Συναγερμός στην 3η και 4η ΥΠΕ – 100 κρούσματα ημερησίως καταγράφονται σε σχολεία της ΑΜΘ

11 Νοεμβρίου 202109:18
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 

Τα νοσοκομεία λυγίζουν κάτω από το βάρος των εκατοντάδων περιστατικών ημερησίως που καλούνται να διαχειριστούν.

«Θα γίνει επέκταση σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων και αυτό είναι ανήθικο». Είναι η σκληρή πραγματικότητα, όπως την περιγράφει ο Νίκος Καπραβέλος, ο άνθρωπος που ζει καθημερινά την αγωνία εκατοντάδων ασθενών για ένα κρεβάτι είτε σε απλή κλινη, είτε σε κλίνη ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία, όπως λέει, ετοιμάζονται να ξαναγίνουν αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, εις βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά:

– Στην 3η ΥΠΕ, την περιφέρεια της Μακεδονίας, νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή 536 ασθενεις σε απλές κλίνες, 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 97 σε ΜΕΘ.

– Στην 4η ΥΠΕ, στα 14 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης, 485 ασθενείς σε απλές κλίνες, 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 69 σε ΜΕΘ.

«Αυτό είναι ένα σχετικά είναι μεγάλο νούμερο, το όριο στο οποίο θα πιεστεί το υγειονομικό σύστημα είναι περίπου 550», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του MEGA, 73 ασθενείς με Covid και άλλες ασθένειες περιμένουν σε κοινούς θαλάμους να μπουν σε ΜΕΘ. Οι 50 από αυτούς στην Αττική.

Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 7.105 νέα περιστατικά Covid-19 στην Ελλάδα.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 489 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 70 νέοι θάνατοι.ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΘ ΞΑΝΘΗ 97, ΘΑΣΟΣ 12, ΚΑΒΑΛΑ 58, ΡΟΔΟΠΗ 55, ΕΒΡΟΣ 100, ΔΡΑΜΑ 100,Σύνολο 422
 
Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας και μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί, (στοιχεία 10/11) στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καταγράφηκαν τρεις θάνατοι ασθενών που νοσηλεύονταν στην ΜΕΘ covid, η οποία εχθές είχε 100% πληρότητα, με κατειλημμένες και τις 15 κλίνες της. Η ασφυκτική πίεση που δέχεται η νοσηλευτική μονάδα, οδηγεί τη διοίκηση να εξετάζει τις δυνατότητες να λειτουργήσουν επιπλέον κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
 
Είναι δεδομένο ότι έχουμε μία υποκαταγραφή των περιστατικών στον βαθμό που δεν διαθέτει η Ροδόπη ικανά σημεία δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ ενώ δεν έχουμε ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή στην οποία ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 1,74%
 
Στα σχολεία επικρατεί ένα χάος και μία σύγχυση σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα και τον συνωστισμό σε ταξεις, λεωφορεία κοκ. Τα σχολεία,φροντιστηρια, πανεπιστημια συμμετέχουν κατά το 1/4 στην αύξηση των κρουσμάτων σύμφωνα με συνδυαστικές πληροφορίες. Εάν πάντως διεξάγονταν τα τεστ όπως έπρεπε σίγουρα θα ήταν καλύτερη η εικόνα, υποστηρίζουν γιατροί και λοιμωξιολόγοι.
 
Tο σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών, την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, είναι 9.604, αποτελώντας το 22% (-12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,39% σε σύνολο 1.805.427 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,48% σε σύνολο 2.298.907 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,05%. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.
 
Η θνητότητα επί των 808.297 αναγνωρισμένων κρουσμάτων έπεσε στο 2,04% ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 153,85 θανάτους / 100.000 κατοίκους.
 
Μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά σε περιοχές του ν. Ροδόπης , κυρίως στον δήμο Αρριανών με την δυσλειτουργία και το κλείσιμο περιφερειακών ιατρείων. Να προσθέσουμε και τα κόστη των διαφόρων εξετάσεων και τεστ.
 
100 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά σε μαθητές – Χαμηλά οι εμβολιασμοί

Εκατό κρούσματα κορονοϊού κατά μέσο όρο καταγράφονται καθημερινά στα σχολεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Μπαντίκο.

“Η καταγραφή είναι καθημερινή, από τις 29/10 και μετά ο μ.ο. είναι πάνω από 100 με εξαίρεση στις 4 και 5 Νοεμβρίου που ήταν 97 και 93 αντίστοιχα σε όλη την Περιφέρεια” σημείωσε ο Κ. Μπαντίκος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Έξαρση των κρουσμάτων σημειώθηκε τη Δευτέρα με 214 νέα κρούσματα και και την Τρίτη με 138 στο μαθητικό πληθυσμό σε όλη την περιφέρεια.

“Καταγράφονται αυξομειώσεις και διαφορές μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της αν.Μ.Θ.” είπε ο Κ. Μπαντίκος σημειώνοντας ότι δεν είναι “ισομερώς κατανεμημένα”. Καλύτερα φαίνεται, βάσει των στοιχείων, να τα πηγαίνει η Ροδόπη. Στην Καβάλα καταγράφονται αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων, στη Δράμα επίσης, όπου είναι μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών και τις τελευταίες ημέρες και στον Έβρο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαντίκο μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένο, ήδη, όπως είπε, το 80% του συνόλου των εκπαιδευτικών από τον Ιούνιο.

“Ο κορονοϊός μας έβαλε σε νέα δεδομένα, ωστόσο, πάντα προκύπτει και κάτι καλό μέσα από δυσκολίες, όπως αυτή της πανδημίας” ανέφερε ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και στάθηκε στα “οφέλη” αυτής της δοκιμασίας μιλώντας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που έχουν να κάνουν με “την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ή με το πώς θα οργανωθούμε στις σχολικές μονάδες για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που παρουσιάζονται”.

Κομοτηνή: 100 κρούσματα καθημερινά στον μαθητικό πληθυσμό της αν.Μ.Θ.

Αρθρογράφος