Θ. Πλεύρης στην ΕΡΤ: Θα ξεπεράσουμε τα 15.000 κρούσματα σήμερα

28 Δεκεμβρίου 202115:11

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Νίνα Κασιμάτη, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Σήμερα, μέχρι αυτή την ώρα, έχουμε ξεπεράσει τις 15.000 κρούσματα. Όλα ανοιχτά για επαναξιολόγηση του χρόνου εφαρμογής των νέων μέτρων.

Αυτή τη στιγμή, επειδή επικρατεί η «Όμικρον» πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και δεν πρέπει να μας δημιουργεί κανένα πανικό ότι θα δούμε αριθμούς, οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που βλέπαμε ως τώρα.

Σήμερα, δηλαδή, στα πρωινά κρούσματα, είμαστε άνω των 15.000 στην πρωινή εκτίμηση, που σημαίνει ότι θα έχουμε υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από κάθε άλλη φορά σε πάρα πολλές χιλιάδες τεστ, ακριβώς επειδή η «Όμικρον» έχει μία τρομακτική μεταδοτικότητα και απλά αυτή τη στιγμή, αυτό οποίο βλέπουμε είναι ότι έχει λιγότερα συμπτώματα.

Να σας θυμίσω ότι χθες με 100.000 τεστ είχαμε περίπου 9.500 κρούσματα και τώρα στα 550.000 τεστ έχουμε 15.000 κρούσματα. Επειδή, λοιπόν, εμείς δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων, παρόλο που δεν δίνουν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σήμερα παρακολουθούμε τα κρούσματα και αύριο θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων που θα έχουμε σήμερα, ενδεχομένως και αύριο, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα τα οποία πήραμε αργούν, θα χρειαστεί να έρθουν και νωρίτερα. Δηλαδή, το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή και για αυτό το λόγο θέλουμε είμαστε απόλυτα ειλικρινείς προς τους πολίτες ότι αυτό που προέχει είναι η Δημόσια Υγεία.

Θέλουμε και προσπαθούμε τα μέτρα να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου. Όμως, η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα εάν συνεχίσει και αύριο, θα είναι, προφανώς, αντικείμενο εκτίμησης στην Επιτροπή σε συνδυασμό βέβαια και με την πίεση που θα έχει προκληθεί αυτό το τριήμερο – τετραήμερο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άρα, είναι όλα ανοιχτά για επαναξιολόγηση βάσει της πορείας της πανδημίας.

Τα μέτρα μάς τα έχει εισηγηθεί η Επιτροπή και είναι μέτρα αρκετά περιοριστικά. Υπάρχει μόνο το σκέλος της μουσικής που έχουμε αφήσει ανοιχτό, αλλά από εκεί και πέρα δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα αναφορικά με το ωράριο.

Πάντοτε είναι ανοιχτά τα δεδομένα, αναλόγως με το πώς κινείται η πανδημία, αλλά στο βαθμό που αυτό δεν μεταφέρεται σε πίεση στο σύστημα, περισσότερο μας απασχολεί αν αυτά μέτρα να εφαρμοστούν σε προηγούμενο χρονικό πλαίσιο, πράγμα που μας απασχόλησε και εχθές στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Ήμουν σε όλη τη διάρκειά της μέσα και ήταν ένας εύλογος προβληματισμός.

Άρα η παρακολούθηση των κρουσμάτων και η πίεση θα μας δείξει αν τελικά δεν θα παραμείνουμε στην εφαρμογή από τις 3/1 ή αν θα χρειαστεί να το πάμε από πιο νωρίς.

• Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την παραλλαγή «Όμικρον».

Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία τα οποία έχουμε από την «Όμικρον» είναι ενθαρρυντικά ως προς το κομμάτι της νόσησης. Και, όπως είδατε, ήδη στο σκέλος της καραντίνας, ακριβώς επειδή είναι ήπια τα συμπτώματα, στην Αμερική, από το CDC υπάρχει μείωση της καραντίνας. Αυτό δείχνει ότι και οι νοσηλείες, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι νοσηλείες είναι πολύ λιγότερες και η χρονική διάρκειά τους δεν είναι ίδια με της «Δέλτα» που έφτανε τις 10 ημέρες. Μιλάμε για νοσηλείες 48-72 ωρών. Αυτό μας κάνει να έχουμε μια αισιοδοξία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Απλώς τώρα είμαστε σε ένα λεπτό σημείο και αυτό θέλω να το καταλάβουν οι συμπολίτες μας. Γιατί πολύ εύλογα θα πουν ότι από τη στιγμή που η «Όμικρον» βλέπουμε ότι έχει λιγότερη νοσηρότητα, για ποιο λόγο πρέπει ενδεχομένως να πάμε σε μέτρα και νωρίτερα; Διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση από το τέταρτο κύμα με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα πίεσης.

Ενώ, λοιπόν, η «Όμικρον» δεν μας δίνει παραπάνω πίεση, ξεκινάμε από ένα υψηλό επίπεδο που μας έχει αφήσει η «Δέλτα» και υπάρχουν και κρούσματα «Δέλτα» τα οποία νοσηλεύονται. Αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην βρεθεί στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

• Θεωρούμε ότι τα μέτρα που εφαρμοστούν θα είναι επαρκή. Αποκλείουμε γενικευμένα μέτρα που υπήρξαν στο παρελθόν

Τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν, περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διασκέδαση και ειδικά των ορθίων και τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση.

