Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που εντατικοποιούν τους ελέγχους, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
«Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές τους, με τους εκπαιδευτικούς τους», τόνισε η Ν. Κεραμέως.
Στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο επικαιροποιήθηκε και επεκτείνεται.
Έτσι, με την επιστροφή στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και λόγω της μετάλλαξης “Όμικρον”, οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν:
1. Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου 2022). Δηλαδή, συνολικά τρία self test την εβδομάδα τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία.
2. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται από σε δυο self test την εβδομάδα.
3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δυο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές.
Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας. Ακολουθούν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κύριε Υπουργέ, ο λόγος σε εσάς.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Καλησπέρα σας. Η μετάλλαξη «Όμικρον» πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων είναι κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη.
Παράλληλα, παρακολουθούμε την πίεση η οποία υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια πίεση η οποία παρατηρείται σε πρώτη φάση κυρίως στα Επείγοντα Περιστατικά και στις απλές κλίνες, αλλά είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις, οι οποίες χρειάζονται.
Προς τούτο, ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά.
Αυτό θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις απλές κλίνες Covid. Αντίστοιχα, συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ, που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non Covid περιστατικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και σε άλλα περιστατικά non Covid, που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές Κλινικές, κατόπιν κατεύθυνσης, η οποία δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αντίστοιχα, τα αυξημένα κρούσματα, που παρατηρούνται στη μετάλλαξη «Όμικρον», μας υποχρεώνει να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης.
Με Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εκδοθεί άμεσα, πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με PCR.
Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια.
Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα, προκειμένου να επικαιροποιήσει το πρωτόκολλο, βάσει του οποίου θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1.
Η βούληση της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή, αλλά και του συνόλου των επιστημόνων, είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά.
Εφαρμόστηκε ένα πρωτόκολλο τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, το οποίο λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο και πλέον με την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, τα σχολεία θα ανοίξουν, η δια ζώσης εκπαίδευση είναι απαραίτητη και θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους στα σχολεία μας.
Το πλαίσιο αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει αναλυτικά η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σχετίζεται κυρίως με τα αυξημένα τεστ που θα είναι στο σύνολο του πληθυσμού. Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
Ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για τις Κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τα σχολεία
Ευχαριστώ κ.Υπουργέ,
Κυρία Παπαευαγγέλου,
Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς,
Κυρίες και κύριοι,
Να ευχηθώ, πρώτα απ’ όλα, καλή χρονιά, με υγεία και πρόοδο σε όλες και όλους. Το 2022 να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο – ακόμη περισσότεροι τα δώρα της επιστήμης, να ξεπεράσουμε την πανδημία και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.
Όπως ήδη ακούσατε από τον Υπουργό Υγείας, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Έχουμε όλοι, πολλές φορές, τονίσει τη μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων:
Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν.
Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά. Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ότι εκτός αυτού. Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα.
Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας.
Συγκεκριμένα:
Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.
Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.
Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και όλους τους επιστήμονες της Επιτροπής, για την εξαιρετική συνεργασία.
Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες. Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς, συμβάλλατε καθοριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να σας ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, αλλά και για την αυξημένη φροντίδα που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε, προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύουσες όσο και οι πρόσθετες προβλέψεις του. Πολλές ευχαριστίες και στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πολύτιμη συνδρομή τους στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πρόληψης.
Ξεκινάμε, λοιπόν, τη Δευτέρα, με πρόσθετους ελέγχους, με ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στα τεστ, με συνεχή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, με συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των Ειδικών.
Σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε Υπουργέ. Ο λόγος στην κυρία Παπαευαγγέλου.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Καλησπέρα και από εμένα και χρόνια πολλά.
Η επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» έχει επιβεβαιωθεί από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και είναι εμφανής από την έκρηξη των κρουσμάτων, αλλά και της θετικότητας στη χώρα μας.
Σήμερα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε με κεντρικό θέμα τη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων μετά την περίοδο των εορτών.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, αλλά και της κλινικής εικόνας που φέρνει η επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» και ανασκοπήσαμε τα δεδομένα από τα κρούσματα των παιδιών της σχολικής ηλικίας μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, όπου τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά με την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου που είχαμε εισηγηθεί στο τέλος του καλοκαιριού.
Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων το περασμένο φθινόπωρο περιελάμβανε την πρακτική του εντατικού ελέγχου των παιδιών τόσο ρουτίνας, έλεγχος ρουτίνας δηλαδή δυο φορές την εβδομάδα, όσο και μετά από έκθεση σε κρούσμα στην τάξη.
Η πρακτική αυτή είχε εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ήδη υποστηρίζεται από πολύ καλά τεκμηριωμένες μελέτες σαν μια επιτυχημένη εναλλακτική της αναστολής λειτουργίας των τάξεων.
Επιπλέον, το πρωτόκολλό μας περιελάμβανε εντατικό testing σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη. Και να σημειωθεί ότι είχαμε εφαρμόσει ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα διεθνώς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική ενδοσχολική διάδοση του ιού.
Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι σε κάθε τμήμα, στο οποίο εντοπίστηκε ένα κρούσμα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο μέσος όρος αριθμούς κρουσμάτων ήταν μόλις 1,2 κρούσματα.
Τα πολλά εκατομμύρια self test, που διανεμήθηκαν δωρεάν, αποδείχθηκαν σωτήρια για την λειτουργία των σχολείων και εντόπισαν το 84% των διαγνώσεων σε αυτές τις ηλικίες.
