Συγκρότηση αντιπροσωπείας ΤΕΕ Θράκης – Μια πονεμένη ιστορία

14 Μαρτίου 201719:58

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στην καθημερινότητά τους αυξάνονται μέρα με την ημέρα και η ερώτηση αγανάκτησης στα πηγαδάκια των μηχανικών είναι η γνωστή: πού είναι το ΤΕΕ και γιατί δεν κάνει τίποτα; Οι ερμηνείες μπορεί να διαφέρουν από δέκτη σε δέκτη, όμως η πραγματικότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη.

Κατά το παρελθόν, η οικονομική ευμάρεια στην Ελλάδα δεν ήταν άγνωστη έννοια για το ΤΕΕ Θράκης: το τμήμα είχε αφενός ικανοποιητικό αριθμό προσωπικού ώστε  να μπορεί να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς και αφετέρου τη δυνατότητα να συγκροτεί Μόνιμες Επιτροπές, καλύπτοντας ορισμένα έξοδά τους, αλλά και Ομάδες Εργασίας, όταν οι προηγούμενες δεν είχαν καταφέρει να γνωμοδοτήσουν πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που λάμβαναν χώρα εκείνη την περίοδο. Έτσι το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορούσε να δώσει το επιστημονικό στίγμα του στα περισσότερα θέματα που αφορούσαν τις τοπικές αρχές, να διεξάγει σεμινάρια για τα μέλη του, όπως επίσης και να κοινοποιεί την πλούσια δράση του μέσω του περιοδικού που εξέδιδε. Όλα τα παραπάνω, όπως είπαμε, σε εποχές που το οικονομικό δεν ήταν μείζον πρόβλημα.

Σήμερα, το ΤΕΕ Θράκης διανύει περίοδο χρόνιας υποχρηματοδότησης και πράγματα που θεωρούνταν αυτονόητα για τη λειτουργία ενός υγιούς οργανισμού, αποτελούν μακρινή ανάμνηση. Κατά συνέπεια, ακόμα και η βιωσιμότητα του Παραρτήματος τίθεται εν αμφιβόλω.

Ως ΔΗΣΥΜ ζητήσαμε την ψήφο των συναδέλφων μας στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, θέτοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο γύρω από το οποίο οφείλουμε να κινηθούμε, ξεκινώντας από μία βασική αρχή: ότι το ΤΕΕ, ως θεσμός, πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι ένας ακόμη περιττός φορέας. Λέμε “πρέπει”, διότι η ύπαρξή του είναι προς όφελος των μηχανικών, της πολιτείας και της ίδιας της κοινωνίας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες όσον αφορά στη γνώμη του τεχνικού κόσμου για το Επιμελητήριο. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του φορέα, συμμετείχαμε στις εκλογές για να αυξήσουμε τις πρώτες και να μειώσουμε τις δεύτερες. Η τρίτη θέση που καταλάβαμε μας δίνει και την εντολή να κάνουμε έντονη την παρουσία μας με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη λειτουργία του ΤΕΕ. Με την αδυναμία της de facto συγκρότησης των νέων οργάνων (υπενθυμίζουμε πως καμία παράταξη δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές) να είναι φανερή, κληθήκαμε και πήραμε μέρος σε διαπαραταξιακές συζητήσεις για το μοντέλο διοίκησης του ΤΕΕ Θράκης για την προσεχή τριετία. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες και την δυναμική του φορέα για τον υποσκελισμό των προβλημάτων και εκμεταλλευόμενοι το εκλογικό μας σύστημα, τη δυναμική της ενότητας και την ανάγκη της σύνθεσης, συντάξαμε ένα κείμενο θέσεων για τη συγκρότηση της διοίκησης του ΤΕΕ Θράκης.

