Συστροφή όρχεων: Ο χειρότερος πόνος στους άνδρες.

23 Απριλίου 201319:00

Υπάρχουν κάποια είδη πόνων που είναι ξεχωριστά και πολύ ιδιαίτερα, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Για παράδειγμα κάποιος άνδρας δεν πρόκειται ποτέ να νιώσει πως είναι ο πόνος της περιόδου και μια γυναίκα να βιώσει τον απίστευτο πόνο της συστροφής των όρχεων.

Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για το τι είναι η συστροφή των όρχεων, πως μπορεί να προκληθεί, ποια είναι τα επακόλουθα, που φτάνουν μέχρι την διόγκωση ακόμη και τις κρίσεις εμετού, και τι πρέπει να κάνουμε την “κακιά στιγμή”.

Η συστροφή όρχεως είναι μια οξεία πάθηση που εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους με συχνότητα 1/4000, ωστόσο εμφανίζεται και σε μεγαλύτερα άτομα. Κλινικά η συστροφή παρουσιάζεται με θορυβώδη συμπτώματα

Αιφνιδίως εγκαθίσταται οξύ άλγος στον όρχη που ακολουθεί από διόγκωση του και ερυθρότητα του οσχέου. Μπορεί να συνυπάρχει με ναυτία, εμέτους και κοιλιακό άλγος. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί ο πόνος να είναι πιο ήπιος, ενώ στα βρέφη υπάρχει επίμονο κλάμα, δίπλωμα των ποδιών και έμετοι.

Στην κλινική εξέταση ο όρχις είναι διογκωμένος, επώδυνος στην ψηλάφηση και φαίνεται να έλκεται προς το βουβωνικό στόμιο.

Η διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνεται από άλλες παθήσεις του οσχέου, συνήθως φλεγμονές ή τραύματα, μια περισφιγμένη βουβωνοκήλη, υδροκήλη, όγκος του όρχη κ.α. Κυρίως η συστροφή διαφοροδιαγιγνώσκεται από την οξεία επιδιδυμίτιδα. Στην επιδιδυμίτιδα εκτός από τα προαναφερθέντα σημεία, μπορεί να συνυπάρχει πυρετός, η διόγκωση και το άλγος εισβάλλουν σταδιακά, ενώ μπορεί να υπάρχουν και δυσουρικά ενοχλήματα. Επίσης η διόγκωση και η ευαισθησία στην ψηλάφηση αφορά την επιδιδυμίδα στο οπίσθιο χείλος του όρχη.

Το ιστορικό μαζί με την κλινική εικόνα και τα σημεία από την κλινική εξέταση μπορούν να θέσουν την διάγνωση, ωστόσο είναι σκόπιμο να εξεταστεί ο ασθενής από ουρολόγο. Σε περίπτωση συστροφής πρέπει να γίνει ανάταξη της μέσα στις πρώτες 5 ώρες (83% πιθανότητα σωτηρίας του όρχη) και η επιπλέον καθυστέρηση μειώνει δραματικά τις πιθανότητες αυτές. Η προσπάθεια μη χειρουργικής ανάταξης συνίσταται σε χειρισμούς που αποβλέπουν σε επαναφορά στην φυσιολογική θέση με κινήσεις στροφής του όρχεως από μέσα προς τα έξω, δηλαδή προς τον σύστοιχο μηρό.

Κάθε αιφνίδια διόγκωση του όρχη, ιδίως σε μικρά παιδιά και εφήβους, πρέπει να εκτιμάται κλινικά από τον ειδικό Ουρολόγο. Η έγκαιρη παρέμβαση του στις περιπτώσεις συστροφής μπορεί να είναι σωτήρια για τον όρχη.

Του Ευάγγελου Γκάνα
χειρουργού ουρολόγου
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ

iatropedia.com

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr