Στις Βρυξέλλες πάει ο πρωθυπουργός, όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Του Γιώργου Καρελιά

11 Φεβρουαρίου 201509:18

Όπως σήμερα στο Eurogroup πάει ο υπουργός (και όχι ο οικονομολόγος ή ο σταρ) Βαρουφάκης (εδώ), έτσι και αύριο: στη σύνοδο κορυφής πάει ο πρωθυπουργός (και όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) Αλέξης Τσίπρας.

Μακάρι να μπορέσει να συνδυάσει και τις δύο ιδιότητες. Όμως, αν δεν μπορέσει, εξυπακούεται ότι πρέπει να συμπεριφερθεί ως πρωθυπουργός. Και αυτό σημαίνει πάνω-κάτω τα εξής:

1. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει από μέσα τα πράγματα. Δεν έχει σημασία αν τα γνώριζε ή όχι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (αυτά θα τα πούμε με άλλη ευκαιρία). Σήμερα γνωρίζει και γι’ αυτό έχειαλλάξει στόχους και προτεραιότητες.

2. Εφόσον γνωρίζει και επιδιώκει συμφωνία, σημαίνει ότι έχει καταλήξει οριστικά πώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα, παρά μόνον η συνεννόηση με τους Ευρωπαίους. Άρα, αυτά που λέει ο συνεταίρος του Πάνος Καμμένος για λεφτά από Αμερική, Ρωσία, Κίνα είναι ψεκασμένες μπούρδες. Αλλιώς γιατί να τρέχουμε να εφαρμόσουμε το 70% του ισχύοντος Μνημονίου, όπως λέει ο Βαρουφάκης, να μην τους στείλουμε στο διάολο και να πάρουμε αμερικανικά δολάρια, ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γουάν; Μπορεί ο Τσίπρας να χρειάζεται τον Καμμένο για τη δεδηλωμένη στη Βουλή, αλλά έχει βγάλει από μέσα του τον συνωμοσιολόγο και φαντασιόπληκτο Καμμένο.

3. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεν πρέπει να φοβάται όσους«μουτζαχεντίν» από το κόμμα του ενδέχεται να αντιδράσουν στη «στροφή» που επιχειρεί τώρα ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι αν δεν κάνει τη «στροφή» και πέσει στα βράχια, οι πρώτοι που θα τον εγκαταλείψουν θα είναι κάποιοι, δήθεν, παλικαράδες, οι οποίοι θα τρέχουν στα ΑΤΜ και στα σουπερμάρκετ. Και, δεύτερον, διότι οι ηγέτες είναι και για να πηγαίνουν κόντρα σε όσα και οι ίδιοι είχαν διαμορφώσει προεκλογικά, αν κρίνουν ότι μετεκλογικά η επιμονή σ’ αυτά θα προκαλέσει βλάβη στη χώρα. Αν ο Τσίπρας, βλέποντας ότι πέρασε η εποχή των ιδεοληψιών, κάνει το βήμα προς την πραγματικότητα, θα έχει την υποστήριξη και των λογικών ανθρώπων από τις απέναντι πλευρές.

4. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεν θα εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες μόνο το 36% του ΣΥΡΙΖΑ και το 4,75%  του Καμμένου. Θα εκπροσωπεί και τους άλλους, οι οποίοι τον άκουσαν προεκλογικά να λέει ότι θα είναι καλύτερος διαπραγματευτής και όχι ότι θα τα σπάσει στις διαπραγματεύσεις. Τον άκουσαν να λέει ότι αυτός και το κόμμα του είναι η σταθερότητα και η σιγουριά και όχι η αστάθεια και αβεβαιότητα.

5. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει υποχρέωση να επιστρέψει με συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Διότι αυτή θα του επιτρέψει να κάνει πολλά ή λίγα από όσα έχει υποσχεθεί: να προστατέψει τους αδύνατους, να χτυπήσει τη διαφθορά, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Αυτά θέλουν (και) χρόνο. Και η συμφωνία θα του τον δώσει. Χωρίς συμφωνία δεν θα γίνει τίποτα από αυτά, η χώρα  θα μπει σε περιδίνηση και όλα θα χειροτερέψουν.

6. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας δεν δικαιούται να αγνοήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποχρεούται να θέσει το συμφέρον της χώρας πάνω από εκλογικές σκοπιμότητες. Μπορεί  κάποιοι απ’ όσους τον ψήφισαν να μη θέλουν να «υποχωρήσει». Όμως, περισσότεροι θα είναι μαζί του, αν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με συμφωνία ανάσας και σταθερότητας.

Σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Αρθρουρ Κλάρκ, «ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, ένας πολιτικός  τις επόμενες γενιές». Αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με συμφωνία, θα έχει επιβεβαιώσει το δεύτερο μέρος της ρήσης. Και θα έχει βάλει στο χρονοντούλαπο τους πολιτικάντηδες. Είθε.

πηγή: protagon.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr