Θετική Ατζέντα: δυναμική διαδικασία με πολλαπλά οφέλη

20 Νοεμβρίου 202320:22

Άρθρο Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη στην ε/φ «Απογευματινή» (19.11.2023)

Στις 7 Δεκεμβρίου συνεδριάζει στην Αθήνα, για πέμπτη φορά, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, με τη συμμετοχή πολλών μελών των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, με σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Πρόκειται για συνάντηση μεγάλης σπουδαιότητας, η οποία αντανακλά το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή. Ένα κλίμα που είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αλλά αντιθέτως απαιτούν συνεργασίες και συγκλίσεις.

Σημαντικό μέρος των θεμάτων που θα συζητηθούν στις 7 Δεκεμβρίου εντάσσεται στη γνωστή πλέον σε όλους Θετική Ατζέντα. Να υπενθυμίσω, στο σημείο αυτό, ότι η Θετική Ατζέντα, που προωθεί τη διμερή οικονομική συνεργασία, αποτελεί πρωτοβουλία της Οικονομικής Διπλωματίας και στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Υιοθετήθηκε το 2021 και συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις με την Τουρκία. Κι αυτό γιατί ακόμα και στην πρόσφατη περίοδο εντάσεων στις σχέσεις μας με τη γείτονα, προ του φονικού σεισμού στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο, διατήρησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου επί των θεμάτων της Θετικής Ατζέντας θα είναι η 6η συνάντηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας. Στην τελευταία συνάντηση στις 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα επιβεβαιώσαμε σε θερμό κλίμα με τον συνομιλητή μου, Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Burak Akcapar, την κοινή μας βούληση να προχωρήσουμε άμεσα σε υπογραφή σειράς συμφωνιών επί συγκεκριμένων δράσεων που έχουν ωριμάσει.

Έχοντας ξεκινήσει με 15 θεματικές, η Θετική Ατζέντα αριθμεί σήμερα 31 θεματικές. Μεταξύ αυτών, κάποιες θεματικές δύνανται να προωθήσουν την εκατέρωθεν δραστηριότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού. Άλλες θα ενθαρρύνουν ελληνικές και τουρκικές νεοφυείς επιχειρήσεις για την από κοινού δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας και συνεργασία στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. Και άλλες αφορούν συνέργειες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων στον τομέα της πράσινης μετάβασης. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, συμφωνήσαμε σε δύο νέες θεματικές/πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσουμε στις 7 Δεκεμβρίου και αφορούν τη νέα γενιά και την καινοτομία

Αυτό που θέλω να τονίσω, κλείνοντας, ως προς την αξία της Θετικής Ατζέντας, είναι ότι έχει εξελιχθεί σε μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία έχει δυναμική και πολλαπλά οφέλη. Οι θεματικές της αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και στις δύο χώρες, διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομία και έχουν θετικό αντίκτυπο και σε άλλες πτυχές της διακρατικής συνεργασίας.

Αρθρογράφος