Συναγερμός για παράνομο τζαμί στη Θράκη

27 Ιουνίου 201914:45

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Προσφάτως είχαμε επισημάνει ότι “Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα όπως είναι η τρέχουσα προεκλογική περίοδος με φόντο την ένταση που επικρατεί στα εθνικά θέματα, είναι απαραίτητη η εμπέδωση του σταθερού κλίματος ασφαλείας και κοινωνικής συνοχής, κάτι που απαιτεί επαγρύπνηση και πλήρη λειτουργία όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και προπαντός της κοινότητας των πληροφορίων που πρέπει να προλαμβάνει ενέργειες που μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο την Χώρα και τους Πολίτες της.”

Πριν “στεγνώσει το μελάνι” της ανάρτησής μας, η ειδησεογραφία έρχεται να προσθέσει μία ακόμη ανησυχία σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Θράκη: Σύμφωνα με όσα γράφει στο προσωπικό του προφίλ ο αυτοαποκαλούμενος “μουφτής”  Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ένας Ιμάμης και δύο μέλη ενός νεοσύστατου τοπικού συλλόγου θα οδηγηθούν σήμερα στο αυτόφωρο για προσπάθεια λειτουργίας τζαμιού στον οικισμό του Δροσερού.

Το ρεπορτάζ δείχνει ομάδα μουσουλμάνων που έχει πολύ καλές σχέσεις με τον αυτοπροσδιορισθένα ως αιρετό θρησκευιτκό λειτουργό Μετε, να προχωρά στις παρακάτω πράξεις:
α) Συνέστησαν τον επονομαζόμενο Πολιτιστικό- Μορφωτικό και Θρησκευτικό Σύλλογο Νεολαίας Δροσερού.
β) Αγόρασαν ένα παρακείμενο χωράφι.
γ) Ακολούθως αγοράστηκαν δύο τροχοβίλες, τις ένωσαν και επιχείρησαν να λειτουργήσουν εκεί ένα ΠΑΡΑΝΟΜΟ τζαμί.Χωρίς άδεια από τον νόμιμο μουφτή.

Χθες λοιπόν πήγε στο σημείο η αστυνομία και συνέλαβε τον ιμάμη και δύο ακόμη άτομα του συλλόγου.

Drosero serin mahallede neler oluyor??Resmî derneklerinin üstüne aldıkları toprak parçası üzerinde Polidomiyo ya…

Gepostet von Ahmet Mete am Mittwoch, 26. Juni 2019

Στην ανάρτησή του ο κ. Αχμέτ Μετε αναφέρει τα εξής:

“Πάνω στο τμήμα εδάφους που είχε αγοραστεί στο όνομα του επισήμου συλλόγου τους, παρά το ότι είχαν ρωτήσει την πολεοδομία και τους είχαν πει πως το τροχήλατο προκάτ δεν απαγορεύεται, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο και πήραν μέσα τον ιμάμη και δύο εργαζόμενους. Υπάρχει και κίνηση για πρόστιμο 50.000 ευρώ. Αύριο το πρωί θα τους περάσουν από δικαστήριο. Εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα λατρείας ούτε καν σε ένα χώρο από τενεκέδες, κρίμα σε εμάς”.

Έχοντας επισημάνει τον ρόλο του πολιτικού ισλάμ και την ανάδυση του μετα-ισλαμικού μοντέλου στην περιοχή μας, ταυτοχρόνως εκφράσαμε την ανησυχία μας για ανησυχητικά φαινόμενα που δείχνουν ότι κάποιοι θέλουν να διαταράξουν την ήρεμη συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων στην Θράκη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην Ξάνθη τον Ιούλιο του 2014 οι ελεγχόμενοι από το τουρκικό προξενείο παράτυποι θρησκευτικοί λειτουργοί, εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στη Θράκη άτομα τυλιγμένα με σημαίες του ιερού ισλαμικού πολέμου, για να καταλήξουμε στο πρόσφατο περιστατικό με τον εντοπισμό πολεμικού υλικού σε τζαμί της Ηλιόπετρας.

Το φαινόμενο των παρανόμων και αυτοσχεδίων τόπων λατρείας οποιουδήποτε δόγματος αποτελεί από μόνο του απειλή για την εθνική και κρατική ασφάλεια καθώς σε αυτό αναπτύσσονται ομάδες με προσήλωση στον φανατισμό και τον φονταμενταλισμό καθοδηγούμενες από “ηγέτες” που στρατολογούν μέλη τρομοκρατικών κι εξτρεμιστικών ομάδων.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, μόνον στην περιοχή του λεκανοπεδίου λειτουργούν σήμερα πάνω από 170 παράνομα ή με προσωρινή άδεια τζαμιά (60 τζαμιά λειτουργούσαν το 2011 και 140 το 2014), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ορισμένες κοινότητες μουσουλμάνων, με χαρακτηριστικό την εθνική και όχι τη θρησκευτική προέλευση (Αφγανοί, Πακιστανοί, Μπανγκλαντεσιανοί κ.λπ.) νοικιάζουν χώρους, συνήθως ημιυπόγειους, για τις λατρευτικές ανάγκες μόνο της δικής τους κοινότητας.

Στην περιοχή μας είχαμε και παλαιότερα κρούσμα δημιουργίας παράτυπου χώρου θρησκευτικής λατρείας στην Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον, γίνεται μνεία για διασυνδέσεις ορισμένων άτυπων τζαμιών με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα – οργάνωση του πολιτικού Ισλάμ, που έχει για σύνθημά της «τζιχάντ είναι ο δρόμος μας» και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όχι όμως τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Εκ των ανωτέρω γίνεται αντιληπτός ο ρόλος της Πολιτείας που αν για πολιτικές σκοπιμότητες υποκύψει στις πιέσεις για εκλογή των μουφτήδων στην Θράκη, τίποτα δεν αποκλείει προοπτικά στην πνευματική καθοδήγηση της μειονότητας να βρεθούν θρησκευτικοί ηγέτες όχι απλώς ελεγχόμενοι από την Άγκυρα, αλλά και επιρρεπείς στον φονταμενταλισμό, από τον οποίο στρατολογεί η ισλαμική τρομοκρατία.

Αρθρογράφος