Συνέδριο Economist: Οι περιφέρειες ως μοχλός ανάπτυξης (video)

17 Μαΐου 201807:44

Σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την Πελοπόννησο αποτέλεσε το 1ο Συνέδριο του Economist, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι το διήμερο 10-11 Μαΐου, με τίτλο “Διακυβέρνηση και περιφερειακές αρτηρίες για την ανάπτυξη: η ώθηση της Ευρώπης – η ώθηση της Ελλάδας”.

Στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου ήταν η καθοριστική συμβολή των περιφερειών στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για την αύξηση της απασχόλησης και παρουσιάστηκαν νέες πηγές χρηματοδότησης. Παράλληλα σημαντικοί ομιλητές προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις, γύρω από μια σειρά ζητημάτων, τα οποία έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις σε πολιτικές, το μεταναστευτικό, την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που επωάζουν σε τομείς όπως logistics, τουρισμός & καινοτομία.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Πέτρος Τατούλης είχε πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με σημαντικά πρόσωπα, τα οποία διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές. Την πρώτη ημέρα είχε μια ξεχωριστή συνάντηση με τον τ. Ιρλανδό πρωθυπουργό αλλά και τον αντιπρόεδρο της Rothschild. Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους σημαντικούς καλεσμένους μεταξύ των οποίων η Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας Περιφερειών, Πόλεων και ΜΜΕ του ΟΟΣΑ, Lamia Kamal-Chaoui, ο επικεφαλής Σύμβουλος Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής του Βελγίου, Ronald Hall, ο Επικεφαλής Περιφερειακός Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Bojan Markovic, o Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, Kevin Featherstone, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Hubert Cottogni, η Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gudrun Mosler-Törnström, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Club of Rome, Graeme Maxton, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wold Bank, Wolfgang Fengler, o Διευθύνων Σύμβουλος του World Data Lab, αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της καμπάνιας του Obama για την Αμερική 2012 από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το παρόν στο Συνέδριο έδωσε και μεγάλος αριθμός σημαντικών ομιλητών από τον εθνικό χώρο, όπως ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Εργασίας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανθρωποκεντρικής Εταιρικής Κατάρτισης & Ανάπτυξης της JMK-, Γιάννης Καλογεράκης, ο Πρόεδρος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, ο Διευθύνων Σύμβουλος για Ελλάδα, Κύπρο, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Αλβανία, της IFCO Systems Hellas, Θεόδωρος Σταϊκόπουλος, ο Εκτελεστικός διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της WIND Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης, ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού THESgala, η Διευθύνων Σύμβουλος της Fereiko, Μαρία Βλάχου κ.α.

Η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζεται  στις περιφέρειες και τις πόλεις  τονώνοντας την οικονομική τους ανάπτυξη και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους χάρη σε επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα.Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ επικεντρώνεται σε 4 προτεραιότητες:έρευνα και καινοτομία, τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Ο Economist διοργάνωσε στο πλαίσιο αυτό με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο «Governance and Regional Arteries or Growth» στις 10-11 Μαΐου 2018 στο Λουτράκι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι υψηλού επιπέδου ομιλητές έθιξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και προτείναν λύσεις. Παραθέτουμε τις απόψεις κάποιων εξ αυτών.

 

 

Ο John Andrews, Consultant Editor του Economist και πρόεδρος του συνεδρίου ήταν αυτός που άνοιξε τις διεργασίες του συνεδρίου κάνοντας αναφορά στα δημοψηφίσματα στη Σκωτία και για το Brexit αλλά και την περίπτωση της Καταλονίας στην Ισπανία και της Λομβαρδίας στην Ιταλία. Τόνισε ότι οι σχέσεις περιφέρειας και κέντρου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει πάνω σε αυτό. το μέλλον και είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να έχουμε κατά νου».

Ο Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανάφερε ότι «χωρίς την περιφερειακή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί η παγκοσμιοποίηση». Σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τόνισε ότι δεν  θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί, ενώ εκτίμησε ότι η εξειδίκευση αυτού του προϋπολογισμού αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η χώρα θέλει ρηξικέλευθες πολιτικές, αλλαγή πλεύσης και πάνω απ’ όλα ανασυγκρότηση του πολιτικού κόσμου. Η θέσπιση της περιφερειακής εξουσίας  πρόσθεσε είναι ένα νέο δεδομένο για τη χώρα με διάρκεια 7 έτη. Έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν μπορείς σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να μιλάς για μεταρρύθμιση. Ασφαλώς, ωστόσο, απαιτείται μια σωστή αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού για τη βελτίωση του θεσμικού του πλαισίου.

Ο Κωνσταντίνος ΑγοραστόςΠρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε ότι η διακυβέρνηση είναι το ζητούμενο και το διακύβευμα σήμερα.Χαρακτηριστικά αναφέρθηκεστην Ελλάδα της αυτοδιοίκησης ως Ελλάδα της δικαιοσύνης, της συνεργασίας, της αποτελεσματικότητας. «Το πιο εύκολο πράγμα ήταν να βρίσκουμε εχθρούς και να τα φορτώνουμε όλα, η κοινωνία να καταρρέει, τα προβλήματα να αυξάνονται, να συσσωρεύονται οι συγκρούσεις και να δημιουργούμε ένα κοινωνικό αυτοματισμό.  Επίσης ο κ. Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «απρόσωπου δημοσίου», ούτως ώστε να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης, διαφθοράς, συναλλαγής. Ενώ τόνισε ότι: «Η διακυβέρνηση είναι η μεγάλη επανάσταση που πρέπει να κάνουμε, εάν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά». Επίσης επισήμανε ότι οι περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν συνέργειες και αποτελεσματική διαχείριση, σε συνεργασία με τους Δήμους, για την απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η LamiaKamal-Chaoui, Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών και Πόλεων, ΟΟΣΑ επικεντρώθηκε στις στρατηγικές για την αύξηση της απασχόλησης στις περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής αντικινήτρων για τις επιχειρήσεις σε εμπορεύσιμους τομείς και υπογράμμισε τη σημασία προώθησης εμπορικών δραστηριοτήτων με όχημα πρακτικές όπως τα clusters.Παράλληλα, ξεχώρισε τη σημασία διασφάλισης επαρκούς παροχής δεξιοτήτων και υποστήριξης εργασιακής κινητικότητας για την προσαρμογή σε σοκ. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης των περιφερειών στον ανταγωνισμό με βάση τα πλεονεκτήματα σε τοπικό επίπεδο έναντι του φορολογικού ανταγωνισμού.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου η GudrunMosler-Törnström, Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάφερε ότι «η περιφέρεια για εμάς είναι μια υπο-εθνική οντότητα, δηλαδή ακριβώς κάτω από την εθνική κυβέρνηση». Όπως είπε η κ. Törnström, προκειμένου να προωθήσει κανείς την αρχή της επικουρικότητας για τα καλύτερα δυνατά οφέλη στους τοπικούς πληθυσμούς, θα πρέπει να ενισχύσει τις εξουσίες και τις ευθύνες σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα, στη συλλογή των φόρων, ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι που θα υποστηρίξουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.Ένας άλλος τρόπος τόνισε ότι είναι η εξουσιοδότηση των περιφερειών για την κατάρτιση της δικής τους νομοθεσίας, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των εκάστοτε περιοχών.

Τέλος οMagnusBerntsson, Πρόεδρος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών μίλησε για την ανάπτυξη του περιφερειακού επιπέδου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ότι «πολλές φορές οι περιφέρειες και η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται υπό εποπτεία. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν βοηθούν καθόλου στην αρχή της επικουρικότητας.Δουλεύουμε αγόγγυστα για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ Berntsson. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία της πολιτικής συνοχής για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Φέρνοντας ως παράδειγμα την περιφέρεια VästraGötaland της Σουηδίας, εστίασε στην πολιτική για το κλίμα και μίλησε για την ανάγκη μετάβασης σε μια climate-smart κοινωνία, ξεχωρίζοντας παραμέτρους όπως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου, το οποίο για πρώτη φορά έλαβε χώρα στην Περιφέρεια και στο οποίο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική, μεταξύ των οποίων ο τ. πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Διευθυντές και πρόεδροι των σημαντικότερων τραπεζικών θεσμών της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Rothschild που βγάζει τη χώρα στις αγορές, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και αρκετοί επιχειρηματίες και τοπικοί φορείς της Πελοποννήσου.

Αρθρογράφος