Τα μηνύματα των ΗΠΑ για την Θράκη – “Φάροι Δημοκρατίας” ΗΠΑ και Ελλάδα

7 Ιουλίου 202323:48

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες απέστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, από το βήμα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης για τον εορτασμό της αμερικανικής ανεξαρτησίας, στο Κολλέγιο Ανατόλια, στη Θεσσαλονίκης, με αναφορές στην κοινωνία των δικτύων, της ισότητας, της απουσίας των αποκλεισμών αλλά και την σκληρή απάντηση απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό.

Δίνοντας έμφαση στην “Κοινωνία των Δικτύων” με προεξάρχον αυτό των γυναικών στην εποχή της τεχνολογίας ο Πρέσβης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την δημιουργία του δικτύου, Women in Tech (Γυναίκες στην Τεχνολογία) στο προσεχές διάστημα.

«Πιστεύω ότι όταν γραφτεί η ιστορία αυτού του αιώνα, δεν πρόκειται να είναι ο αιώνας των απολυταρχικών ηγετών ή του Διαδικτύου ή της COVID. Θα είναι ο αιώνας των γυναικών», σημείωσε ο κ. Τσούνης ανακοινώνοντας ότι «ένα δίκτυο Women in Tech θα ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα στη Θεσσαλονίκη, για να ενδυναμώσει τις γυναίκες και να ενισχύσει την ανάπτυξη, τις ηγετικές ικανότητες και τις προοπτικές επιτυχίας τους αλλά και να βοηθήσει στην άρση των εμποδίων και των στερεοτύπων στον συγκεκριμένο κλάδο (της τεχνολογίας)».

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών εξήγησε ότι η δημιουργία αυτού του δικτύου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Deloitte, Chubb, Accenture και EY, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ, αλλά και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Το δίκτυο», ανέφερε ο κ. Τσούνης, «θα εργαστεί για μια κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες στο STEM, χρησιμεύοντας ως κανάλι σύνδεσης, υποστήριξης και έμπνευσης, ενισχύοντας την επαγγελματική τους ανάπτυξη, βελτιώνοντας νέες δεξιότητες, προάγοντας την ισότητα των φύλων και υποστηρίζοντας ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς».

Να εργαστούμε σκληρά για μια ελεύθερη Ουκρανία

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά από κοινού» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία, που εκπροσωπούνται εδώ, απόψε, από τον φίλο μου γενικό πρόξενο Βαντίμ Σαμπλούκ, μπορούν σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σε μια χώρα ελεύθερη, πλήρη (εδαφικά) και αναμφίβολα ουκρανική».

Ο κ. Τσούνης τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να σιωπήσουμε καθώς μια χώρα προσπαθεί να επαναχαράξει τα σύνορα μιας άλλης διά της βίας και κάλεσε όλους να δεσμευτούν «για την ειρήνη και την ελευθερία σε μια Ουκρανία που όχι απλώς θα επιβιώνει αλλά θα ευημερεί».

Υπογράμμισε δε την αξία της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα απέναντι σε απολυταρχικά καθεστώτα. «Υπάρχουν 110 εκατομμύρια εκτοπισμένοι σήμερα. Πάνω από τους μισούς είναι παιδιά. Όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής θέλουν να έρθουν σε δημοκρατίες […] Δεν βλέπουμε ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν στη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα ή το Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης χαρακτηρίζοντας «φάρο» δημοκρατίες όπως οι δικές μας (στις ΗΠΑ και την Ελλάδα).

Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου «όλοι οι άνθρωποι μπορούν ν’ αγαπούν όποιον θέλουν, να είναι όπως θέλουν και να γίνονται αποδεκτοί από τις κοινότητες όπου διαβιούν». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την υποστήριξή του στους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από απολυταρχικά καθεστώτα, σε μια συμπεριληπτική εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία, στην LGBTQI+ κοινότητα κ.ά.

Ο κ. Τσούνης ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση ενώ εξήρε το έργο της γενικής προξένου των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι, η οποία ολοκληρώνει τη θητεία της και αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Ιερουσαλήμ, με τον διάδοχό της Τζέρι Ισμαήλ να αναμένεται στην πόλη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το αποχαιρετιστήριο της γενικής προξένου Ελίζαμπεθ Λι

Στη δημιουργία του δικτύου Women in Tech αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ομιλία της και η γενική πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, επισημαίνοντας πως η επιτυχία των γυναικών ηγετών σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους τομείς, όπως η επιβολή του νόμου και η τεχνολογία, έχει βαθιά σημασία καθώς τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους όχι μόνο ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων, αλλά επίσης ενισχύουν την ιδέα ότι η συνεισφορά κάθε ατόμου είναι ανεκτίμητη στη συλλογική μας πρόοδο. «Είμαι περήφανη», τόνισε, «που υποστήριξα προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς και είμαι πολύ ενθουσιασμένη για την έναρξη λειτουργίας του δικτύου Women in Tech εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα».

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στη θητεία της στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε εν μέσω Covid και συνδέθηκε με σημαντικούς σταθμούς στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή, όπως η γέννηση του γιου της, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμπορεύτηκαν μαζί της όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

«Είθε η ελληνοαμερικανική εταιρική σχέση να συνεχίσει να ευδοκιμεί και η φιλία μας να παραμείνει σταθερή καθώς ξεκινάμε για νέους ορίζοντες», τόνισε η Αμερικανίδα γενική πρόξενος και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό της Τζέρι Ισμαήλ. «Φέρνει μαζί του μια πληθώρα εμπειριών που αναμφίβολα θα συμβάλουν στη συνεχή ανάπτυξη όλων αυτών που έχουμε οικοδομήσει και συνεχίζουμε να οικοδομούμε μαζί», σημείωσε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, το οποίο και φιλοξένησε την εκδήλωση, ενώ το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές, εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών στη Θεσσαλονίκη, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών (διαφόρων δογμάτων), οικονομικών φορέων κ.ά.

Η Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Κ. Λη εύχεται στους Μουσουλμάνους της Θράκης

Το μήνυμα των ΗΠΑ για την Θράκη

Ιδιαίτερο νόημα είχε για την Θράκη και την Μειονότητα η παρουσία των Εκπροσώπων της θρησκευτικής Μειονότητας της Θράκης (Τοποτηρητές Μουφτειών, Πρόεδρος ΔΕΜΠ Κομοτηνής).

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία όπου φαίνεται πως ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν και ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής Σελίμ Ισά μαζί με τον Ριτβάν Εμίν συμμετείχαν κατόπιν προσκλήσεως του Πρέσβη των ΗΠΑ και του Γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη στη δεξίωση που παρέθεσαν για τον εορτασμό της Εθνικής Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου.

Στην δεξίωση ήταν προσκεκλημένοι και οι Τσιγδέμ Ασάφογλου, οι Τζεμάλ Καμπζά και  Περβίν Χαϊρρουλάχ (ΠΕΚΕΜ), ο Χουσεΐν Μπαλτατζή (ΣΕΜ) και η Σιμπέλ Μουσταφάογλου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) οι οποίοι εκτός από τις selfie που δημοσιοποίησαν, αντιλαμβάνονται πλήρως την διαμορφωθείσα κατάσταση την οποία και καλούνται να μεταφέρουν στους συνομιλητές τους.

Η multi track διπλωματία των ΗΠΑ για την Θράκη αναπτύσσει συγκεκριμένους βραχίονες δράσης που καλό είναι να αξιολογούνται από τους διπλωματικούς αναλυτές.

Η παρουσία του κ. Σελήμ Ισά, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της ΔΕΜΠ, όσο κι αν ενοχλεί τους Εγκαθέτους των παραλλήλων δομών και των παρακρατικών δομών που καλύπτονται από την δράση του τουρκικού Προξενείου, συνδέεται με την σημασία που αποδίδεται στο έργο του αλλά και στο βαθμό αποδοχής από τον Λαό της Μειονότητας.

ΔΕΜΠ Vs. Πολιτικό Ισλάμ: Ο “άγνωστος πόλεμος” Αθήνας – Αγκυρας

(komotinipress.gr, amna.gr)

Αρθρογράφος