Στόχος η δημιουργία ισχυρής οικονομίας

2 Νοεμβρίου 202206:32

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το διεθνές περιβάλλον γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και συνάμα περίπλοκο και απαιτητικό. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική όλων των χωρών του πλανήτη, αυξάνει τον πληθωρισμό και έχει καταλυτική επίδραση παντού.

Ωστόσο, η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, η χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του προγράμματος EU Next Generation, η επαναφορά του τουρισμού στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης το 2022, αλλά και για αρκετά χρόνια στο μέλλον. Εκτός όλων αυτών όμως, για πρώτη φορά η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της έχει στη διάθεσή της τόσους πολλούς πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της. Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαζί με ένα αριθμό άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Πρωτοβουλία CEF II) αθροιστικά πλησιάζουν τα 77 δισ. ευρώ.

H νέα προγραμματική περίοδος του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένοντας να ξεκινήσει το άμεσο προσεχές διάστημα με τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων καθώς έχουν ήδη εγκριθεί στο σύνολό τους τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αλλά και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα.

Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η διάθεση σημαντικού μεριδίου των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ, στο Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Κοινωνική Συνοχή, στοχεύοντας σε μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ελλάδα.

Φυσικά, δε θα μπορούσαν οι κοινοτικοί πόροι να μην στήριζαν και το βασικό της νευρώνα που είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Κατά αυτόν τον τρόπο σχεδιάστηκε η ναυαρχίδα του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, με πόρους που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και το οποίο έρχεται να στηρίξει αλλά και να μεταμορφώσει την ελληνική επιχειρηματικότητα που τόσο έχει χτυπηθεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Ήδη, αναμένεται να δημοσιευθούν μέχρι τέλη του έτους οι προσκλήσεις για το ψηφιακό πρόγραμμα των 700 εκατ. ευρώ για αλλαγή εξοπλισμού σε πιο ψηφιακή και πράσινη τεχνολογία, αλλά και για το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ιδιοκατανάλωση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις εμβληματικές δράσεις του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ εντάσσονται και τα προγράμματα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», «Equifund» και «Πράσινο Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη» τα οποία τα επόμενα έξι χρόνια αναμένεται να μετατρέψουν την χώρα μας σε αναπτυξιακή μηχανή νέων καινοτόμων ιδεών.

Παράλληλα διοχετεύουμε σημαντικό μερίδιο των πόρων της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ​ στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά υπάρχει και ειδικό Πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία, συνολικού ύψους 714 εκατ. ευρώ

Αλλά και το πρόγραμμα Μεταφορές 2021-2027 αναμένεται η υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων, όπως η νέα Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, η κατασκευή του Βόρειου Οδικού ‘Άξονα Κρήτης, η ανανέωση των στόλων λεωφορείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε σημαντικούς Δήμους της Περιφέρειας, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και επιλεγμένων λιμανιών, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της χώρας μας.

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να καταστήσουμε με μεθοδικότητα την πατρίδα μας ενεργειακά αυτόνομη, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις κατάλληλες αναπτυξιακές συνθήκες, ώστε να έχουμε μια ισχυρή οικονομία, οδηγώντας την Ελλάδα να βρει πλέον στη διεθνή κοινότητα τη θέση που της αξίζει.

*Άρθρο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γ. Τσακίρη στην εφημερίδα “Τα Νέα”

Αρθρογράφος