Χειμωνιάτικο φαγητό για κρύες νύχτες και causerie. Πρόκειται για μια κλασσική σούπα ιδιαίτερα διαδεδομένη στον ισλαμικό κόσμο, με πάρα- πάρα πολλές παραλλαγές. Είναι κάτι μεταξύ σούπας και κοκκινιστού. Αρκετά πηκτό, πολύ δυναμωτικό, πολύ χορταστικό και πολύ πλούσιο φαγητό, πλημμυρισμένο ανατολή.
Υλικά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κοτσάνια σέλερυ κομμένα σε ροδέλες
2 μικρά καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρα μεν πατημένα και πολτοποιημένα δε με κάτι βαρύ
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ κιλό αρνάκι, ψαχνό, κομμένο σε κύβους
2 κουταλάκια του γλυκού κουρκούμη σε σκόνη (μπαχαρικό)
2 κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1 λίτρο ζωμό αρνιού ή κοτόπουλου
400γρ. ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
400γρ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους ή την αντίστοιχη ποσότητα κονκασέ
100γρ. φακές καφέ (κλασσικές) ή πράσινες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα για γαρνίρισμα
Παρασκευή
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σέλερυ και τα καρότα και σοτάρετέ τα μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να αποκτούν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο, τους σπόρους κύμινου και το αρνάκι. Μαγειρέψτε για λίγο μέχρι το αρνάκι να γίνει ελαφρώς καφέ. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης και τον ντοματοπελτέ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε και το ζωμό και φέρτε τη σούπα σε βρασμό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία, σκεπάστε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράστε για 1 ώρα περίπου ή έως ότου μαλακώσει το κρέας.Στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες, τα ρεβίθια και τις φακές και συνεχίστε το σιγοβράσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει η σούπα. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέστε λίγο νερό, γιατί οι φακές θα απορροφήσουν το περισσότερο. Τέλος αλατοπιπερώστε και προσθέστε σχεδόν όλο το μαϊντανό και το κόλιανδρο.Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνίροντάς την με τον μαϊντανό και το κόλιανδρο που περίσσεψε και συνοδέψτε την με τις φέτες λεμόνι που θα στύψετε από πάνω την τελευταία στιγμή καθώς και πολύ ψωμί για να βουτήξετε!!!
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
yumm.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;