Η πρόταση μας περιλάμβανε μια πλήρη περιγραφή των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν για:

  • την προώθηση του επιστημονικού έργου (συγκρότηση Μονίμων Επιτροπών με συνεχή έλεγχο της λειτουργίας τους, Επιστημονικές ημερίδες, ενεργοποίηση επιστημονικού δυναμικού)
  • την αντιμετώπιση των επαγγελματικών θεμάτων (συνεχιζόμενη εκπαίδευση, σεμινάρια, ασφαλιστικό, εναλλακτικές επιλογές)
  • την ενίσχυση της παρουσίας του ΤΕΕ στα τοπικά θέματα ευθύνης και αρμοδιότητας (περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο, θεσμοθέτηση πλαισίου προστατευόμενων περιοχών, παρακολούθηση πορείας υλοποίησης και λειτουργίας καθέτων αξόνων, παρακολούθηση της εξέλιξης των ιεραρχημένων προτάσεων του ΤΕΕ για τα έργα υποδομής, παρακολούθηση και παρέμβαση σε δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων περιφερειακού και εθνικού επιπέδου)
  • την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΤΕΕ, ζήτημα που, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τροχοπέδη για την πραγματοποίηση των παραπάνω

Έτσι, διατυπώσαμε την ανάγκη για την συγκρότηση ισχυρής διοίκησης, που, με τα δεδομένα των εκλογών του Νοεμβρίου, είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύσει με τριμερή συγκρότηση το 90% του εκλογικού σώματος, με τις τρεις πρώτες παρατάξεις, δηλαδή, να αναλαμβάνουν το κομμάτι της διοίκησης. Θεωρούμε την παραπάνω λύση και επιβεβλημένη και κυρίως εφικτή. και σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε, χωρίς  εύθραυστες διμερείς συνεργασίες και τεχνητές πολώσεις, χωρίς  αποκλεισμούς και στείρα αντιπολίτευση. Οι μέρες, άλλωστε, που διάγει το ΤΕΕ Θράκης είναι δύσκολες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω και σε αυτή τη συγκυρία είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο βαθμό που μας αναλογεί. Το πλήρες κείμενο της πρότασης μας δόθηκε στις δύο πρώτες παρατάξεις και μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook. (ΔΗ.ΣΥ.Μ Θράκης)

Με δεδομένο πως, επί της ουσίας, δεν διατυπώθηκαν ουσιαστικές αντιδράσεις σε επίπεδο αξόνων εφαρμογής των όσων καταγράφονται, θα ήταν απορίας άξιο το γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η απαιτούμενη σύγκλιση, εκείνη που θα οδηγήσει, δηλαδή, το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης στην επόμενη μέρα. Δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτονόητο, από τη στιγμή που η οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία υποσκελίζεται από αντιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα. Οι αντιρρήσεις στα πρόσωπα είναι ένας δρόμος τον οποίο εμείς δεν έχουμε επιλέξει, θεωρώντας ως αρχή πως η πολιτική συναίνεση είναι υπεράνω προσωπικών διαφορών.

