Συνέδριο για τη Θράκη στο “Βελλίδειο”

1 Απριλίου 201312:14

Ένα επίκαιρο συνέδριο με θέμα «Εθνική Αγωνία και Συναγερμός για τη Θράκη μας» πραγματοποιήθηκε το
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, στις 17:00 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών και μαζικών φορέων του βορειοελλαδικού χώρου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη χορωδία της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και τον χαιρετισμό από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.

Περισσότεροι από 2.200 ακροατές κατέκλισαν τις συνεδριακές αίθουσες όπου με ιδιαίτερη προσήλωση για σχεδόν έξι ώρες παρακολούθησαν τις εξαιρετικά εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και το οπτικό υλικό που προβλήθηκε ενώ η εκδήλωση διανθίστηκε με θρακιώτικα και πομάκικα τραγούδια καθώς και με θρακιώτικους χορούς.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης με ομιλητές, τον Διεθνολόγο και πρόεδρο της Θρακικής Εστίας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, τον Δρ. Νεκτάριο Δαπέργολα, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, τον Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη και τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.
Την εκδήλωση στήριξαν, η << Ενωμένη Ρωμηοσύνη>>, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Ομάδα 21 Μακεδονίας – Θράκης, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδας, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, ο Όμιλος Φίλων Αγίου Όρους , ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος «Παρακαταθήκη» , το Πνευματικό Κέντρο << Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη>>, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Θεσσαλονίκης << οι Άγιοι Πάντες>>, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων.

Τα κύρια συμπεράσματα του συνεδρίου συνοψίζονται ως εξής:

1. Η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη κινδυνεύει μόνο από την υπονόμευση και την παρεμβολή της Τουρκίας που προσπαθεί να εκτουρκίσει το σύνολο της μειονότητας.
2. Στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να προωθηθεί η πομακική και η γλώσσα των Ρομά στις δύο αυτές ομάδες και να πάψει να τους διδάσκεται υποχρεωτικά η τουρκική. Γενικότερα να προωθηθεί η ουσιαστική εκμάθηση της ελληνικής με τη δημιουργία δημόσιων σχολείων στα πομακοχώρια.
3. Να εκπονηθεί άμεσα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη και να δοθούν κίνητρα για πολυτεκνία και για την παραμονή εκεί του χριστιανικού πληθυσμού, αλλά και για την επανεγγραφή στους παλαιούς τους δήμους όσων θρακιωτών μεταδημότευσαν .
4. Η συζητούμενη Ειδική Οικονομική Ζώνη περικλείει σοβαρούς κινδύνους και δεν πρέπει να εφαρμοστεί στη Θράκη.
5. Να διατηρηθεί, και παρά την οικονομική κρίση, ισχυρή ελληνική στρατιωτική αποτρεπτική ικανότητα στη Θράκη και στο Αιγαίο.
6. Ζητείται επιτέλους η δραστική αύξηση του ενδιαφέροντος και της προτεραιότητας της ελληνικής πολιτείας για την κατάσταση στη Θράκη.

Οι έλληνες Θρακιώτες με την υποστήριξη όλου του ελληνισμού αναλαμβάνουν αγώνα για όλα τα παραπάνω και απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία: ΄΄επιθυμούμε καλή γειτονία με τον τουρκικό λαό, σεβόμαστε τις θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των κατοίκων της Θράκης μας, αλλά διατρανώνουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της πανάρχαιας αυτής ελληνικής περιοχής ΄΄.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr