Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Αθήνα: Η Ελλάδα πυλώνας ασφαλείας για την συμμαχία

18 Σεπτεμβρίου 202108:23

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κήρυξε σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, την επίσημη τελετή έναρξης της Συνόδου Α/ΓΕΕΘΑ – Α/ΓΕΕΔ ΝΑΤΟ (Military Commitee Conference 21 – MCC 21) παρουσία του Πρόεδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναυάρχου Ρόμπερτ Μπάουερ (Robert Bauer) (CMC), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τα εξής:

«Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να σας υποδέχομαι στην Ελλάδα, στην Αθήνα για τη Σύνοδο Α/ΓΕΕΘΑ – Α/ΓΕΕΔ ΝΑΤΟ 2021.

Είναι επίσης μεγάλη μου χαρά να σας υποδέχομαι σε αυτό το ιστορικό κτίριο, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, με δεδομένη τη μεγάλη παράδοση του Ναυτικού μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και μια πόλη που έχει αναγνωριστεί ευρέως ως η κοιτίδα της δημοκρατίας.

Το ΝΑΤΟ βασίζεται στις κοινές δημοκρατικές μας αρχές και αξίες και στο κράτος δικαίου. Πέρα από αυτό, η Συμμαχία μας πάντοτε προωθούσε τη Δημοκρατία πέρα από τα σύνορα των Κ-Μ της, ένας πολεμιστής ενάντια στον απολυταρχισμό και το λαϊκισμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Επίσης συναντιόμαστε εδώ τη χρονιά των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την πράξη με την οποία ιδρύθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Η σπίθα που οδήγησε τους Έλληνες στον ξεσηκωμό, ήταν πάνω από όλα τα άλλα η ισχυρή τους επιθυμία για ελευθερία. “Ελευθερία ή Θάνατος” είναι το ρητό της Επανάστασης βλέποντας τη σιδερένια θέληση των Ελλήνων να επαναστατήσουν για την ανεξαρτησία τους. Αν δεν ήταν η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού για μάχη, μπροστά σε όσα φοβερά υπέφεραν και εναντίον ενάντιων πιθανοτήτων, η ανεξαρτησία δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδηθεί.

Αναρωτιέμαι όμως, είναι η ελευθερία η ουσία, ο λόγος ύπαρξης της Συμμαχίας μας; Το ΝΑΤΟ ανά τα χρόνια έχει υπάρξει η ασπίδα της ελευθερίας για τα Κ-Μ της και φύλακας της ελευθερίας σε άλλες χώρες.

Αυτές οι αρχές αποτελούν και τα θεμέλια της Συμμαχίας, καθοδηγώντας τις ενέργειές της μέσα από το χρόνο για το καλό της κοινωνίας. Τα ίδια ιδεώδη καθοδηγούν ακόμα τις πολιτικές μας. Οι ίδιοι δεσμοί έχουν ενισχύσει τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα συμμαχικά κράτη, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και παραπέρα.

Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ εμπνέεται από αυτές τις αιώνιες ιδέες. Η συμμετοχή μας σε παλιές και συνεχιζόμενες επιχειρήσεις, η συνεισφορά μας στις ενιαίες δυνατότητες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Συμμαχίας μαζί με τους Εταίρους μας, τιμούν αυτήν την κληρονομιά.

Όμως, τώρα, στεκόμαστε ως Σύμμαχοι ενώπιον σοβαρών προκλήσεων όπως η πρόσφατη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, και επομένως, παραμένει σοβαρή η ανησυχία για την τρομοκρατία και τα μαζικά κύματα μεταναστών.

Σχετικά με τη δική μας γειτονιά, γνωρίζετε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας που προσφέρει όλο και περισσότερες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, αλλά επίσης κρύβει προκλήσεις ασφαλείας, απειλές και αστάθεια στα κράτη της καθώς και στους συμμάχους της. Οι προκλήσεις καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα και περιλαμβάνουν ενέργειες τρομοκρατίας, βίαιου εξτρεμισμού, ενεργειακής ανασφάλειας, λαθρεμπόριο, παράτυπη μετανάστευση, εμπορία ανθρώπων που αυξάνουν την ανασφάλεια στην περιοχή. Η αποτυχία να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις θα είχε σίγουρα αρνητική επίδραση στη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής, ενώ οι συνέπειες μπορεί να εξαπλωθούν στην κοντινή περιοχή και παραπέρα.

Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια πιο σημαντική συνεισφορά στη Συμμαχία τα ερχόμενα χρόνια. Κατέχοντας μια σημαντική γεωστρατηγική θέση ως γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, μπορεί να είναι πρωτοπόρος στις προσπάθειες της Συμμαχίας να προωθήσουν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και το διάλογο στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, ικανός να χτίζει γέφυρες ανάμεσα στο NATO και τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους. Για αυτό το σκοπό, η Ελλάδα έχει προσφάτως προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ενισχύοντας συνολικά τις στρατιωτικές της δυνατότητες, μια εξέλιξη που μπορεί να έχει μόνο θετική επίδραση στην ευρύτερη δυνατότητα της Συμμαχίας στην Άμυνα / Αποτροπή.

Τέλος θέλω να υπογραμμίσω με έμφαση τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Συμμαχία, θα ήθελα να παραθέσω τα λόγια του Σοφοκλή Βενιζέλου, του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος το 1952, στην περίσταση της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ: “Είμαστε το ίδιο πεπεισμένοι ότι ο Οργανισμός ενός πραγματικά αποτελεσματικού συστήματος συλλογικής ασφάλειας αποτελεί το καλύτερο μέσο διατήρησης της ειρήνης και διασφάλισης της δικαιοσύνης και της ελευθερίας για την εκπλήρωση των πιο ισχυρών φιλοδοξιών του Ελληνικού Έθνους”.

Σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά και εύχομαι να έχετε μια παραγωγική αλληλεπίδραση τις επόμενες μέρες, για το καλό της σπουδαίας Συμμαχίας μας και των χωρών μας».

 

Αρθρογράφος