stylianidhs-dhlvseis

Συνέντευξη του Ευρ. Στυλιανίδη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου

15 Ιανουαρίου 201316:56

stylianidhs-dhlvseisΣυνέντευξη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης απάντησε στα ερωτήματα του δημοσιογράφου για το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, τη φορολογία στο πετρέλαιο, αλλά και την απόσυρση του φόρου πολυτελείας για τα σκάφη.

Ακολουθεί το κείμενο

Νίκος Χατζηνικολάου: Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας σας να σχολιάσετε αυτό που είπε ο κ. Στουρνάρας, στην εκδήλωση στην οποία τιμήθηκε ο κ. Παπαδήμος. Είπε, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας, ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Και δεν ξέρω, όχι μόνο σε μένα αλλά σε πολλούς από τους ακροατές μου ακούστηκε πολύ κυνικό αυτό.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Κοιτάξτε, είναι αλήθεια ότι αυτή η δήλωση εμπεριέχει ένα είδος ρεαλισμού, αλλά…

Νίκος Χατζηνικολάου: Ρεαλισμού ή κυνισμού… Ξέρω ότι δεν μπορείτε να το πείτε εσείς, το καταλαβαίνω…

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Όχι, εμπεριείχε ένα είδος ρεαλισμού, ότι δεν μπορούμε να απλώνουμε τα πόδια πέρα από το πάπλωμα. Δηλαδή πρέπει να μάθουμε, δυστυχώς ή ευτυχώς, λόγω των καταστάσεων να κάνουμε κοινωνική πολιτική με βάση τις πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες. Ωστόσο -κι οφείλω να το πω αυτό- όλοι εμείς που εκλεγόμαστε από περιφέρειες που έχουν πραγματικά προβλήματα, νιώθουμε την ανάγκη όταν χρειάζεται να μετριάζουμε τα έσοδα του κράτους, αν πρέπει να μείνει όρθια η κοινωνία.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο κ. Στουρνάρας όπως και παλαιότεροι υπουργοί Οικονομικών, όπως παραδείγματος χάριν ο κ. Παπακωνσταντίνου επί ημερών Παπανδρέου, επειδή δεν ήταν εκλεγμένοι με σταυρό -εξωκοινοβουλευτικός ο κ. Στουρνάρας- έχει μία μεγαλύτερη άνεση στο να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις από ό,τι ένας πολιτικός που εκλέγεται από τους πολίτες.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Έξω όμως από το θέμα του πολιτικού κόστους, θα ήθελα να πω ότι είναι και θέμα αντίληψης της ζωής. Υπάρχουν οι οπαδοί…

