Το σοκ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κινητοποιεί την κυβέρνηση

19 Σεπτεμβρίου 201309:47

Αποφασισμένη να προασπίσει την πολιτική ομαλότητα και να εγγυηθεί τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία μετά το σοκ της εν ψυχρώ δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει ως εγκληματική οργάνωση το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που δυναμιτίζει την πολιτική ζωή και ευτελίζει το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι…», είναι μια από τις εκφράσεις που ακούστηκε πολλές φορές στο κυβερνητικό επιτελείο, στελέχη του οποίου υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους την απόφαση να επιβληθεί η νομιμότητα και να παταχθεί η πολιτική βία στην οποία μεθοδευμένα έχει επιδοθεί η ηγεσία και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι και με το φάσμα της απαγόρευσης της νόμιμης λειτουργίας τους και της κρατικής επιχορήγησης τους.

Η προοπτική της απαγόρευσης που είχε εξεταστεί και την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής νομοθεσίας που «πάγωσε» εξαιτίας δαφωνιών από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, επανέρχεται τώρα και είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Η αναγκαιότητα πολιτικής εγρήγορσης είχε, εξάλλου, υπογραμμιστεί από την ηχηρή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αφού εξέφρασε τον αυτονόητο για κάθε δημοκρατικό πολίτη αποτροπιασμό για τη δολοφονία, πρόσθεσε: «Αυτό που, δυστυχώς, δεν είναι μέχρι τώρα αυτονόητο, είναι ότι για την αντιμετώπιση του μίσους κατά της δημοκρατίας δεν αρκεί η μετάθεση ευθυνών, απαιτείται ανάληψη ευθυνών -και άμεση».

«Η θεσμική εγρήγορση και η κοινωνική αφύπνιση είναι αναγκαίοι όροι, όσο και η πολιτική αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση ενός αποκρουστικού φαινομένου. Τα μέσα υφίστανται» επεσήμανε ο κ. Παπούλιας. «Η πατρίδα μας έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση και ένα φωτεινό παρελθόν αγώνων για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Έχουμε όλοι καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στο φασισμό -ούτε καν μια χαραμάδα».

Ανησυχία από την κλιμάκωση

Η πυκνή αλυσίδα των έκνομων δραστηριοτήτων των χρυσαυγιτών που κλιμακώθηκε τις τελευταίες με την επίθεση κατά του δημάρχου στο Μελιγαλά και τις καθημερινές προκλήσεις στο Κοινοβούλιο, έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας εκφράζουν φόβους για την καλλιέργεια εμφυλιοπολεμικού κλίματος, καθώς, όπως λένε, «η βία γεννά βία και το αίμα φέρνει κι άλλο αίμα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την χθεσινή πολύωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου εξέτασαν την κατάσταση και έκαναν δεκτή την εισήγηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια για αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στις εγκληματικές οργανώσεις και τις ένοπλες ομάδες.

Όπως είχε αναγγείλει νωρίτερα ο κ. Δένδιας τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο πρόταση για «διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλες ομάδες». Αν και στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται η διάλυση κομμάτων, στην κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, επεξεργάζονται προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης να ανοίξει το δρόμο για να απαγορευθεί η δράση της.

Αδυναμία συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε, εξάλλου, συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, κάτι, ωστόσο, που προσέκρουσε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύσκεψη.

Η Κουμουνδούρου, αξιοποιώντας δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, με τις οποίες, επαναφέροντας τη θεωρία των δύο άκρων, κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργούν την στρατηγική της έντασης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι καλύπτει τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης την απομάκρυνση του κ. Λαζαρίδη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πιέσεις από το εξωτερικό

Άλλωστε, προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων κατά της υπονομευτικής προς το δημοκρατικό πολίτευμα δράσης της Χρυσής Αυγής, πυκνώνουν και οι πιέσεις από το εξωτερικό, με πιο χαρακτηριστική την παρέμβαση επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος υποστήριξε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να θέσει τέρμα στη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, η επικείμενη ελληνική Προεδρεία θα είναι απαράδεκτη». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δολοφονία του νεαρού στο Κερατσίνι «σοκαριστικό και απαράδεκτο από κάθε άποψη περιστατικό σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ζήτησε από την κυβέρνηση και τη Βουλή να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής.

Η τοποθέτησή του κ. Σβόμποντα και ειδικότερα η σύνδεση της δολοφονίας με την ελληνική Προεδρία προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα και ο κ. Βενιζέλος με ανακοίνωσή του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα θεσμικά μέτρα και ζητά από την ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία» και ερμηνεύοντας την παρέμβασή του ως έχουσα αποδέκτη τις ευρωπαϊκές αρχές που έχουν επιβάλει στη χώρα μας την αυστηρή λιτότητα.
prottothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr