«Στυλιανίδη Έργα» για τη Ροδόπη

9 Ιανουαρίου 201501:12

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Συνέντευξη τύπου παρεχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Κομοτηνής ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Ανατόλια την Πέμπτη 8/1/15 στις 11 το πρωΐ.

Η ώρα είναι μάλλον ακατάλληλη για συνέντευξη τύπου πολύ περισσότερο εάν δεν συνοδεύεται από μπουφέ ή έστω λίγο τραχανά και ζεστά ροφήματα τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω στην Ελλάδα γιατί θεωρούν όλοι αυτονόητη την αυτοθυσία των δημοσιογράφων και δεν τους προσφέρουν ούτε ένα μπουκαλάκι νερό με «σπαστό» έστω καφέ συνολικού κόστους 50 λεπτών, ενώ αντιθέτως ξοδεύουν πολλά «κάτω από το τραπέζι» για αμφιβόλου αποτελεσματικότητας υπηρεσίες.

Η αλήθεια είναι ότι ο Στυλιανίδης κέρασε τους καφέδες (χωρίς κουλουράκια).

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την ανάγνωση της «επιστολής Στυλιανίδη» και συνεχίσθηκε με ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους της Κομοτηνής , τις απαντήσεις των οποίων θα της δουν οι συμπολίτες στις αντίστοιχες εκδόσεις, αναρτήσεις και προβολές.

Η ανάλυση για το προ/μετεκλογικό τοπίο θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες κι ημέρες, καθώς αναμένουμε και την παρουσίαση των κομματικών ψηφοδελτίων.

Ως υλικό αφετηρίας, όμως, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω όμως όλα όσα ο ίδιος ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης παρουσιάζει ως έργα κι επιτεύγματά του μιλώντας με πάθος για την προσφορά του στο Νομό Ροδόπης.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται και παρουσιάζει σε συνεντεύξεις, ομιλίες και παρουσιάσεις πιστώνει στον εαυτό του τα ακόλουθα σημαντικά έργα:

  • Η εξέλιξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου σε τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Πολλαπλασίασα όταν μπορούσα τους φοιτητές, τα τμήματα, τους διδάσκοντες, τις χρηματοδοτήσεις. Μετά την κρίση πάλεψα να ανά κόψω τις μεταγραφές, που θα το απογύμνωναν και κάτι πετύχαμε. Σώσαμε παλιά τμήματα και τώρα ανακοινώθηκαν και καινούρια όπως αυτό των Ανθρωπιστικών Σπουδών και το μεταπτυχιακό της Αυτοδιοίκησης.Στόχος μας είναι οι φοιτητές της Κομοτηνής και των Σαπών τα επόμενα χρόνια να πολλαπλασιαστούν… με ό,τι αυτό σημαίνει για την πνευματική και δημογραφική θωράκιση της Θράκης.
  • την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα που δημιουργεί τουριστικά και εμπορικά Ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
  • την ολοκλήρωση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής
  • την ολοκλήρωση ή ανάπλαση πολλών σχολικών υποδομών, όπως παραδείγματος χάριν στον Ιασμο, την Ξυλαγανή, τις Σάπες, την Κομοτηνή, την Αιγείρο κλπ.
  • την ολοκλήρωση ή τη βελτίωση αθλητικών υποδομών όπως το Δημοτικό στάδιο Κομοτηνής, το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο, τη λειτουργική βελτίωση του Πανθρακικού Σταδίου, τις βελτιώσεις υποδομών σε περιφερειακές εγκαταστάσεις κλπ.
  • την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής μετά από σκληρό κοινό διεκδικητικό αγώνα.
  • την αποπληρωμή πάνω από 2 εκ. ευρώ οφειλών του Δήμου Κομοτηνής προς την τοπική αγορά.
  • την ανάπλαση της Τσανακλείου με 2,5 εκ ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών
  • την ολοκλήρωση της μελέτης για το φράγμα Ιάσμου που επί δεκαετίες ήταν ένα έργο Φάντασμα
  • τη στήριξη της τοπικής μας Εκκλησίας και του νέου Μητροπολίτη μας με:

-χρηματοδότηση της ανάπλασης ιστορικών ναών όπως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, -την έγκριση χρηματοδότησης για την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Μεγάρου που θα μετεξελιχθεί σε διοικητικό κέντρο της τοπικής μας εκκλησίας

-την έγκριση νέων ιερέων ώστε να στελεχωθούν με πληρότητα και ποιότητα ενορίες εγκαταλειμμένες κυρίως σε μεικτά χωριά, όπου με τους νέους Ιμάμηδες τα τζαμιά λειτουργούσαν ενώ οι εκκλησίες υπολειτουργούσαν. Τώρα αποκαθίσταται η ισορροπία και η αρμονική συνύπαρξη

-με την ένταξη και την έναρξη υλοποίησης των μαθητικών κατασκηνώσεων στους προσκυνητές που θα καλύψουν όχι μόνο τους ντόπιους νέους, αλλά θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη του εκκλησιαστικού τουρισμού στην περιοχή.

  • την άμεση κάλυψη των δοκιμαζόμενων, από τις φυσικές καταστροφές, αγροτών
  • τη συνέχιση των ανασκαφών κλασικών και βυζαντινών μνημείων στην περιοχή, όπως το Θέατρο της Μαρώνειας, που αποτελούν ακλόνητα τεκμήρια της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνικού πολιτισμού στον τόπο μας.
  • τη δημιουργία και λειτουργία νέων μουσείων όπως το μουσείο Καραθεοδωρή ή την ανακαίνιση του αρχαιολογικού μουσείου
  • θεωρώ σημαντική την προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια για την στήριξη της τοπικής αγοράς και την καταπολέμηση της ανεργίας. Το 2004 την ανεργία την παρέλαβα 18% στο νομό και το 2009 την παρέδωσα 6,7%. Μετά την κρίση ξεπέρασε το 30%. Ο αγώνας μας δε σταμάτησε ούτε στιγμή… Αναζητούμε νέους επενδυτές για τα εργοστάσια που έκλεισαν.
  • Ταξίδεψα μέχρι τις ΗΠΑ απευθυνόμενος σε Funds που βλέπουν προς την Ελλάδα.
  • Μεσολάβησα στα αρμόδια Υπουργεία για την κάλυψη των εργαζόμενων.
  • Πιέζω μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς διεκδικώντας το περιβόητο 12%, που οφείλει το κράτος στην περιοχή από το 2010.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς βλέπουν τα παραπάνω οι κάτοικοι της περιοχής, ποιο το «κέρδος» τους και ποια η εικόνα που έχουν για τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη….

Αρθρογράφος