Θεόδ. Λιβάνιος: Το δίπολο είναι εμβόλιο και συνέπεια στα μέτρα

29 Δεκεμβρίου 202011:21

Συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

-Τι σηματοδοτεί η έναρξη των εμβολιασμών και πως απαντάτε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λίγες δόσεις και καθυστερήσεις;

Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική εξέλιξη. Πριν από κάποιους μήνες βλέπαμε το εμβόλιο για την πανδημία κάτι σαν άπιαστο όνειρο, και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλον τον κόσμο έχουν ήδη εμβολιαστεί. Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο σημαντικές προσφορές της επιστήμης στην ανθρωπότητα. Είναι η αρχή του τέλους σε μία μεγάλη δοκιμασία για όλον τον πλανήτη. Αυτό όμως δεν επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας να μιλά λες και βρίσκεται σε έναν άλλον, δικό της, πλανήτη. Η Ευρώπη, τιμώντας τις ιδρυτικές αρχές της, εφοδιάστηκε ταυτόχρονα και αναλογικά τα εμβόλια, κάτι που με προοδευτική συχνότητα θα συνεχίσει να κάνει. Σε τόσο σημαντικές στιγμές για τον άνθρωπο ούτε η άγνοια συγχωρείται, ούτε η παραπληροφόρηση.    

 

-Τα Χριστούγεννα πέρασαν με… μποτιλιάρισμα στους δρόμους και τους πολίτες να κυκλοφορούν κάπως πιο ελεύθερα. Τα μέτρα τηρήθηκαν; Προβληματίζεστε ενόψει Πρωτοχρονιάς;

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πώς τελικά τα πήγαμε ως κοινωνία. Ούτε κανένας ήθελε, αλλά βεβαίως ούτε και μπορούσε, να έχει ένα περιπολικό κάτω από κάθε πολυκατοικία. Ξέρετε, αν εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει επικρατήσει ο λόγος των ειδικών και οι συστάσεις της Πολιτείας, τότε πρόκειται για συλλογική ήττα. Σε κάθε περίπτωση, η συνέπεια στην τήρηση των μέτρων είναι η πιο ασφαλής οδός για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.   

 

-Το δεύτερο lockdown αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Πώς απαντάτε στην κριτική που σας ασκήθηκε πιο έντονα ότι… χάθηκε η μπάλα σε πολλές πτυχές της διαχείρισης;

Κύριε Ευγενίδη, η κυβέρνηση είναι εκείνη που έκανε πρώτη την αυτοκριτική της. Καμία χώρα δεν είχε έτοιμη τη συνταγή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Ακόμη και σήμερα παντού στον κόσμο επικρατεί ο αυτοσχεδιασμός και η ανταλλαγή μοντέλων μεταξύ των κρατών που φαίνεται να αποδίδουν, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των μέτρων για τη δημόσια υγεία και της λειτουργίας της οικονομίας. Η άσκηση, όντως, αποδεικνύεται δύσκολη. Αυτό που όμως όλοι αναγνωρίζουν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν εξοικειώθηκε με τον θάνατο, κάτι που αποδεικνύει και η διεθνής της θέση. Δεν αντιμετώπισε τους νεκρούς ως έναν ψυχρό αριθμό. Κάθε απώλεια, είναι απώλεια για την οικογένεια, για τους φίλους, για το χωριό, απώλεια για τη χώρα.         

 

-Είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι εντός του Ιανουαρίου θα αρθούν κάποιοι ή οι περισσότεροι περιορισμοί; Διότι πολλοί έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, ψυχολογικής τε και οικονομικής.

Το να επιχειρήσει να εμφανιστεί κανείς ευχάριστος, πριν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς απέδωσαν τα μέτρα στις γιορτές, ούτε την αγορά πείθει, ούτε δείχνει σεβασμό προς όλους εκείνους που δίνουν τη μάχη στις εντατικές σε όλη τη χώρα. Για το επόμενο διάστημα πρέπει να επικρατήσει το δίπολο, εμβόλιο – συνέπεια στα μέτρα. Το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα για τον μαζικό εμβολιασμό. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 429.000 δόσεις, μόνο από τη μία εταιρία και άλλες 333.450 δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σίγουρα πλέον το φώς στο τέλος του τούνελ γίνεται πιο ευδιάκριτο και σαφώς δεν είναι ένα άλλο τρένο το οποίο μας απειλεί με μετωπική.

 

-Η τηλεργασία είναι ένα από τα νέα στοιχεία που έφερε στη ζωή μας ο κορονοϊός. Θα παραμείνει και μετά το πέρας της πανδημίας στο Δημόσιο; Τι σκέφτεστε;

Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας θα ήθελα να πω ότι η πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση, αφήνει πίσω της μία κληρονομιά στο λεγόμενο κράτος. Η Ελλάδα με κυριολεκτικό άλμα έφτασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κλίνες ΜΕΘ, από τις 570 σε πάνω από 1.300, ενώ παρόμοιο είναι το άλμα και στην ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη. Τώρα, όσο η τηλεργασία στον δημόσιο τομέα συντείνει στην ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις των λειτουργών του κράτους, βεβαίως θα βελτιωθεί και θα παραμείνει κομμάτι της δημόσιας λειτουργίας. Αλλά φυσικά θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

 

-Είμαστε στο λυκαυγές του 2021 και φαίνεται ότι ίσως χρειαστεί τα παιδιά να μείνουν κι άλλο στα σπίτια. Τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού;

 

Οι άδειες ειδικού σκοπού βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη λειτουργία των σχολείων. Οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία τους –κυρίως των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων– θα ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας. Πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση, θέλει τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο. 

Αρθρογράφος