Στους άλλους χώρους θα έχουμε την τηλεργασία και θα έχουμε και τα μέτρα στα γήπεδα. Βλέπω την κριτική την οποία κάνουν οι ομάδες όλο αυτό το διάστημα, αλλά πραγματικά για 15 μέρες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα γήπεδα, όπως λειτουργούσαν. Ήταν εστίες υπερμετάδοσης, γιατί οι φίλαθλοι δεν τηρούσαν τα μέτρα, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε άλλους χώρους, όπως είναι τα θέατρα και τα σινεμά.

Σε ένα δυναμικό φαινόμενο εάν χρειαστεί θα λαμβάνονται παραπάνω μέτρα, αλλά υπάρχει πλήρης αντίληψη σε όλα τα μέλη της Επιτροπής ότι με τα χαρακτηριστικά που έχει η «Όμικρον», με αυτά τα μέτρα θα μπορέσουμε να έχουμε έλεγχο της πίεσης στο σύστημα.

Αν όμως δούμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν, θα υπάρχει και μεγαλύτερη ένταση, αποκλείοντας, όμως, γενικευμένες καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν.

Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι επαρκή αυτή τη στιγμή.

• Εξετάζεται η αναμνηστική δόση να γίνει έμμεσα υποχρεωτική στο σύνολο του πληθυσμού, όπως συμβαίνει και με τους 60+.

Οι εμβολιασμοί κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η αναμνηστική δόση άνοιξε στον 3ο μήνα και βλέπουμε ότι κινείται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση δημιουργεί ένα σημαντικό «ανάχωμα» στην παραλλαγή «Όμικρον».

Αυτό το οποίο εξετάζουμε- και είναι κάτι που σίγουρα στην πορεία θα εφαρμοστεί, αλλά ψάχνουμε το χρονικό πλαίσιο- είναι το μέτρο για τους άνω των 60 ετών, που λογίζονται ως ανεμβολίαστοι αν δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στο 7μηνο, κάποια στιγμή αυτό θα πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο του πληθυσμού.

Όμως το χρονικό πλαίσιο εξαρτάται από τις ανάγκες που υπάρχουν και από τις επιχειρησιακές δυνατότητες, έτσι ώστε να μπορεί ο πολίτης να έχει και το ραντεβού. Αυτή τη στιγμή τα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000 ημερησίως.

Άρα ο προβληματισμός μας σχετίζεται με την αναμνηστική δόση και πώς αυτή θα καταστεί έμμεσα υποχρεωτική, υπό την έννοια ότι αυτός που δεν θα την έχει κάνει μετά το πέρας του 7μηνου, δεν θα έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα που έχουν οι εμβολιασμένοι.

Αυτή τη στιγμή, στους 60+ το μέτρο δείχνει ότι και απαραίτητο ήταν και επιτυχία είχε. Στους άνω των 60, η αναμνηστική δόση έχει φτάσει στο 90%, άρα και η έμμεση υποχρεωτικότητα με τον περιορισμό των προνομίων απέδωσε.

Δεν εξετάζεται, χωρίς όμως να αποκλείεται, η επέκταση υποχρεωτικότητας για την πρώτη δόση. Αλλά αυτό που είναι στο τραπέζι και μένει να αποτυπωθεί, είναι το πώς θα γίνει να υπάρχει έμμεση υποχρεωτικότητα της αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού.

• Μας ανησυχούν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις. Αν κάποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος τεστ, να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορονοϊό.- Πολύ σημαντικό εργαλείο τα self test και για την παραλλαγή «Όμικρον».

Είναι θετικό ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφορά νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν νοσούν σοβαρά. Μας ανησυχούν, όμως, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και για αυτό επιμένουμε στο μήνυμα ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα, ό,τι αποτέλεσμα και αν του δίνει το τεστ, να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορονοϊό.

Αλλά και σύμπτωμα να μην έχει, αν έχει εκτεθεί σε χώρους μαζικούς να αισθάνεται ότι είναι πιθανόν να νοσεί από κορονοϊό ασυμπτωματικά και να μην εκθέσει τους μεγαλύτερους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Τα self test βγαίνουν θετικά και σε όσους έχουν την παραλλαγή «Όμικρον». Προφανέστατα τα self test έχουν μια μικρότερη ευαισθησία και για το λόγο ότι τα κάνει μόνος του ο πολίτης, ο οποίος δεν έχει την εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία ασφαλιστική δικλείδα. Γιατί ακόμα και το στατιστικό λάθος των ψευδώς αρνητικών self test είναι αρκετά μικρό. Σίγουρα τα PCR και τα rapid που γίνονται από ειδικούς έχουν ένα σημαντικό παραπάνω στοιχείο, λόγω του τρόπου που γίνονται, αλλά και το self test είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Να σας πω μόνο ότι το 30% των κρουσμάτων, που βρίσκουμε κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα, είναι από self test. Αυτή η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται και πηγαίνουν και κάνουν self test.

Αρθρογράφος