Τα self test, δηλαδή, εντόπισαν τα παιδιά μας, ενώ ήταν ασυμπτωματικά, με αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση τους από το σχολικό περιβάλλον, που συνέβαλλε σημαντικά στην μείωση της διασποράς, τόσο μέσα στο σχολείο, αλλά και μέσα στο ενδοοικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Σε ολόκληρη την κοινότητα, δηλαδή.
Επιπλέον, με βάση τα δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, φαίνεται ότι ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ήταν στην έναρξη της φετινής χρονιάς, δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν τις μάσκες τους, τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι για τον κορονοϊό.
Με βάση αυτό, η πρώτη προσαρμογή των πρωτοκόλλου που αποφασίσαμε είναι να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος πριν το άνοιγμα των σχολείων.
Θεωρούμε ότι μετά την αυξημένη κοινωνικοποίηση και κοινωνικότητα όλων μας κατά την διάρκεια των εορτών, ο επιπλέον αυτός έλεγχος θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο.
Προτείνουμε, λοιπόν, όλοι οι μαθητές και όλοι οι εκπαιδευτικοί να κάνουν έναν έλεγχο με αντιγονικό τεστ εντός 48 ωρών πριν την έναρξη των σχολείων την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Πλέον, σήμερα, έχουμε αρκετά περισσότερα δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον». Πρόκειται για μια παραλλαγή που διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, όπως τα ζήσαμε τα τελευταία δυο χρόνια.
Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούμε αυτή την απότομη αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας στην χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσης, από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών, όπου επικράτησε η παραλλαγή «Όμικρον» νωρίτερα από ότι στην χώρα μας, παρατηρούμε ότι τόσο ο χρόνος επώασης όσο και η διάρκεια νόσησης από την παραλλαγή αυτή είναι βραχύτερη.
Όπως προκύπτει από νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι η «Όμικρον» προκαλεί μια ηπιότερη νόσο και ότι οι νοσούντες, ιδιαίτερα οι εμβολιασμένοι βέβαια, έχουν μικρότερη πιθανότητα να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Επίσης σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την παραλλαγή «Όμικρον» στα παιδιά.
Ιδιαίτερα προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Και όπως τόνισε και χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Θεοδωρίδου, είναι απαραίτητο, άμεσα, όλοι οι δικαιούχοι να προσέλθουν για την χορήγηση της αναμνηστικής τους δόσης.
Επίσης, έχει γίνει σαφές ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα έχει ως αποτέλεσμα και να κολλάνε και να μεταδίδουν ακόμα και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι όμως, όπως ήδη ειπώθηκε, νοσούν πολύ πιο ελαφρά. Έτσι εξηγείται και το παγκόσμιο φαινόμενο αυτής της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, εισηγηθήκαμε ότι για όσο διάστημα διαρκέσει η επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» στη χώρα μας τις εξής προσαρμογές του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων.
Λόγω της αυξημένης επίπτωσης της «Όμικρον» και σε εμβολιασμένους, εισηγηθήκαμε επιπλέον της πολιτικής ελέγχου ρουτίνας που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπου σας θυμίζω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί διενεργούσαν δύο εβδομαδιαίους ελέγχους, το screening αυτό επεκτείνεται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Έτσι, προτείνουμε για τις επόμενες εβδομάδες και οι εμβολιασμένοι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να διενεργούν δυο αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους κάθε εβδομάδα.
Επίσης με τα νέα δεδομένα αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον», τροποποιήσαμε το πρωτόκολλο, αναφορικά με τον έλεγχο που θα διενεργείται μετά από μια διάγνωση θετικού κρούσματος στην τάξη.
Ενώ μέχρι πρότινος προτείναμε εντατικό καθημερινό έλεγχο μόνο στα παιδιά που, όπως ονομάζουμε, είναι τα παιδιά που ανήκουν στο «σταυρό», δηλαδή το μπροστινό παιδί, το πίσω, το αριστερά και το δεξί του κρούσματος, τώρα αυτό αλλάζει και ο εντατικός έλεγχος αφορά σε όλα τα παιδιά της τάξης.
Προτείνουμε, λοιπόν, μετά την εμφάνιση ενός νέου κρούσματος σε μια τάξη και κατά τις επόμενες 5 μέρες, όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν καθημερινό έλεγχο με ένα συνδυασμό αντιγονικών τεστ.
Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους μέσα στις επόμενες 5 μέρες.
Το σκεπτικό της Επιτροπής μας είναι να κάνουμε χρήση του εντατικού ελέγχου με στόχο τη διατήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων αποτελεί κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Άλλωστε αυτή είναι και η πρακτική που ακολουθούν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες σήμερα.
Η Επιτροπή μας θα παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, θα επανεξετάσει την κατάσταση κατά τακτά χρονικά διαστήματα και θα επανεξετάσουμε το πρωτόκολλο, αναλόγως με την πορεία των κρουσμάτων, που πιστεύουμε ότι με βάση την εμπειρία μας από το φθινόπωρο, εφόσον ακολουθήσουμε πιστά τον εντατικό έλεγχο, όλα θα πάνε καλά.
Και κλείνοντας με αυτό, θα σας ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους και ιδιαίτερα στους μικρούς μαθητές.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλό σας βράδυ.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;