Συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΕΔ-ΑΜΘ στην Ξάνθη

31 Δεκεμβρίου 202105:55

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η συνάντηση εργασίας των Δημάρχων και των Γενικών Γραμματέων των Δήμων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στην Ξάνθη.

Στην εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων, κατά το τριήμερο 13-15 Μαΐου 2022 στην περιοχή μας, εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των δήμων της Περιφέρειας, παρά τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες και τον δύσκολο καιρό.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, υποδεχόμενος αιρετούς και υπηρεσιακούς δήλωσε ικανοποιημένος για τη μεγάλη συμμετοχή -«απόδειξη», όπως είπε, «του ενεργού ενδιαφέροντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΑΜ-Θ για τα θέματα που απασχολούν τους Δήμους, ιδιαίτερα, το τρέχον διάστημα», αλλά και «τρανή επιβεβαίωση για τον Δήμο μας να διεκδικήσει και τελικά να φέρει το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων στην Ξάνθη».

«Αυτό το Συνέδριο δε θα είναι μόνον της Ξάνθης, αλλά ολόκληρης της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε, τόσο τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Δρα Μιχάλη Χρηστάκη και τον Γενικό Διευθυντή της International Forum Training & Consulting Γιάννη Νικλήτσα, αλλά και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Σοφία Ψωμά για την επίμονη προσπάθεια, ώστε η πόλη μας να αναλάβει τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Ταυτόχρονα, κάλεσε αιρετούς και διοικητικούς να προετοιμαστούν με ζήλο για το επικείμενο συνέδριο, στο οποίο, όπως είπε, θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση ζητημάτων, μείζονος σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ, τόσο σε χρηματοδοτικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κ. Χρηστάκης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους επισημαίνοντας ότι «από την Ξάνθη, σήμερα, αλλά και με το Συνέδριο που διοργανώνεται, επιτυγχάνεται ένας σημαντικός στόχος που είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας, για κρίσιμα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ η κα Ψωμά αναφέρθηκε στις εξελίξεις της προετοιμασίας του, σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε πως θα αποδώσουμε ένα άρτιο και υψηλού επιπέδου Συνέδριο για τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας».

Στη Συνάντηση Εργασίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις του μεγάλου χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η καινούρια «πρόκληση» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά στο Πρόγραμμα Μικροκινητικότητας και αναφέρεται στην ηλεκτροκίνηση, οι τρόποι εφαρμογής του Εσωτερικού Ελέγχου των Δήμων για το 2022, ο Νόμος «Άργος», που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες περίπου για τον χειρισμό των αδέσποτων ζώων μέσα στον αστικό ιστό και ζητήματα που αφορούν στις διεθνείς συνεργασίες των δήμων, οι οποίες αποφέρουν ανεξάρτητες χρηματοδοτήσεις, αλλά κυρίως την αναγκαία εξωστρέφεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους Δημάρχους να αναλάβουν δράση, εντός των ορίων των δήμων τους, καθώς, όπως είπε, γνωρίζουν πώς να απευθυνθούν και να πείσουν τους δημότες, ώστε η απογραφή που διενεργείται αυτό το διάστημα να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία, προς όφελος των ίδιων των ΟΤΑ και ολόκληρης της χώρας.

Αρθρογράφος