ΣΜΕ: Υπάρχουν ώριμα κοιτάσματα αξίας 18 δισεκατ.ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

11 Σεπτεμβρίου 201808:17

Στα 18 δισεκατ.ευρώ εκτιμάται η αξία των “ώριμων” κοιτασμάτων χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα ε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις εργασίες της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης  “Οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες ως Βασικός Μοχλός Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

H ανάπτυξη του κλάδου των Ορυκτών Πρώτων Υλών βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης ως ένας τομέας που μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη δημιουργίας πλούτου για τη χώρα. Σήμερα εισφέρει το 3,4% του ΑΕΠ και αν υπάρξει θετική και δημιουργική απάντηση στις προκλήσεις που υπάρχουν το ποσοστό αυτό βασίμως μπορεί να ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρέσβης των ΗΠΑ  στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ο οποίος υπογράμμισε το ενδιαφέρον αλλά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, λέγοντας επίσης ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για σχέσεις στενότερης συνεργασίας της χώρας μας με τους γείτονές μας των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Αθανάσιος Κεφάλας, τόνισε ότι ο μεταλλευτικός είναι ένας κλάδος με αξία πωλήσεων κοντά στα 2 δισεκατ.ευρώ, με συμμετοχή στο ΑΕΠ άνω του 3%, με περισσότερες από 100.000 θέσεις απασχόλησης και με εξαγωγές που το 2016 ανήλθαν σε 1 δισεκατ.ευρώ, όπως επίσης και ένας κλάδος με πολύ μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιφέρεια, σε νησιά, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στη Δυτική Μακεδονία. Για την ανάπτυξη του κλάδου ο ΣΜΕ θεωρεί αναγκαία την υλοποίηση Εθνικής Πολιτικής Ορυκτών Πόρων.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος διπλωμάτες από δύο ευρωπαϊκές χώρες με έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Sammelin, σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη μεταλλευτική βιομηχανία αλλά η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πρέπει να γίνεται με όρους αειφορικής λειτουργίας, ενώ ο πρέσβης της Φινλανδίας Juha Pyykko, υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ισορροπιών μεταξύ επιχειρήσεων, τοπικών κοινωνιών και κράτους και περιβαλλοντικής προστασίας, σε μία χώρα που τα μεταλλεία είναι ανοικτά στην κοινωνία.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας ζήτησε άρση των εμποδίων στις αδειοδοτήσεις λατομικών μονάδων, που σήμερα μπορεί να πάρουν από λίγα χρόνια ως και δεκαετίες, ενώ μίλησε για τα αντικίνητρα του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κόστους χρήματος. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι η συμμετοχή της εξορυκτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ μπορεί εύκολα, σε βάθος πενταετίας, να αυξηθεί από το 3,4%, στο 7%, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να δημοπρατήσει 20 εκτάσεις για την εκμετάλλευση ορυκτών, παρότι από τον Οκτώβριο του 2014 είχε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.

18 δισεκατ.ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ώριμα κοιτάσματα, αξίας περίπου 18 δισεκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, τόνισε ο καθηγητής μεταλλουργίας του ΕΜΠ Ιωάννης Πασπαλιάρης, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιολογηθεί η διεθνής αγορά στην οποία υπάρχει τεράστια αύξηση της ζήτησης για πολλά μέταλλα από την Κίνα.

H Eldorado Gold έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 1,5 δισεκατ. δολ. στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας. Βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξουν επενδύσεις επιπλέον ενός δισ. δολ., που θα διπλασιάσουν τις θέσεις απασχόλησης, είναι το σταθερό θεσμικό πλαίσιο και το σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους. τόνισε ο κ. Andor Lips, αντιπρόεδρος  της Eldorado Gold στο European Government Relations. Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα του κ. Κωνσταντίνου Κατσιγιάννη, προέδρου του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα πρέπει τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, να μετατρέπονται σε πολιτικά.

Υψηλές προδιαγραφές, σταθεροί κανόνες

Το στίγμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον ορυκτό πλούτο έδωσε στη συζήτηση η κ. Corina Hebestreit, διευθύντρια της Euromines, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση κατά της εισαγωγής στην Ευρώπη φθηνών κινεζικών ελαστικών, λέγοντας που η ΕΕ είναι υπέρ των υψηλών προδιαγραφών στην εξορυκτική βιομηχανία.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ.Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε ότι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, απαιτεί συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική, χαμηλότερα ενεργειακά κόστη και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παράλληλα ο εκτελεστικός διευθυντής εταιρικών υποθέσεων του ΤΙΤΑΝΑ κ. Γιάννης Πανιάρας διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος, που παράγει στην Ελλάδα και δέκα ακόμη χώρες θα συνεχίσει να επενδύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

(πηγή: thesseconomy.gr)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr