Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

23 Ιουλίου 202021:43

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ζήτησε τις προτάσεις τους.

Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων.

O Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις συναντήσεις του το απόγευμα με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, και αύριο με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 09:30.

Αλ. Τσίπρας: «Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis. Έκτακτη Σύνοδο για κυρώσεις στην Τουρκία»

Αλ. Τσίπρας: «Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis. Έκτακτη Σύνοδο για κυρώσεις στην Τουρκία» - βίντεο

 

Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στην Ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. 

Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική. Και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα. Αλλά με ενημέρωσε, ενώ ολόκληρος ο τούρκικος στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Ωστόσο το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κύριο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο:
Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018.
Συνέστησα επίσης -μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη- να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια. 
Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.
Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Μετά τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει. 

 

 

Για μας στην Ελληνική Λύση είναι άποψη ζωής να πιστεύουμε ότι ομονοούντες οι Έλληνες έχουν τα ισχυρότερα τείχη. Αυτό είπαμε στον πρωθυπουργό. Ζητάμε εθνική ομοψυχία από όλους, και επισημάναμε συγκεκριμένα πράγματα που μας προβληματίζουν. Ζητήσαμε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και επιμένουμε σε αυτό για να βρούμε τις κόκκινες γραμμές της χώρας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. “Επισημάναμε στον πρωθυπουργό, ότι θα πρέπει να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ για να δούμε και τους κανόνες εμπλοκής της χώρας. Ευγενικά ζήτησα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η αυριανή εκδήλωση, να μην γίνει, η ημέρα για μας είναι πολύ σημαντική επειδή μετατρέπεται η Αγία Σοφία σε τζαμί. Επίσης τονίσαμε ότι για μας η ΑΟΖ με την Κύπρο έπρεπε να έχει γίνει χθες. Εάν τουρκικό πλοίο τολμήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα κατά την δική μας άποψη αυτό σημαίνει casus belli και βύθιση του”, ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε

“Είπαμε στον πρωθυπουργό στο ημίωρο που κράτησε η συνάντηση και τον ευχαριστώ γι’ αυτό, ότι πρέπει η Ελλάδα να λάβει αντίμετρα κατά της Τουρκίας”, συνέχισε ο κ. Βελόπουλος.

“Δίνουμε δυο δισ ευρώ στο χρόνο σε τουρκικά προϊόντα και για να πιεστεί η Ευρώπη πρέπει να προκαλέσουμε δυσκολίες στη διέλευση των τουρκικών φορτηγών από την Εγνατία με ευρωπαϊκά εμπορεύματα και μπορούμε να το πράξουμε. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους Έλληνες εφοπλιστές και να τους ζητήσει να σταματήσουν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι εάν συνεχίσουν οι Αμερικανοί να κάνουν πλάτες στους Τούρκους, πρέπει να κλείσουν όλες οι αμερικανικές βάσεις έως ότου ανασταλεί η τουρκική προκλητικότητα.

Κλείνοντας θέλω να πω πως ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σίγουρος για τον ελληνικό στρατό. Ο Στρατός είναι έτοιμος. Εθνική ομοψυχία χρειάζεται και να είμαστε πανέτοιμοι γι αυτά που έρχονται. Ευχόμαστε να μην συμβούν τα χειρότερα αλλά οι Έλληνες ενωμένοι ποτέ δεν είναι νικημένοι” κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική που εναποθέτει την ασφάλεια και την ειρήνη σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε το πρωί στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε δήλωση στα ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε το λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν εναποθέσει την ασφάλεια, την ειρήνη στην περιοχή σε όλους αυτούς που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις συγκρούσεις, τους έντονους ανταγωνισμούς στην περιοχή, που δεν είναι άλλοι από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε: 

Για τις εξελίξεις στην περιοχή και την τουρκική προκλητικότητα

«Το συμπέρασμα από τη σημερινή συνάντηση και ενημέρωση είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την ασφάλεια, την ειρήνη σε όλη αυτή την περιοχή, σε όλους αυτούς που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις συγκρούσεις, τους έντονους ανταγωνισμούς στη περιοχή, που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ, από τις ΗΠΑ.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες θέλουμε ξανά να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στους στρατευμένους νέους μας, στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στους φαντάρους που βρίσκονται πραγματικά μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση και έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά σημαντικά προβλήματα».

Για τη Σύνοδο Κορυφής

«Επίσης είχαμε την ευκαιρία με τον κ. Πρωθυπουργό να ανταλλάξουμε σκέψεις για την Σύνοδο Κορυφής. Εκφράσαμε την αντίθεση και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ όσον αφορά τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια, τα οποία πάλι θα πλήξουν το λαϊκό εισόδημα, θα παρθούν μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα, στους εργαζόμενους της χώρας μας. Μιλάμε για μνημόνια διαρκείας, μιλάμε στην ουσία για νέα μνημονιακά μέτρα, έστω και αν βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, που ακούγονται όμορφα στα αυτιά».

Για κάποια επείγοντα ζητήματα που αφορούν ναυτεργάτες – συνταξιούχους ομογενείς – χρέη λαϊκών νοικοκυριών κ.ά

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε επίσης στον πρωθυπουργό ορισμένα άμεσα ζητήματα που επείγει η επίλυσή τους για τα οποία είπε χαρακτηριστικά:

«Επίσης, πήρα την ευκαιρία να θέσω στον κ. Πρωθυπουργό ορισμένα ζητήματα που αφορούν εργαζόμενους της πατρίδας μας. Το πρώτο ζήτημα αφορά τους ναυτικούς, τους ναυτεργάτες που πρέπει να επαναπατριστούν. Λόγω της πανδημίας, είναι μήνες τώρα σε λιμάνια και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αυτοί και οι οικογένειές τους. Επίσης αυτό το ζήτημα δημιουργεί και το πρόβλημα να μην μπαρκάρουν οι ναυτεργάτες που βρίσκονται εδώ και να βρίσκονται πλέον μαζικά στην ανεργία, να μην μπορούν να επιβιώσουν και άρα πρέπει η κυβέρνηση να δει ένα τουλάχιστον στοιχειώδες επίδομα για να μπορούν να επιβιώσουν.

Το δεύτερο ζήτημα που του έθεσα, μετά την συνάντηση που είχα μάλιστα χτες με την Επιτροπή των Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών, των ομογενών από την Αλβανία είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η προεκλογική δέσμευσή του για κατάργηση του άρθρου 7 του νόμου Κατρούγκαλου, που ουσιαστικά βάζει σοβαρά εμπόδια στο να παίρνουν την εθνική σύνταξη που δικαιούνται οι ομογενείς από την Αλβανία, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του νόμου -που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση- και προβλέπει για τους υπερήλικες ομογενείς από την Αλβανία να παίρνουν ένα επίδομα.

Και τέλος του επισήμανα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση αυτή τη στιγμή, που προβλέπει μείωση χρεών, μείωση τόκων δανείων κλπ, έτσι ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης ανακούφιση.

Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θέσαμε μαζί με άλλα προβλήματα που αφορούν εργαζόμενους, όπως τους πρώτην εργαζόμενους της “Ελευθεροτυπίας” ή άλλα τέτοια ζητήματα που θα τα πούμε και θα τα αναλύσουμε και στην πορεία».

Γιάνης Βαρουφάκης: Ούτε Πόλεμος ούτε Συνεκμετάλλευση! Το Αιγαίο και η Μεσόγειος πρέπει να είναι θάλασσα Ειρήνης και Συνεργασίας

Σήμερα, στις 10.30πμ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με τη σειρά του, ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις εκτιμήσεις και θέσεις του ΜέΡΑ25 τονίζοντας ότι, σήμερα, την 46η Επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε πώς επέστρεψε η Δημοκρατία στην Ελλάδα: Ως απόρροια της Κυπριακής τραγωδίας που έφεραν εθνικιστικές επιλογές ενός ξενοκίνητου ελληνικού καθεστώτος που άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην Κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

Από τότε, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη, ιδίως μετά την αποδυνάμωση της Αιγύπτου, τη διάλυση της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης, την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει εξωτερική πολιτική και, βέβαια, την αναδίπλωση των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή. Αντίθετα, η Ελλάδα, λέγοντας συνεχώς «ναι σε όλα», μετετράπη σε θλιβερή Χρεοδουλοπαροικία.

Το εγχείρημα-οπερέτα των μνημονιακών κυβερνήσεων να εγκλωβίσουν την Τουρκία στην ακτογραμμή της, περικυκλώνοντάς την με εξορυκτικά τρυπάνια και πλατφόρμες στο πλαίσιο συμφωνίας με Νετανιάχου, Τραμπ, Μακρόν, Exxon-Mobil-Total και Σια, δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε φιάσκο. Αντί να «θωρακίσει» την Ελλάδα και να δημιουργήσει τα πολυπόθητα «ερείσματα», κατέληξε να απομονώσει την Αθήνα και να καταστήσει τον Ερντογάν ακόμα πιο κυρίαρχο.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε στον Πρωθυπουργό την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως το Βερολίνο, αλλά και το Παρίσι, θέλουν να τον σύρουν σε διάλογο με την Τουρκία υπό την δικής τους επιδιαιτησία και με ατζέντα που θα συνδιαμορφώσουν εκείνοι με τον Ερντογάν. Με αυτό το σκεπτικό, κάλεσε την κυβέρνηση:

  • Να χαράξει πραγματικές κόκκινες γραμμές, τις οποίες θα είμαστε πραγματικά έτοιμοι να προασπίσουμε όποιο και να είναι το κόστος – καθώς χωρίς τέτοιες, αξιόπιστες, κόκκινες γραμμές, είτε πρόκειται για διαπραγμάτευση με την τρόικα είτε με την Άγκυρα, ο διάλογος καταλήγει στη μία συνθηκολόγηση μετά την άλλη.
  • Να συγκαλέσει Περιφερειακή Διάσκεψη, χωρίς επιδιαιτησία, με την συμμετοχή όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, για τον καθορισμό των ορίων ΑΟΖ των χωρών στην περιοχή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Μόνο έτσι θα εκτονωθούν οι εντάσεις σε διμερές επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας, θα περιοριστεί ο ρόλος των επιδιαιτητών, και θα ανοίξει θεραπευτικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης μεταβίβασε στον Πρωθυπουργό την απάντηση του ΜέΡΑ25 στο δίλημμα «Πόλεμος ή Συνεκμετάλλευση;»: Ούτε Πόλεμος ούτε Συνεκμετάλλευση! Αντ’ αυτών, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Κοινής Πράσινης Ευημερίας.

Αρθρογράφος