“Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013. Και μέχρι τότε, όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει πια από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τόσο μεγάλης σημασίας αλλαγές που θα έχουμε βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της χώρας μας στο μέλλον. Και τότε οι πολίτες θα κρίνουν στη σωστή του διάσταση το ιστορικό και εθνικό έργο που θα έχουμε προσφέρει στη διάρκεια αυτής τη θητείας” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος στο κλειστό γήπεδο Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο.
“Μα πάνω από όλα αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Θα είμαστε περήφανοι ότι την κρίσιμη στιγμή, ανταποκριθήκαμε στο εθνικό κάλεσμα της ιστορίας. Με αυτή την περηφάνια και αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε τη μάχη” πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την σύγκληση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2012.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα 37 χρόνια από την ίδρυση του κινήματος (3 Σεπτεμβρίου 1974), λέγοντας ότι “η ίδρυσή μας ήρθε να εκφράσει οράματα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας και να ικανοποιήσει την ανάγκη για την εκπροσώπηση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που μέχρι τότε ήταν στο περιθώριο” τονίζοντας ότι “παρά τις περιπέτειες, περάσαμε σε μια σύγχρονη εποχή και σε μια Ελλάδα στις 30 πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου”.
“Αυτό που έχω να πω σήμερα από αυτό το βήμα είναι ότι τα χρόνια από το 1974 και μετά το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο και στη δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας” είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε σε μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Νορβηγία είχε χορηγήσει διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου στην διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, ενώ σε ότι αφορά το μήνυμα αυτό καθ’ εαυτό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, όπως ο Γιενς Στόλτενμπεργκ ” μέσα στην τραγωδία, δηλώνει περήφανος για την χώρα του και τον λαό του”, έτσι κι εμείς “είμαστε περήφανοι για την πατρίδα μας και σίγουροι για τις δυνατότητές μας, για τον Έλληνα και την Ελληνίδα”.
“Στα προβλήματα οι λύσεις δε δίνονται με το μίσος, την πόλωση, τη βία. Είμαστε σήμερα πιο προσηλωμένοι στις αξίες μας της ανθρωπιάς, του διαλόγου, της δημοκρατικής και ειρηνικής επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της παγκοσμιοποίησης” υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Επανερχόμενος στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μετά, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συνέδεσε το “χθες” με το “σήμερα” σε μια σειρά τομείς, αναφερόμενος σε καίρια ζητήματα με πρώτο εκείνο της ανεργίας, καθώς “σήμερα καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό και αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης, στήριξης, παιδείας και συμμετοχής για τους ανέργους, για τους νέους, για τους αδύναμους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες.”
Αναφερόμενος στην εθνική ανεξαρτησία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “παλέψαμε ώστε η Ελλάδα από υποχείριο ξένων δυνάμεων, να σταθεί με ανεξάρτητη φωνή – όταν άλλοι περίμεναν έξωθεν οδηγίες – να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, να μπει στον πυρήνα των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, να παίξει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις” ενώ “σήμερα η δική μας παράταξη καλείται να βγάλει την Ελλάδα από την επιτήρηση και την εξάρτηση για να σταθεί στα πόδια της και θα τα καταφέρουμε.”
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι παρά τα θετικά της περιόδου από το 1974 και μετά, η υπέρβαση της πρέπει να γίνει μέσα από μια κριτική ματιά, προσθέτοντας ότι “μια ουσιαστική κριτική και αυτοκριτική της περιόδου αυτής μπορεί να αναγνωρίσει τις αιτίες της προϊούσας κρίσης χωρίς να παραγνωρίζει τα βήματα και τις κατακτήσεις της χώρας.”
Επιχειρώντας την κριτική αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανεπαρκή ή συμβιβαστική αντίδραση του πολιτικού συστήματος στη σύμφυση και αδιαφάνεια των ιδιοτελών συμφερόντων, για αδυναμία ανατροπών κα ρήξεων με αποτέλεσμα την κυριαρχία και την ενσωμάτωση στις κρατικές και πελατειακές δομές, καθώς και για ημιτελείς μεταρρυθμίσεις και αποδυνάμωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών.
Αυτοκριτική
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της αποτίμησης της προηγούμενης περιόδου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα της οικονομίας κάνοντας λόγο για:
-αδυναμία οικοδόμησης μιας εύρωστης οικονομίας και μιας χώρας παραγωγικής,
-αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της γραφειοκρατίας, της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και αισχροκέρδειας,
-επικράτηση πελατειακών και συντεχνιακών νοοτροπιών.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ συνίστανται στο ότι ανέχθηκε ή υιοθέτησε τέτοιες πρακτικές, επισημαίνοντας από την άλλη ότι η πελατειακή λογική είναι βαθιά συντηρητική και “η μήτρα της σημερινής μας εξάρτησης από δανεικά”.