Στο δια ταύτα, το 2017 βρίσκει το ΤΕΕ σε “υπηρεσιακή” κατάσταση, με πολλά τρέχοντα ζητήματα ανοιχτά και χωρίς την απαιτούμενη σύνθεση για την διοίκησή του. Ρητά, λοιπόν, οι τρεις πρώτες παρατάξεις συναποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε άμεση εκλογή οργάνων εντός της διαδικασίας της Αντιπροσωπείας, κάτι που, φυσικά, εξαρχής προβλεπόταν, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι και χρονοβόρο και, ίσως, μάταιο. Καταληκτική ημερομηνία η εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Τη δέσμευση αυτή, δυστυχώς, δεν τήρησε η πρώτη τη τάξει παράταξη, η ΔΚΜ, η οποία και ζήτησε κυριολεκτικά “στο παρά πέντε” την εκ νέου αναβολή της 1ης Ειδικής Συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας, που ορίστηκε για τις 3/3/2017. Η επιχειρηματολογία; Η απουσία πέντε εκλεγμένων μελών της ΔΚΜ “για λόγους προσωπικούς επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς και υγείας στερεί από την πρώτη παράταξη την έκφραση δημοκρατικής αντιστοίχισης με το εκλογικό αποτέλεσμα”. Το παιδαριώδες αυτό αίτημα εκθέτει τη ΔΚΜ και παράλληλα της επιβάλει την ανάγκη να λάβει αποφάσεις για το δυναμικό που θέλει και μπορεί να διαθέσει για την διοίκηση του ΤΕΕ. Η πρώτη παράταξη αδυνατεί να λειτουργήσει με το στοιχείο της σύνθεσης, παρά την πρόσφατη εντολή που έλαβε από το εκλογικό σώμα (4/10 μηχανικοί της Θράκης έδειξαν την προτίμησή τους σε αυτήν). Ευχόμαστε ο νέος επικεφαλής της να αποφύγει τη διαιώνιση αυτής της επίπονης ιστορίας για το καλό του ΤΕΕ, αφού, ασφαλώς βγαίνει και το ίδιο εκτεθειμένο, μιας και εβδομάδα με την εβδομάδα, αναβολή στην αναβολή, η εικόνα του κλονίζεται όλο και περισσότερο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές που διέπουν την πρότασή της για τη μέγιστη σύγκλιση και παρόλη τη διαφωνία της για την ζητηθείσα την τελευταία στιγμή αναβολή της συγκρότησης της συνεργασίας, πρότεινε την αποδοχή του αιτήματος, θεωρώντας ότι το να επιτευχθεί η επιθυμητή σύμπραξη είναι υψηλότερος στόχος από την αξιολόγηση μιας άστοχης συμπεριφοράς και σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε να προσβλέπουμε. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε προσωπικές επιδιώξεις να επισκιάσουν την ανάγκη για μία συλλογική διοίκηση, ίσως τη μεγαλύτερη που έχει προκύψει στο περιφερειακό τμήμα. Αν μας ζητηθεί να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτά πιστεύουμε και σε εκείνα που οι συνάδελφοι ζητούν από εμάς, θα τους στεναχωρήσουμε για μία ακόμα φορά. Άλλωστε, η συμμετοχή μας στη διοίκηση δεν ήταν ποτέ για εμάς αυτοσκοπός.

Η πρόταση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τη συζήτηση επί των θέσεων των παρατάξεων και των προσώπων που θα τις εκπροσωπήσουν στην διοίκηση, είναι η πλέον κομβική και πιστεύουμε ότι εάν πραγματοποιηθεί, επιτέλους, ένας ουσιαστικός διάλογος στην Αντιπροσωπεία, ίσως παρακαμφθούν τα προβλήματα προσωπικής υφής για το καλό του Επιμελητηρίου.

ΔΗ.ΣΥΜ. ΘΡΑΚΗΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗ.ΣΥΜ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΤΟΥ ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

Στο παρακάτω κείμενο σας παρουσιάζουμε τη κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΕ Θράκης καθώς και τις απόψεις μας για τη λειτουργία του επιμελητηρίου την προσεχή τριετία.
Στο κείμενο αυτό αναλύουμε το μοντέλο διοίκησης που μας εκφράζει και το προωθήσαμε και στις υπόλοιπες παρατάξεις.

  1. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα βασικά προβλήματα του ΤΕΕ Θράκης εντοπίζονται :

  • Υποστελέχωση (1 μόνιμο στέλεχος διοίκησης, 1 καθαρίστρια)
  • Ανάγκη λήψης βοηθητικών υπηρεσιών (2 άτομα με ειδίκευση γραμματείας και πληροφορικής).
  • Ελλείμματα που έχουν προκύψει από την μη τήρηση της τακτικής επιχορήγησης του κεντρικού ΤΕΕ.
  • Μείωση των λειτουργιών του ΤΕΕ Θράκης στο ελάχιστο δυνατόν στην παρούσα φάση.
  • Οι υπάρχουσες υποχρεώσεις αφορούν στην εξόφληση των Ομάδων Εργασίας (διοικητικός μηχανισμός) ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης. Για την υποστελέχωση υπάρχει αναγνώριση από το ΤΕΕ.
  • Στην εξόφληση λοιπών Ομάδων Εργασίας.
  • Στην εξόφληση προμηθευτών.
  • Στην εξόφληση εξόδων παραστάσεως Προέδρου

(Περίοδος Ν. Παπαθανασίου).