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε υπουργέ, θέλω να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, για να δώσετε μια ολοκληρωμένη απάντηση. Είναι ο φόρος στο πετρέλαιο. Βλέπουμε συμπολίτες μας οι οποίοι δυσκολεύονται φέτος να αγοράσουν πετρέλαιο, που έχουν στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης, στα τζάκια, καίνε ξύλα, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πληρώσουν αυτόν τον υπέρογκο φόρο, ο οποίος έχει εξαπλασιαστεί και την ίδια στιγμή διαβάζω σήμερα, όχι στο Ριζοσπάστη, στην Καθημερινή το διαβάζω, ότι τα έσοδα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου αυξήθηκαν για το δημόσιο μόλις κατά 36 εκατομμύρια ευρώ. Προϋπολογισμένο 1 δις ετήσιο στόχο είχε η κυβέρνηση από το φόρο αυτό κι είναι ζήτημα αν θα μαζέψει 100 εκατομμύρια ευρώ. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, μήπως τελικά στο βωμό της βελτίωσης των αριθμών ξεχνούμε τον άνθρωπο.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Νομίζω ότι ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να τοποθετείται προσωπικά με βάση τις αντιλήψεις του και την κοινωνία που εκπροσωπεί. Από δικής μου πλευράς ήθελα να σας πω ότι και ως βουλευτής Βορείου Ελλάδας, νιώθω την ανάγκη να επισημάνω σε κάθε ευκαιρία ότι αυτό το μέτρο πρέπει να επανεξεταστεί. Εκτιμώ, δηλαδή, ότι αδικούνται οι περιοχές που ζουν χαμηλές θερμοκρασίες και περιοχές οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα χωρίς από την άλλη πλευρά να επιτυγχάνεται το έσοδο που προσδοκούσε το κράτος μέσα από αυτήν τη ρύθμιση. Θα πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά αυτό και θα πρέπει να το επανεξετάσουμε. Όπως επίσης, θα πρέπει να εξετάσουμε και το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει ειδικός φόρος στο πετρέλαιο εκείνο, που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση δημοσίων χώρων και κυρίως σχολείων αν θέλουμε να διευκολύνουμε τα παιδιά που πραγματικά πρέπει να πάνε στα σχολειά τους για να απολαύσουν την ισότητα των ευκαιριών που απόλαυσε τα προηγούμενα χρόνια η δική μας γενιά. Σ’ αυτό είμαι κάθετος. Και καλό είναι βεβαίως να σεβόμαστε τις τεχνοκρατικές προσεγγίσεις ανθρώπων που είναι μέσα στην πολιτική ευθέως ή ανθρώπων που συμπαρίστανται στην πολιτική με συμβουλές, αλλά δίπλα στην τεχνοκρατία πρέπει να υπάρχει και το φίλτρο της κοινωνικής ευαισθησίας και το αίσθημα αυτοσυντήρησης ενός λαού, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά. Τουλάχιστον μέχρι τώρα πολιτικά ως οπαδός και θιασώτης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, αυτές τις αντιλήψεις πρέσβευα και γι’ αυτές τις αντιλήψεις είμαι μέσα στην πολιτική. Και δεν πρόκειται σε αυτές τις αντιλήψεις και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου να κάνουμε καμία έκπτωση.

Νίκος Χατζηνικολάου: Είναι σαφής η απάντησή σας. Θέλω να έρθω τώρα σε αυτά που ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή. Έχετε την αίσθηση ότι η χθεσινή ψηφοφορία οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Ότι δηλαδή μπορεί να βρεθεί η χώρα με την πλάτη στον τοίχο σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους του οικονομικού προγράμματος;

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Εγώ νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση εμπεριέχει μια υπερβολή, η οποία χρησιμοποιείται δημοκοπικά από την αντιπολίτευση για να αποκομίσει όφελος. Δεν τίθεται θέματα εθνικής κυριαρχίας επουδενί. Δεν μπορείς να χωρίσεις τη Βουλή σε πατριώτες και μη πατριώτες…

Νίκος Χατζηνικολάου: Δεν μπορούν με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, οι δανειστές να πάρουν ό,τι θέλουν;

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Όχι δεν μπορούν κ. Χατζηνικολάου και δεν μπορούν απλούστατα, διότι το Δίκαιο που εν τέλει θα εκτελεστεί στην πράξη είναι το Τοπικό Δίκαιο. Ο τρόπος που θα…

Νίκος Χατζηνικολάου: Όχι με το Αγγλικό Δίκαιο…

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Το αγγλικό δίκαιο αφορά την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας στην οποία εμπλέκονται και οργανισμοί που έχουν ιδιωτικο-οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά το Δίκαιο εκτέλεσης είναι το τοπικό Δίκαιο. Αυτό είναι όλο μια κατασκευή, κατά τη γνώμη μου, υπερβολική για τη δημιουργία εντυπώσεων. Το ζήτημα δεν είναι εκεί όμως. Αν θέλουμε να ενισχύουμε το βαθμό ανεξαρτησίας και ελευθερίας αυτού του κράτους, το οποίο έχασε αίμα για να μπορέσει να είναι ελεύθερο και να βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει και ο οικονομικός πατριωτισμός. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πατριώτης δεν είναι μόνο αυτός που πέφτει στο πεδίο της μάχης για την πατρίδα του, αλλά πατριώτης είναι και αυτός που είναι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις του απέναντι στην Πολιτεία, καταβάλει τους φόρους του, δεν κλέβει το κοινό δημόσιο συμφέρον και προσπαθεί μέσα από τη δική του δημιουργική προσπάθεια να βοηθήσει και τους άλλους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Και αυτό αφορά και στους πολιτικούς, αλλά αφορά και στους πολίτες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Βέβαια σε αυτό το τελευταίο θα ακούσετε την κριτική γιατί τις δεκαετίες που τα κόμματα τα οποία και σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν τον τόπο υποσχόμενα να πολεμήσουν την φοροδιαφυγή χωρίς στην ουσία να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση γι’ αυτό.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Εγώ δε θέλω να ωραιοποιήσω τίποτα ούτε ανήκω σε αυτήν την ομάδα που δεν είναι πρόθυμη να ασκήσει αυτοκριτική και να διορθώσει τα λάθη της -στο μέτρο που μας αφορούν αυτά τα λάθη- αλλά θα ήθελα να πω να μην υποτιμούμε το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα διότι πέτυχε και θετικά αποτελέσματα: εδραίωσε μία σταθερή και ποιοτική δημοκρατία για πάρα πολλά χρόνια, θυμίζω τι περιπέτειες περνούσε η Ελλάδα πριν από τη δικτατορία, κατάφερε να κρατήσει τη χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και να διαχύσει μια ευημερία, η οποία βεβαίως ήταν επίπλαστη σε ένα ποσοστό, αλλά ήταν και υπαρκτή. Θυμίζω ότι για πάρα πολλά χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας ήταν πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης και η πολιτική τότε της ήπιας προσαρμογής είχε συμβάλει όχι μόνο στο να μην εξαθλιώνονται οι κοινωνικές ομάδες αλλά και στο να ζήσουν και για πρώτη φορά μια ευημερία που την μονοπωλούσαν, αν θέλετε, οι οικονομικές αριστοκρατίες των αστικών κέντρων. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το κατηγορήσει. Διότι επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουμε ότι σε μια δημοκρατική χώρα όλοι έχουν δικαίωμα, έχει και ο αγρότης και ο μικρομεσαίος και ο νέος επιστήμονας που αναζητά δουλειά. Δεν μπορούν κάποιοι μονίμως να απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι να κοιτούν από την κερκίδα τις εξελίξεις και να πληρώνουν το τίμημα όταν χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια εξυγίανσης.

Νίκος Χατζηνικολάου: Φαίνεται όμως ότι εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η νοοτροπία που κάποιοι απολαμβάνουν και κάποιοι άλλοι επωμίζονται τα βάρη. Βλέπω τι έγινε με το φορολογικό νομοσχέδιο, με τα κότερα

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Απαράδεκτο

Νίκος Χατζηνικολάου: Μ’ αρέσει που το λέτε έτσι κοφτά

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Εγώ σας το λέω ωμά. Απαράδεκτο. Δεν επιτρέπεται όταν τα προηγούμενα χρόνια είχε εφαρμοστεί μια φιλελεύθερη πολιτική και στα ΙΧ να επιβάλλεται τώρα συνολικό τεκμήριο και μάλιστα μόνιμο και την ίδια ώρα, αν θυμάμαι καλά είναι πάνω από 100 χιλιάδες οι ιδιοκτήτες σκαφών πάνω από έξι μέτρα, να τυγχάνουν τέτοιας αντιμετώπισης. Εμένα με προσβάλλει.

Νίκος Χατζηνικολάου: Είναι μια καθαρή δήλωση αυτή και σας συγχαίρω που την κάνετε παρότι αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που έχει η θέση σας, ως υπουργού της κυβέρνησης. Τώρα…

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Μα η εντολή που έχουμε κ. Χατζηνικολάου, συμμετέχοντας σε αυτήν την κυβέρνηση κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Αντώνη τον Σαμαρά είναι να παλέψουμε για τις αντιλήψεις και τις αξίες τις οποίες πιστεύουμε κι εμείς, ό,τι θυσία κι αν κάνουμε επειδή κληρονομήσαμε μία κατάσταση από τις αποτυχίες και τις αστοχίες των τελευταίων ετών είναι για να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε την κοινωνία εκεί που της αξίζει. Δεν είναι δυνατόν να σιωπούμε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Καλά την κληρονομήσατε μεν από το ΠΑΣΟΚ αλλά κληρονομήσατε κι από τη δική σας παράταξη. Κάποιες ευθύνες είχε και η δική σας παράταξη.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Μα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό

Νίκος Χατζηνικολάου: Θέλω να σταθώ και μ’ αυτό το θέμα να κλείσουμε στην επανεμφάνιση τρομοκρατικών δράσεων στην Αθήνα, στην επανεμφάνιση, ουσιαστικά, του αντάρτικου πόλης. Θέλω να σας ρωτήσω πώς το εκτιμάται αυτό πολιτικά και πόσο σας ανησυχεί και κυρίως αν σας ανησυχεί με το δεδομένο ότι ήδη η κοινωνική ειρήνη και η συνοχή φαίνεται να αδυνατίζει με τα οικονομικά μέτρα της τελευταίας τριετίας.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ακούστε κ. Χατζηνικολάου, η κυβέρνηση συνεργασίας με προσωπική, θα έλεγα, επίπονη, κοπιώδη προσπάθεια του πρωθυπουργού έβαλε τρεις στόχους: ο πρώτος ήταν να αποκαταστήσει την διεθνή αξιοπιστία της χώρας και τις διεθνείς της σχέσεις και νομίζω ότι αυτό το πέτυχε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και με μεγάλη προσπάθεια. Επικυρώθηκε αυτό με τις ανταλλαγές επισκέψεων με τον πρόεδρο της Γαλλίας και την Καγκελάριο της Γερμανίας και νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί και από τις επόμενες συναντήσεις που θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο δεύτερος στόχος ήταν να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί το κράτος έχει συνέχεια, ακόμα κι αν σε κάποια από αυτά διαφωνεί και παράλληλα να προχωρήσει σε μια σειρά από δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες εμπόδιζε και η Αριστερά, επί χρόνια στην Ελλάδα. Κι αυτό νομίζω επετεύχθη κόντρα, αν θέλετε στη λογική του πολιτικού κόστους και τώρα αρχίζει να υλοποιείται -με οδύνη- αλλά αρχίζει να υλοποιείται και τα αποτελέσματα τα θετικά θα έρθουν στο τέλος. Το τρίτο, είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία κι εκεί θα κριθεί το στοίχημα του επόμενου διαστήματος. Για να κρατηθεί η κοινωνία, θα πρέπει με ό,τι μηχανισμό και ό,τι οικονομικό απόθεμα διαθέτουμε να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν να καταστραφούν παντελώς. Εμείς τουλάχιστον μέσα από τους δήμους και τα κοινωνικά τους δίκτυα αυτό επιδιώκουμε. Ήδη είδατε ότι δώσαμε 255 εκατ. -η πρώτη δόση των ληξιπρόθεσμων οφειλών- προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις οι οποίες κινδύνευαν με κατάρρευση από δήμους οι οποίοι όφειλαν σ’ αυτές πάρα πολλά λεφτά και θα συνεχίσει αυτού του είδους η καταβολή τον ερχόμενο μήνα. Επίσης, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όρθια όλα τα προγράμματα για το Βοήθεια στο Σπίτι, για τη μεταφορά μαθητών για τη θέρμανση των σχολείων, για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τα Προνοιακά Επιδόματα 200 χιλιάδων ατόμων οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς, ανήμποροι, αναξιοπαθούντες, άστεγοι κλπ. Είναι κεντρικό διακύβευμα αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης μαζί με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις το οποιοδήποτε απόθεμα να το δαπανά σε πολιτικές και σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη στήριξης. Αυτό είναι χρέος μας και θα το κάνουμε. Αν κερδίσουμε κι αυτό το στοίχημα, πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ένα πολύ επιθετικό ερώτημα στέλνει ο φίλος ο Βασίλης. «Ωραία η δήλωση του υπουργού, αλλά το ψήφισε το φορολογικό. Όταν διαφωνούν να μην ψηφίζουν».

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ακούστε, εγώ δεν αρνούμαι την κεντρική φιλοσοφία του φορολογικού. Είναι μία υποχρέωση η οποία οφείλει η χώρα μας να διεκπεραιώσει για να μπορέσει να κάνει τα επόμενα βήματα. Διαφωνώ σε επιμέρους πτυχές, θεωρώ ότι θα μπορούσαν, έστω και μετά να διορθωθούν. Και έχω το χρέος εκεί που διαφωνώ να το επισημαίνω προκειμένου να συμβάλλω στη διόρθωση των λαθών.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr