beer_200_200

Τα μικρά ανεξάρτητα Ζυθοποιεία κέρδισαν το “καρτέλ”;

7 Απριλίου 201207:02

beer_200_200Ανακοίνωση για τις ανεξήγητες αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την ψήφιση της Τροπολογίας που επιτρέπει στα Ζυθοποιεία να παρασκευάζουν μη αλκοολούχα ποτά εξέδωσε ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος.

Η ονομασία του Συλλόγου εξηγεί ενδεχομένως και όλο το θόρυβο καθώς πρόκειται για Ζυθοποιεία, όπως η θρακική ΒΕΡΓΙΝΑ, που συγκρούονται στην αγορά των προϊόντων μπύρας με το φερόμενο ως “καρτέλ” των πολυεθνικών που ελέγχουν την ελληνική αγορά.

Οι διαμάχες είναι γνωστές και η σχετική τροπολογία που πέρασε από το Υπουργείο Ανάπτυξης ανοίγει το δρόμο, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, για την παρασκευή προϊόντων όπως το ice tea, κάτι που απαγορευόταν για από βασιλικό διάταγμα του 1922 για φορολογικούς – τότε- λόγους.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Με αφορμή την ψήφιση την τροπολογίας που δίνει στα Ζυθοποιεία, μικρά, μεσαία ή και μεγαλύτερα, την δυνατότητα παραγωγής και μη αλκοολούχων ποτών, ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΜΑΖΕ) επιθυμεί, αρχικά, να εκφράσει την ικανοποίηση του που το Ελληνικό Κοινοβούλιο δίνει το «πράσινο φως» για την παραγωγή σε ένα τομέα της ελληνική οικονομίας την ώρα που η χώρα μας έχει ανάγκη να παράγει με αποτέλεσμα να αυξάνει το εθνικό ΑΕΠ και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, και στη συνέχεια να επισημάνει τα ακόλουθα.

Ο ΣΜΑΖΕ ουδέποτε προκάλεσε την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, συμμετείχε ωστόσο στη διαβούλευση για νομοσχέδιο το οποίο συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2009 από το υπουργείο Οικονομικών επί ΝΔ και παρέμεινε στο υπουργικό συρτάρι επί ΠΑΣΟΚ για διάστημα δυο τουλάχιστον ετών. Η «επίμαχη» τροπολογία επαναλαμβάνει τα αναφερόμενα στο άρθρο 7, παράγραφος 9 του εν λόγω νομοσχεδίου.

Η παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών όπως τσάι, αναψυκτικά, άλλα αφεψήματα, βασίζεται σε πρώτη ύλη παραγόμενη στην Ελλάδα και μέσω συμβολαιακής γεωργίας, ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα (και σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές), την ώρα μάλιστα που η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί ασφαλή διέξοδο στην κρίση που αντιμετωπίζει η παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας.

 Οι ελληνικές Ζυθοποιίες κατέχουν ήδη την τεχνογνωσία της εκχύλισης και άρα μπορούν, χωρίς το κόστος νέων επενδύσεων σε εξοπλισμό, να δώσουν ώθηση στην παραγωγή πολλών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, αναζωογονώντας την αγροτική οικονομία και φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο, ξεχασμένα σήμερα, αλλά παραδοσιακά προϊόντα, με οποία μεγάλωσαν γενιές ελλήνων.

Σχετικά με την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), τονίζεται ότι τώρα, πλέον, έχουν και οι επιχειρήσεις μέλη του την δυνατότητα να επεκταθούν σε άλλους τομείς και ιδίως στην παραγωγή μπύρας. 

Τέλος, σε ότι αφορά σε ανώνυμα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, για τροπολογία που δήθεν ευνοεί τις πολυεθνικές έναντι των ελληνικών, τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων εμφιάλωσης ύδατος, είναι προφανές ότι αποτελούν αστειότητες, τουλάχιστον, καθώς οι πολυεθνικές έχουν ήδη στη χώρα μας το δικό τους νερό.

Τα ελληνικά Ζυθοποιεία δίνουν σήμερα την μάχη της παραγωγής, της δημιουργίας εισοδήματος και νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας, όσο μπορούν, στην εθνική προσπάθεια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας  και την έξοδο από την κρίση. Σε αυτό τον στόχο παραμένουν προσηλωμένα τα μέλη του ΣΜΑΖΕ και το μόνο που επιθυμούν είναι τον υγιή ανταγωνισμό και συνθήκες αλληλεγγύης μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, ανοίγοντας νέους δρόμους στην παραγωγική διαδικασία.”

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr