Τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

16 Μαρτίου 202020:47

Απαγόρευση των μη απολύτως αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρώπη, ευελιξία στην εφαρμογή του κανόνα του 3% για το έλλειμμα, περιορισμός των εξαγωγών του προστατευτικού εξοπλισμού: ακολουθούν τα κυριότερα μέτρα που εισηγείται ή έχει ήδη λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απαγόρευση ταξιδιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να απαγορευτούν, για διάστημα 30 ημερών (με δυνατότητα παράτασης) όλα τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια προς τις χώρες της ΕΕ, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (μόνιμοι κάτοικοι, ιατρικό προσωπικό κ.α.).

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί αύριο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ωστόσο, όσοι μεταφέρουν αγαθά θα πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα ώστε να μην διαταραχθεί ο ανεφοδιασμός της αγοράς με εμπορεύματα.

Οι Βρυξέλλες έκαναν συστάσεις προς τις χώρες μέλη, ώστε να αποφευχθούν τα μποτιλιαρίσματα στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και να συνεχιστεί η μεταφορά προϊόντων, παρά την εφαρμογή των ελέγχων. Πολλές χώρες έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους ή επιβάλλουν αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους.

Προτεραιότητα στον εξοπλισμό

Οι ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού ανάγκασαν την Κομισιόν να περιορίσει τις εξαγωγές αυτών των ειδών, ώστε να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα έχει διαθέσιμα προϊόντα. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τις μάσκες, τα προστατευτικά γυαλιά, τις στολές και άλλα είδη για την κάλυψη του προσώπου, της μύτης και του στόματος.

Η Γερμανία και η Γαλλία, που είχαν λάβει μέτρα ή είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές, συμφώνησαν τελικά να εξάγουν τέτοιο υλικό σε άλλες χώρες της ΕΕ και ιδίως στην Ιταλία.

Αποδέσμευση πόρων

Οι Βρυξέλλες θα θέσουν στη διάθεση των χωρών το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας. Τα χρήματα αυτά είχαν ήδη δοθεί στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως δεν είχαν χρησιμοποιηθεί και θα έπρεπε να επιστραφούν. Τώρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Κομισιόν ελπίζει ότι θα μπορέσει επίσης να βρει άλλα 29 δισεκατομμύρια από επενδύσεις, δηλαδή συνολικά 37 δισεκ. ευρώ. Θα δώσει εξάλλου την άδεια στις χώρες μέλη να δαπανήσουν 28 δισεκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (ποσά που προέρχονται από τον πολυετή προϋπολογισμό του 2014-20) και τα οποία δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί.

Μια άλλη πηγή εξεύρεσης πόρων είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, απ’ όπου είναι εφικτό να διατεθούν έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τέλος, οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν 1 δισεκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως εγγύηση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια κίνησης ύψους 8 δισεκ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ανοχή στα ελλείμματα

Οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τον προϋπολογισμό των χωρών μελών, ιδίως για τον περίφημο «κανόνα του 3%» για το έλλειμμα. Έτσι, οι χώρες θα μπορέσουν να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν την επιδημία και να περιορίσουν τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

«Στην περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης» στην ευρωζώνη, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να ενεργοποιήσει ένα άρθρο με το οποίο αναστέλλεται η εφαρμογή των κανόνων.

Πιο διαλλακτική θέλει επίσης να είναι απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις. «Θα φροντίσουμε ώστε να μπορούν να δοθούν κρατικές ενισχύσεις στις εταιρείες (ιδίως τις μικρομεσαίες) που έχουν ανάγκη» λόγω της κρίσης, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι οι ενισχύσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να καλυφθούν οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές ή από άλλα έκτακτα γεγονότα είναι συμβατές με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Στήριξη στην έρευνα

Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν 140 εκατομμύρια ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για έρευνες που αφορούν την παραγωγή εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών. Κατατέθηκαν περισσότερες από 90 προτάσεις και έχουν επιλεγεί οι 17 από αυτές.

Οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών συσκέπτονται καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ ο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, συγκεντρώνει τα δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημίας και κάνει συστάσεις στις χώρες μέλη.

Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε η Ά. Μέρκελ
«Όσο καλύτερα τηρήσει ο καθένας τους κανόνες, τόσο συντομότερα θα περάσει αυτή η φάση». Με αυτή την δήλωση η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε πριν από λίγο μέτρα περαιτέρω περιορισμού της λειτουργίας της αγοράς και της κίνησης των πολιτών, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε συνεννόηση με τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τις εταιρίες μεταφορών, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη μουσεία, θέατρα, μπαρ, κλαμπ, εκθέσεις, γκαλερί, ζωολογικοί κήποι, καζίνο, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και αθλητικοί χώροι, ενώ απαγορεύεται στο εξής η συγκέντρωση πλήθους σε χώρους όπως πανεπιστήμια και εκκλησίες, αλλά και τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία. Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει στο σύνολο της χώρας.

«Πρόκειται για μέτρα άνευ προηγουμένου για την χώρα μας, αλλά είναι αναγκαία», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ και επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Ιταλία-Covid-19: 349 νέοι θάνατοι στο τελευταίο 24ωρο – Στους 2.158 οι νεκροί συνολικά
Σε 2.158 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία εξαιτίας του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 349 θανάτων σε σύγκριση με τον τελευταίο απολογισμό, χθες (1.809). Συνολικά, τα κρούσματα του Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον 27.980, (3.233 νέες μολύνσεις) από τα 24.747 χθες.

Παράλληλα οι ιαθέντες σήμερα έφτασαν τους 2.749, ενώ χθες 2.335 άνθρωποι είχαν ιαθεί.

Πορτογαλία: Πρώτος θάνατος από κορονοϊό
H υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο στην Πορτογαλία από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Πρόκειται για έναν 80χρονο ασθενή που κατέληξε σήμερα, έπειτα από “αρκετές ημέρες” νοσηλείας σε νοσοκομείο. Ο άνδρας έπασχε και από άλλες ασθένειες”, δήλωσε η υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο θάνατός αυτός είναι ο πρώτος από τότε που άρχισε η επιδημία του κορονοϊού.

Η Πορτογαλία έχει αναφέρει έως σήμερα 331 κρούσματα του κορονοϊού.

Κύπρος-κορονοϊός: Στα 46 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Συνολικά 13 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 46, εκ των οποίων τα 25 ήταν επαφές.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε σήμερα το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί 13 νέα κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 11 επαφές, εκ των οποίων οι 10 επαγγελματίες Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και ο ένας ασθενής, που είχαν επαφή με τον ασθενή που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες, και δύο άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) και παρουσίασαν συμπτώματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των 13 κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι σε συντονισμό με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για λήψη περαιτέρω μέτρων. Σημειώνει, τέλος, ότι με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 46, εκ των οποίων τα 25 ήταν επαφές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αρθρογράφος