“Αυτές τις ευθύνες εξάλλου δηλώσαμε έτοιμοι να αναλάβουμε όταν διεκδικήσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές του 2009. Τις αναλαμβάνουμε λοιπόν με παρρησία απέναντι στους πολίτες. Ενώ παράλληλα κάνουμε αυτό που πρέπει για την σίγουρη πορεία εξόδου από την κρίση, είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το χρόνο που μας δίνεται με τη στήριξη των εταίρων και να αλλάξει η Ελλάδα” πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ιδεολογικό στίγμα
Αναφερόμενος στο ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “εμείς δεν θεοποιούμε, δεν δαιμονοποιούμε, ούτε την αγορά ούτε το κράτος και αυτό μας διαφοροποιεί και από την δεξιά και από την παραδοσιακή αριστερά”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα θεωρεί την αγορά εργαλείο που ρυθμίζεται από το κράτος, ενώ θεωρεί το κράτος δημοκρατικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου και της κοινωνίας.
“Η δογματική αριστερά αδυνατεί να εκφράσει μια ριζοσπαστική αντίληψη για το κράτος” είπε ο κ Παπανδρέου θέτοντας το ερώτημα “ποιο κράτος θέλουμε να έχουμε, εκείνο που είναι αιχμάλωτο στα διάφορα συμφέροντα, η κράτος πρόνοιας, διαφάνειας, δικαιοσύνης και ισονομίας”.
“Αν θέλουμε το δεύτερο πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές και να μην κρύβουμε συντηρητικές λογικές πίσω από επαναστατικά συνθήματα” υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτική του Κινήματος και των κυβερνήσεων του από το 1974 και μετά διαπνεόταν πάντα από τις αρχικές του αξίες και ιδρυτικές αρχές, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ “είναι και θα είναι πάντα μια πλειοψηφική πολιτική και κοινωνική δύναμη της πατριωτικής, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής και οικολογικής αριστεράς.”
«Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα»
“Απαντώντας” σε αυτούς που μιλούν για “το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα”, “το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη” και “το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου”, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “εγώ μιλώ για το ΠΑΣΟΚ. Το σύνολο των ανθρώπων και των κοινωνικών δυνάμεων, που μας οδήγησαν μετά από 37 χρόνια να είμαστε και πάλι εδώ, παρόντες στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας. Και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει την τύχη άλλων παλαιότερων κομματικών σχηματισμών.”
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυάται τον εσωκομματικό διάλογο και δεν χωρίζει μηχανιστικά τα μέλη του κόμματος με ταμπέλες και δογματισμούς.
Σε ότι αφορά την περίοδο αυτή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε κατ’ αρχήν την κυβέρνηση της ΝΔ διότι -όπως είπε- όχι μόνο δεν διόρθωσε τις αδυναμίες της χώρας, αλλά και τις διόγκωσε “σε τέτοιο βαθμό που η Ελλάδα βρέθηκε ευάλωτη όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο έλεος της διεθνούς κρίσης”.
Ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση της κρίσης
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση αναγνώρισαν τις δικές μας ευθύνες, αλλά και πρώτοι μίλησαν για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η μάχη που δίνεται είναι ταυτόχρονα και μάχη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρώτος στόχος είναι “μιας παγκόσμιας ή έστω μιας πιο ισχυρής ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα θέτει ρυθμίσεις, όρους, και ελέγχους”.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής με άξονα την “πράσινη οικονομία”, αλλά και την ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της επιβολής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί του διοξειδίου του άνθρακα.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καθιέρωσης ευρωομολόγων.
Σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες ανταγωνίζονται τις αναπτυγμένες μέσω της ανισότητας και των φθηνών εργατικών χεριών και τόνισε ότι “εμείς θέλουμε την ανταγωνιστικότητα, όχι μέσω ανισότητας αλλά μέσω ποιότητας”.
Ο πρωθυπουργός διατύπωσε στη συνέχεια την πρότασή του για “πράσινη ανάπτυξη” που θα “σπάσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα προετοιμάσει τις κοινωνίες μας για μια οικονομία πέραν από την πετρελαϊκή εξάρτηση”.
Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης “προτύπου εξανθρωπισμού της παγκόσμιας οικονομίας” και τόνισε ότι η “Ευρώπη μόνο της λιτότητας δεν έχει μέλλον”.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτές σηματοδοτούν μια νέα προοπτική για την χώρα μας και αποδεικνύουν την ορθότητα της στρατηγικής της κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά το τι είναι σοσιαλιστικό σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν είναι προοδευτική πολιτική η μισθολογική ανισότητα στο Δημόσιο, ούτε το ρουσφέτι, ούτε η μη πληρωμή φόρων.
Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι προοδευτικό ένα κράτος υπερτροφικό, σπάταλο, αντιπαραγωγικό και εχθρικό προς τον πολίτη και τόνισε ότι “οι καιροί επιβάλλουν να ακολουθήσουμε μια νέα εθνική στρατηγική που δεν θα βγάλει μόνο τη χώρα από την κρίση, αλλά θα οδηγήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες ξανά στην ευημερία”.
“Σήμερα μιλάμε καθαρά για τη συσπείρωση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας” πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει
Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει και αλλάζει ο πρωθυπουργός είπε ότι “δικό μας καθήκον είναι ηγηθούμε της προσπάθειας αυτής και να φροντίσουμε αυτή η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και πιο δίκαια για τους πολίτες.”
“Οι αλλαγές που φέρνουμε είναι αυτές που ούτως ή άλλως θέλαμε να φέρουμε σε πέρας όταν διεκδικήσαμε τη ψήφο του Ελληνικού λαού στις εκλογές του 2009.
Η κρίση όμως τις κατέστησε πιο επιτακτικές και επείγουσες” είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου και τονίζοντας ότι γνώμονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος .
Αντιπαράθεση Γ. Παπανδρέου με μέλη της ΠΑΣΠ
«Δεν είναι καθόλου αριστερό -είναι βαθιά αντιδραστικό- το αλισβερίσι και η συναλλαγή που βλέπουμε να ανθεί συχνά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια”, απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, καταχειροκροτούμενος από τους συμμετέχοντες στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κινήματος, σε μικρή ομάδα μελών της νεολαίας που επιχείρησε με συνθήματα να διακόψει την ομιλία του όταν αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει στα ΑΕΙ με την ψήφιση του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
“ΠΑΣΠ ιδέα πεθαίνει τελευταία”, “Κάτω τα χέρια από το άσυλο”, και “Οι νέοι παλεύουν σοσιαλιστικά για μια Παιδεία δημόσια και δωρεάν”, ήταν τα συνθήματα που φώναξαν λίγα μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ για να τους απαντήσει από το βήμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: “Δεν είναι καθόλου σοσιαλιστικό, συντρόφισσες και σύντροφοι, ορισμένοι να παριστάνουν τους κατ’ επάγγελμα φοιτητοπατέρες μέχρι τα 30 τους, αποκομίζοντας οφέλη για τους εαυτούς τους και λειτουργώντας παρασιτικά εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών, που διψούν να αποκτήσουν εφόδια για να γίνουν ελεύθεροι και δημιουργικοί πολίτες. Όσο και αν αντιδρούν αυτές οι κατά βάση βαθιά αντιδραστικές δυνάμεις, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Ας μην ματαιοπονούν λοιπόν”.
Κάλεσε ακόμη την νεολαία να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη αλλαγή στα ΑΕΙ και την παρότρυνε : “Θέλουμε την δίπλα μας την ΠΑΣΠ για να αλλάξει η παράταξη. Να πάμε μπροστά”
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του προαναγγέλοντας αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας αποκορύφωμα των οποίων θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση -συντακτικού τύπου- το 2013.-
«Προοδευτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη
Έναν “προοδευτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση” αποτελούμενο από 14 σημεία κατέθεσε η πρώην υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.
Τα πρώτα επτά σημεία του “οδικού χάρτη” είναι προτάσεις προς την κυβέρνηση και ειδικότερα:
-Κατάθεση Εθνικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.
-Ενεργοποίηση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
-Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού.
-Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και εξυπηρέτησή του από ένα λειτουργικό κράτος.
-Προώθηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της αυστηρής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών.
-Διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ιδιαίτερα κατά την διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
-Αναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων και δεσμεύσεων με την τρόικα και προάσπιση συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Τα άλλα επτά σημεία του “οδικού χάρτη” που πρότεινε η κ. Κατσέλη απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Εργασίας προτείνει:
-Ανάδειξη των στρατηγικών του επιλογών που το διαφοροποιούν από τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές επιλογές.
-Κινητοποίηση όλων των στελεχών του για την υλοποίηση αναπτυξιακών και κοινωνικών δράσεων.
-Διοργάνωση αποτελεσματικής υπηρεσίας πληροφόρησης, ενημέρωσης και επιμόρφωσης γύρω από τα πολιτικά δρώμενα.
-Αποκατάσταση επικοινωνίας, διαλόγου και συμμετοχής με παραδοσιακούς αλλά και νέους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
-Αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας των οργάνων του.
-Διοργάνωση έως τον Νοέμβριο του 2011 ειδικής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου με αντικείμενο την κατάρτιση ενός “Προοδευτικού Οδικού Χάρτη Εξόδου από την κρίση”, ύστερα από δημόσια διαβούλευση του κειμένου που έχει καταρτίσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κατσέλη.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;