dhmhtra02

Τεχνικές καλλιέργειας ντόπιων λαχανικών από το Κέντρο «Δήμητρα»

17 Ιουνίου 201120:13

dhmhtra02Tο Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Ροδόπης «Βελανιδιά» διοργάνωσαν ημερίδα με θέματα «Τεχνικές καλλιέργειας ντόπιων λαχανικών 4 εποχών χωρίς γεωργικά φάρμακα, χωρίς λιπάσματα, χωρίς κοπριά» με ομιλητή τον κ. Γιώργο Κηπουρό οικολογικό καλλιεργητή-συγγραφέα και «Σημασία του τοπικού πολλαπλασιαστικού υλικού στην εθνική οικονομία» με ομιλητή τον κ. Κώστα Μπούντα, Γεωπόνο – Προϊστάμενο του κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη τεχνικών καλλιέργειας ντόπιων λαχανικών 4 εποχών χωρίς γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα ή άλλες εισροές στο χωράφι.

Ο κ. Γιώργος Κηπουρός, ο οποίος είναι καλλιεργητής εδώ και 50 χρόνια ,έχει αναπτύξει κάποιες τεχνικές με τις οποίες κατάφερε να παράγει ποιοτικά προϊόντα, ενώ έχει επίσης διατηρήσει κάποιες ντόπιες ποικιλίες. Αρεκτός κόσμος ενδιαφέρθηκε να μάθει και να διδαχθεί μέσα από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο κ. Κηπουρός για να καλλιεργεί ντόπια λαχανικά και που καταπολεμούν έντομα και ασθένειες των φυτών, χωρίς φάρμακα, αλλά με την παρατήρηση της φύσης. «Ήπιες τεχνικές που δοκιμάζει στα λαχανικά ώστε να είναι ποιοτικά και ασφαλή και μια εμπειρία 50 χρόνων καταγεγραμμένη και στο βιβλίο του», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μπούντας.

Ο κ. Κηπουρός στην ομιλία του ανέφερε πως καλλιεργούσε 30 είδη λαχανικών όλες τις εποχές χωρίς φάρμακα, χωρίς λιπάσματα και κοπριά. «Συνάντησα πολλές δυσκολίες. Το ενδιαφέρον μου για τα φυτά είχε σαν αποτέλεσμα να ανακαλύψω παρατηρώντας τα ότι μικρόβια και έντομα μπορούν να καταπολεμηθούν με το πότισμα. Δεν σκοτώνονται τα έντομα αλλά αν το πότισμα γίνεται την κατάλληλη στιγμή δεν προλαβαίνουν να γεννηθούν».

Οι σπόροι που χρησιμοποιεί είναι μόνο από παραδοσιακές ποικιλίες καθώς όπως τόνισε «δεν παρασύρθηκα όπως άλλοι, γιατί είχαν και καλή εμφάνιση και μεγάλη παραγωγή, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν νόστιμες. Με ενδιαφέρει η γεύση». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κηπουρός «με βοήθησε η φύση γιατί την εμπιστεύτηκα» ενώ τρία πράγματα προσέχει στα λαχανικά «να είναι εμφανίσιμα, να έχουν μεγάλη παραγωγή και να είναι νόστιμα».

Μιλώντας για την εκδήλωση ο κ. Κώστας Μπούντας μετέφερε την χαρά του για την παρουσία του κ. Κηπουρού που δίνει την δυνατότητα «να εκμεταλλευτούμε την 50χρονη εμπειρία του. Ελπίζουμε οι πρακτικές που έχει αναπτύξει, κυρίως στις μεθόδους άρδευσης, θα βρουν πρακτικές προεκτάσεις στους ευαισθητοποιημένους πολίτες που ήρθαν σήμερα να παρακολουθήσουν την ημερίδα. Όσον αφορά στην δική μου παρέμβαση στη σημερινή ημερίδα, αυτή θα εστιάσει στην σημασία των ντόπιων ποικιλιών που είναι το ιδιαίτερο και διαφορετικό στοιχείο της κάθε περιοχής που πρέπει να το στηρίξουμε και να το προωθήσουμε. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικούς στόχους του «Συμφώνου Ποιότητας». Οι ντόπιες ποικιλίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μουσειακό είδος αλλά σαν μια μελλοντική δυναμική. Το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να προκύψει από την ημερίδα είναι ότι πρέπει να στηριχθούμε σε αυτά που έχει να μας δώσει η φύση. Εξάλλου το φθινόπωρο θα οργανώσουμε μαζί με τις κινήσεις πολιτών μια σημαντική ημερίδα για τις ντόπιες ποικιλίες στην οποία θα είμαστε πιο αναλυτικοί και πιο διεισδυτικοί στο θέμα των ντόπιων ποικιλιών».

dhmhtra

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr