“Συστάσεις” του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Δυτική Θράκη

18 Μαΐου 201620:15

Ζήτημα Δυτικής Θράκης επιμένει να θέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή επιθετική ανακοίνωσή του η οποία στρέφεται εναντίον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα απαντά σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ελληνικής διπλωματίας για τα όσα ανησυχητικά ειπώθηκαν σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα σε συνέδριο στην Κερασούντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Κομοτηνής την περασμένη Κυριακή υπογράμμισε ότι το “δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να ασκείται από τους Έλληνες μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης κατά τρόπο, που να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης”.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στις διαχρονικές εθνικές θέσεις της Ελλάδας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, χαρακτηρίζοντας “άψογη” τη στάση της πολιτείας απέναντι στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες, η οποία, όπως είπε, καθορίζει και τη στάθμη των δικών τους υποχρεώσεων – ιδίως των Ελλήνων δημόσιων λειτουργών, των μουσουλμάνων βουλευτών και των μουσουλμάνων αιρετών της Αυτοδιοίκησης, Επιπλέον αναφέρθηκε και στο πλαίσιο και τις αρχές λειτουργίας του προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή τονίζοντας ότι αυτό οφείλει να σέβεται την ελληνική έννομη τάξη.

Στη σημερινή του εκτενή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, χωρίς να κατονομάζει, “ανώτατους αξιωματούχους στην Ελλάδα”, οι οποίοι “ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, την οποία αποκαλούν μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα ενός κράτους–μέλους της Ε.Ε, ενώ ισχυρίστηκαν ακόμα ότι θα πρέπει η τουρκική μειονότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ελληνικό κράτος, αγνοώντας τις δικές τους υποχρεώσεις”.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ”η Τουρκία αναμένει να εφαρμοστούν όλοι οι κανονισμοί και οι πρακτικές, οι οποίες θα επιτρέψουν στα μέλη της μειονότητας να απολαμβάνει όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες στο πλαίσιο τόσο των διμερών όσο και των διεθνών συμφωνιών” – καθώς κάτι τέτοιο θα έχει “θετικές επιπτώσεις” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στον κατάλογο των “συστάσεων” που απευθύνει η τουρκική διπλωματία περιλαμβάνονται η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, η ανταπόκριση στις απαιτήσεις για άνοιγμα νηπιαγωγείων για τη μειονότητα και μειονοτικών σχολείων άλλων επιπέδων, η αναγνώριση, στο όνομα της ελευθερίος της θρησκείας, των μουφτήδων που “εκλέγονται από τη μειονότητα”, η διασφάλιση της πλήρους κατοχής της μειονότητας επί των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων και της διοίκησής τους και η επιστροφή της ιθαγένειας σε όσους τη στερήθηκαν λόγω του καταργηθέντος άρθρου 19 του νόμου περί Ελληνικής Ιθαγένειας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με απαράδεκτες απόψεις που διατυπώθηκαν για την κατάσταση στη Θράκη σε συνέδριο που οργανώθηκε στη Σαμψούντα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι “η ελληνική κυβέρνηση, με σεβασμό στις επιμέρους ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων πολιτών της προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να είναι όλοι σε θέση να επωφελούνται των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται”.

Η συγκυρία δεν είναι άσχετη με τους “πολέμους μνήμης” που κινητοποιεί η επέτειος της ποντιακής γενοκτονίας της 19ης Μαϊου. Άλλωστε προ διμήνου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για την αρμενική Γενοκτονία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αρμένιου προέδρου, Σερζ Σαρκισιάν, είχε κάνει λόγο για “προϊόν μίας αξιοθρήνητης νοοτροπίας”, η οποία “αποδεικνύει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας είναι οικοδομημένη πάνω σε κοινή έχθρα εναντίον της τουρκικής ταυτότητας”.

Η συνέχεια αναπόφευκτα αναμένεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Μαΐου, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, και προ αυτής στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την ευκαιρία της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Πηγή: capital.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr