Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, τι απάντησε ο κ. Βαρουφάκης (όλες οι δηλώσεις)

6 Απριλίου 201518:41

Να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος έλεγχος (due diligence) στην Αθήνα ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, αναφέρει η ίδια σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στην έδρα του Ταμείου, και η οποία κράτησε διόμιση ώρες. Η κ. Λαγκάρντ άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Βαρουφάκη να της ανακοινώνει ότι η Ελλάδα τιμά τις δανειακές υποχρεώσεις της και στο πλαίσιο αυτό θα πληρώσει την Πέμπτη 9 Απριλίου τη δόση τοου σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και από την πλευρά του Ταμείου ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι με τον Ελληνα υπουργό «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών».

«Σημειώσαμε», είπε, «ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη δήλωση του υπουργού, ότι η καταβολή της δόσης στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Απριλίου».

Η γενική δευθύντρια δήλωσε ότι εξέφρασε «την εκτίμηση της για τη δέσμευση του υπουργού να βελτιώσει τη δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να εργαστούν με τις αρχές και να διενεργήσουν εμπεριστατωμένο έλεγχο στην Αθήνα και να επεκτείνουν τις συζητήσεις για τις πολιτικές με τις ομάδες στις Βρυξέλλες. Αμφοτέρων οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, τη Δευτέρα». Υποθέτουμε από αυτή τη δήλωση ότι ο έλεγχος στην ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε να επεκταθεί και στα υπουργεία.

Τέλος η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «επιβεβαίωσα ότι το Ταμείο παραμένει στη δέσμευσή του να εργαστεί μαζί με τις αρχές να βοηθήσει την Ελλάδα για να επιστρέψει στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός είπε ότι «είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλησαμε για παρα πολύ ωρα για ολες τις πτυχες του μεταρρυθμιστικού αυτου προγράμματος και ξεκινησαμε μια συζητηση που ειχε παρα πολύ ενδιαφερον, για την διαδικασια με την οποια θα γινουν πολύ πιο αποτελεσματικες οι συζητησεις στο Brussels Group, στα τεχνικα κλιμακια της Aθηνας, με στοχο την οσο το δυνατον πιο γρηγορη ολοκληρωση των συνομιλιων ετσι ώστε η Eλλαδα να βγει από την φαση των διαπραγματευσεων και να μπει στην φαση της δημιουργιας».

“Eίμαστε», είπε, «μια χωρα που συμμετειχε στο Bretton Woods η Ελλαδα είναι από τα ιδρυτικα μελη του ΔΝΤ. Και οι συζητησεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνιας θεωρω ότι είναι παρα πολύ θετικα ιδιως όταν το ΔΝΤ αποτελει έναν από τους συμμετεχοντες στην προσπαθεια που κανουμε, τοσο στο Eurogroup, οσο και στην Eυρωπαικη Eνωση γενικοτερα, ώστε να ξεπερασει η Eλλαδα την κριση και ο λαος μας να βρει την θεση που του αξιζει μεσα την οικογενεια της Ευρωπης».

Θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης, ρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, και απάντησε:

«Νομιζω η διαδικασια που εχουμε ξεκινησει στο Brussels Group στις Βρυξελες και τα τεχνικα κλιμακια στην Αθηνα θα είναι πιο αποτελεσματικη, θα αποκτησει θεματικες ενοτητες με στοχο την ολοκληρωση συμφωνιων πολύ πιο γρηγορα και συμφωνιες που θα εχουν καλυτερη ποιοτητα».

– Θεσατε ζητημα μη αποπληρωμης της δοσης;

«Η ελληνικη κυβερνηση», τόνισε ο Ελληνας υπουργός, «παντοτε εκπληρωνει τις υποχρεσωσεις της απενατι σε ολους τους δανειστες, και αυτό σκοπευει να κανει εις το διηνεκες. Το κλιμα ηταν εξαιρετικο.

Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση, ήταν η επόμενη ερώτηση.

«Κοιταξτε», απάντησε, «εδώ προκειται για μια παρανοηση, τα κλιμακια απλα αποχωρησαν από την Αθηνα, γατι πηγαν διακοπες του Πασχα. Από την Δευτερα επιστρεφουν κανονικα για να συνεχισουν κανονικα. Δεν πρεπει να πιστευετε αυτά που λενε οι δημοσιογραφοι».

Στο σημείο αυτό απάντησα εκ μέρους όλων των ανταποκριτών, ότι έπρεπε να διευκρινίσει ότι το θέμα έγραψε το περιοδικό Σπίγκελ, και διορθώθηκε από το Ταμείο μετά από επίμονες ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

«Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση μας είναι μεταρρυθμιστική, είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων, αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό.

Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την  κατεύθυνση. ΄Συζητήσαμε επίσης τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνοτναι τόσο στο Brussels Group και σε τεσνικό επίπεδο στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ, και το να διατηρούμε κα να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας όπως κάνουμε είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Η διαδικασία πρόσθεσε θα γίνει πιο αποτελεσματική και πρόσθεσε: «Θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πιο γρήγορα, με καλύτερη ποιότητα».

(mignatiou.com)

Αρθρογράφος