα , το τουρκικό προξενείο υπαγόρεψε ένα κείμενο στον Εγκάθετο Χουσεΐν Ζεϋμπέκ σχετικά με το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης και αυτό πυροδότησε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία ενδομειονοτικού χαρακτήρα ανάμεσα στον Εγκάθετο βουλευτή Χουσεΐν Ζεϋμπέκ Ξάνθης και τον κ. Ιλχάν Αχμέτ , βουλευτή Ροδόπης.

Για όσους, πάντως δεν γνωρίζουν, οφείλουμε να (ξανα)θυμίσουμε τα εξής:

  • 1. Ο Muzaffer Salihoğlu υπήρξε ηγετική μορφή της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκπαιδευτικός και πολιτικός και ίδρυσε το Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθηςτο 1965. Πατέρας του ήταν ο Σαλίχ Μπέης, γιος του Σακίρ Αγά από τη Ξάνθη και μητέρα του η Νεβουλτζμιέ Χανίμ, κόρη του Ντερβίς Ντεμίρ Μπέη από το Σιδηρόκαστρο (Ντεμιρχισάρ).
  • 2. Από το έτος ίδρυσής του μειονοτικού λυκείου και μέχρι το θάνατό του, στις 19 Ιανουαρίου 1984, ο Muzaffer Salihoğlu προσπάθησε να φέρει το μειονοτικό λύκειο σε μια σύγχρονη τοποθεσία και ένα προηγμένο επίπεδο εκπαίδευσης.Το σχολείο οριζόταν ως ιδιωτικό και λειτουργούσε με βάση τους Ν. 682/77 και 1566/85.Επομένως για το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης ίσχυε μέχρι πρότινος το νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, άρα και ο Ν. 4415/2016 και οι διατάξεις που περιέχονται στο άρθρο 28 του νόμου.Από το 2001 συμμετείχαν στα κοινά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εγγεγραμμένοι στο ΣΙΕΛΒΕ και με παρουσία στα Συνέδρια της Ομοσπονδίας περίπου 25 εκπαιδευτικοί του σχολείου.
  • 3.Τον Σεπτέμβριο του έτους 2018, (ΑΡΘΡΟ 17 Ν. 4563/2018 (ΦΕΚ A 169 – 20.09.2018))με σχετικό νόμο, άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας του σχολείου από Ιδιωτικό σε Μειονοτικό, αντίστοιχο δηλαδή του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Κομοτηνής γνωστό με την επωνυμία «Τζελάλ Μπαγιάρ» και είναι το μοναδικό Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο στη Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
  • 4. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το ελληνικό Κράτος ενέταξαν το Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης στο νομικό καθεστώς των δημοσίων Μειονοτικών Σχολείων, αφαιρώντας από τον νομικό του προσδιορισμό τον χαρακτήρα του Ιδιωτικού.
  • 5.Προφανώς, οι μηχανισμοί του τουρκικού παρακράτους είχαν μακρόπνοο σχέδιο για την εργαλειοποίηση της Μειονοτικής Εκπαίδευσης, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ενεργούμενά του επέτρεψαν.

[σσ τα screenshots είναι νομίμως κτηθέντα από το διαδίκτυο και την ανοικτή σελίδα του Εγκαθέτου Χ. Ζεϋμπέκ. Η παράθεσή τους δε εκτιμούμε ότι συμβάλει στον δημόσιο λόγο και διάλογο που δυστυχώς δεν φιλοξενείται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης]

 

Αντί Επιλόγου

Οι εγκάθετοι του Προξενείου έχουν γνώση κι άποψη για την Μειονοτική Εκπαίδευση;

 

Αρθρογράφος