Τα “χαιρετίσματα” των “ερντογανικών” στην Ελληνική Θράκη και τον ΠτΔ (video)

19 Φεβρουαρίου 202007:09

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Είχαμε σε προηγούμενη ανάλυσή μας επισημάνει ότι το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι η χρονιά που θα καταρρεύσουν όλα τα μυθεύματα γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ειδικά εκείνα που έχουν λάβει την μορφή περισπούδαστων αναλύσεων και ακαδημαϊκών κειμένων δίνοντας την θέση τους στην αντικειμενική αξιολόγηση της μακραίωνης τουρκικής απειλής.

Την στιγμή που συντάσσεται αυτό το κείμενο η Ελληνική Θράκη βάλλεται συντονισμένα με συνδυαστικά επικοινωνιακά πυρά από την τουρκική πλευρά καθιστώντας σαφή  την στρατηγική που ακολουθεί έναντι της Χώρας μας στα μειονοτικά θέματα και η οποία έχει ήδη επισημανθεί με αναφορά στις αποφάσεις της της 27ης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (BTTDD) στην Προύσσα.

ANKARA ziyaretini Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek noktaladık.Bütün bölge halkına selamını iletti.

Gepostet von Ridvan Ahmet am Freitag, 14. Februar 2020

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθεί η συγχρονισμένη επίθεση κατά του ΠτΔ  κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατ’αρχής ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ από τον Σύλλογο Επιστημόνων του Συλλόγου Δυτικής Θράκης αλλά και ΕΚΤΟΣ από το «ερντογανικό ιερατείο»: τον τούρκο ΥΠΕΞ  Μελβούτ Τσαβούσογλου, τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ και τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ.

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει, επικρίνοντας τον Έλληνα Πρόεδρο επειδή την αποκάλεσε μουσουλμανική μειονότητα.Στο μήνυμά του στο τουίτερ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “ο Πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε ξανά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα”. “Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Ό,τι κι αν λέτε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες και τουρκική θα παραμείνει”, αναφέρει.

¨Καταδικάζω έντονα την ρατσιστική δήλωση του ΠτΔ της Ελλάδας Παυλόπουλου που δεν υπολογίζει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι αδερφοί μας που ζούνε στην χερσόνησο του Αίμου ως αγαπημένη ένδειξη της ιστορίας μας, να είναι σίγουροι πως η Τουρκία πάντοτε βρίσκεται δίπλα τους¨ τόνισε σε μήνυμά του επίσης ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ.

Πολύ λάθος η αναφορά του Έλληνα Προέδρου Παυλόπουλου σε ‘μουσουλμανική ελληνική μειονότητα’ της δυτικής Θράκης αντί σε ‘μουσουλμανική τουρκική μειονότητα, υποστηρίζει και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ρατσιστική προσέγγιση.

Στο μήνυμά του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ αναφέρει ότι “είναι πολύ λάθος η αναφορά του Έλληνα Προέδρου Παυλόπουλου κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη σε ‘μουσουλμανική ελληνική μειονότητα’ για την μουσουλμανική τουρκική μειονότητα. “Η άρνηση της της ταυτότητας της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας είναι καταδικαστέα συμπεριφορά”, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ “ο Έλληνας Πρόεδρος πρέπει να προσφωνεί σωστά την μουσουλμανική τουρκική μειονότητα σεβόμενος τις δημοκρατικές αξίες”. “Είναι απαράδεκτο σε μια χώρα της ΕΕ οι πολιτικοί να διεξάγουν συστηματικά επιθέσεις εναντίον της ταυτότητας της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας”.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ συνεχίζει αναφέροντας ότι “η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη είναι μια ιστορική πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα”. “Η αναφορά σε μουσουλμανική ελληνική μειονότητα για την μουσουλμανική τουρκική μειονότητα αποτελεί ρατσιστική προσέγγιση”, προσθέτει.

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει ότι “αυτοί που προσπαθούν να αλλάξουν τις ιστορικές πραγματικότητες σε σχέση με την τουρκική κοινότητα της δυτικής Θράκης δεν μπορούν να πετύχουν κανένα αποτέλεσμα”. “Είναι θλιβερό να συνεχίζεται αυτή η ρατσιστική προσέγγιση παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που καταδικάζουν την Ελλάδα”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ και προσθέτει: “Καλούμε για άλλη μια φορά όλους να συμπεριφέρονται με βάση τις ιστορικές πραγματικότητες και με σεβασμό τις δημοκρατικές αξίες. Εκείνοι που προσπαθούν να δείξουν την τουρκική κοινότητα δυτικής Θράκης σας ‘απειλή’ και σαν ‘κίνδυνο’ βλάπτουν την δικές τους δημοκρατικές αξίες. Η ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης είναι σταθερή με τις ιστορικές πραγματικότητες. Η τουρκική κοινότητα της δυτικής Θράκης είναι ισχυρός πλούτος για την δημοκρατία της Ελλάδας. Οι περί αντιθέτου προσεγγίσεις αποτελούν άσχημα παραδείγματα ρατσισμού”, αναφέρει.

Τι κρύβει η απάντηση Τσαβούσογλου στον ΠτΔ κ. Πρ. Παυλόπουλο για τη μειονότητα της Θράκης

Σύμφωνα με την ανάλυση του Crisis Monitor.gr η επιλογή της Άγκυρας να απαντήσει στον Προκόπη Παυλόπουλο, μιας εβδομάδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα και ενώ σειρά άλλων μετώπων στις διμερείς σχέσεις παραμένουν ανοιχτά, έχει υψηλή σημειολογική, πολιτική και διπλωματική αξία, γεγονός που την καθιστά στρατηγική.

Η απάντηση της Τουρκίας δια στόματος του Μελβούτ Τσαβούσογλου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορεί να εκληφθεί ως αυτοσυγκράτηση της Άγκυρας, καθώς “σήκωσε, μεν, το γάντι”, αλλά κατέβασε το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Θα μπορούσε ακόμα και να είναι υποβάθμιση των δηλώσεων του αρχηγού του ελληνικού κράτους, δεδομένου ότι αυτός αποχωρεί.

Επίσης, η μεταχρονολογημένη απάντηση, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τα ΜΟΕ, στο πλαίσιο των οποίων συζητούνται και μηχανισμοί εκτόνωσης κρίσεων στον Έβρο, αποτελεί σαφή θέση της Άγκυρας, να θέτει τα θέματα στο δικό της πλαίσιο, αξιώνοντας ad hoc συμμόρφωση στο Διεθνές Δίκαιο από την Ελλάδα.

Τεχνικά, η επίθεση κατά της Ελληνικής Θράκης συμπίπτει με την  κίνηση της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει μετανάστες για τη δημιουργία τετελεσμένων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και αποτελεί κλιμάκωση, καθώς συμπλέκει δύο μέτωπα, εξέλιξη που καταδεικνύει στρατηγική σκλήρυνσης της αντιπαράθεσης, στάση που βρίσκεται στον αντίποδα από την πολιτική επαναπροσέγγισης της Αθήνας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιεί η Τουρκία ανοιχτά της Λιβύης, χωρίς ωστόσο να εισέρχεται -εκεί- σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή υφαλοκρηπίδα.

Αναμένεται η απάντηση της Ελληνικής Διπλωματίας και της επίσημης Ελληνικής Πολιτείας

Αρθρογράφος