  • Στην εξόφληση μετακινήσεων.
  1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η ΔΗ.ΣΥΜ. καταθέτει ένα κατάλογο προβλημάτων – ανοικτών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την προγραμματική βάση για την δράση του ΤΕΕ Θράκης στην επόμενη θητεία. Η ΔΗ.ΣΥΜ. διατυπώνει δημοσίως τις προτάσεις της επί αυτών των θεμάτων, θεωρώντας ότι αυτές θα εμπλουτιστούν και θα γίνουν αποτελεσματικότερες με την συνθετική διαδικασία που προτείνουμε για την συγκρότηση της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη αποκλίσεων σε επιμέρους ζητήματα κατά την άποψη της ΔΗ.ΣΥΜ. δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα συνεργασίας.

2.1 Επιστημονικό Έργο

Συγκρότηση Μονίμων Επιτροπών σε εθελοντική βάση. Οι Μ.Ε. πρέπει να έχουν γνώση ότι η δουλειά των μελών αποτελεί προσφορά στο ΤΕΕ. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή των Επιμελητών και των Συνδέσμων με την Δ.Ε. ώστε να υπάρχει αντιστοιχία και διάθεση συνεργασίας, καθώς αυτοί αποτελούν την βασική προϋπόθεση επιτυχίας.

Διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων με κινητοποίηση του δυναμικού του Δ.Π.Θ αλλά και άλλων Πολυτεχνικών Σχολών.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται η αναγκαιότητα ενεργοποίησης γνωριμιών και διασυνδέσεων για την υποβοήθηση της Δ.Ε. και για την ελαχιστοποίηση του κόστους διοργάνωσης τους. Όπως γίνεται κατανοητό η διεύρυνση της διοίκησης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξης των στόχων.

Όπως γίνεται κατανοητό η διερεύνηση της διοίκησης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξης των στόχων.

2.2 Επαγγελματικά Θέματα

  • Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση – Σεμινάρια

Υπάρχουν διαρκείς προκλήσεις, τροποποιήσεις, αλλαγές και αναδιατάξεις στο επαγγελματικό επίπεδο. Η εισαγωγή νέων νόμων και διαδικασιών (πολεοδομικά θέματα, νόμος αυθαιρέτων, ενεργειακές επιθεωρήσεις, ν.4412 για δημόσιες συμβάσεις κλπ) απαιτεί την διοργάνωση εκδηλώσεων και την δημιουργία μηχανισμών αντιμετώπισης.

Το ΤΕΕ Θράκης οφείλει να διοργανώσει συστήματα αντιμετώπισης κυρίως με την συνεισφορά των συναδέλφων και πιθανώς με την χρησιμοποίηση μικρής συνδρομής για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών (π.χ. μετακινήσεις κλπ).

Πρέπει να τονισθεί ότι ο διοικητικός μηχανισμός του ΤΕΕ Θράκης, όπως έχει διαμορφωθεί είναι επαρκής για την κάλυψη των διοικητικών απαιτήσεων (π.χ. ενημέρωση μελών, ανακοινώσεις, ηλεκτρονική υποστήριξη κλπ).

  • Ασφαλιστικό

Η έκταση και το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι γνωστά ακόμη. Σημαντικό πρόβλημα επίσης με άγνωστη έκταση αποτελεί το ΤΜΕΔΕ ως προς την διαχείριση της εγγυοδοσίας.

Το ΤΕΕ Θράκης θα πρέπει να έχει μηχανισμούς άμεσης πρόσληψης ενημέρωσης για τα προβλήματα που εμφανίζονται ώστε να τα μεταφέρει άμεσα στην Δ.Ε. του ΤΕΕ για την ενημέρωση της καθώς και να υποβάλει προτάσεις αντίδρασης. Προτείνεται να διοργανωθεί ενημερωτική εκδήλωση με τον συνάδελφο Ντ. Μακέδο (πρόεδρος ΤΜΕΔΕ) όπως έχει διοργανωθεί και σε άλλα Περιφερειακά Τμήματα με θετικά αποτελέσματα.

Η συζήτηση περί εναλλακτικής ασφάλισης των μελών μας ειδικά στον ιατρικό τομέα θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

2.3 Οικονομικά ΤΕΕ Θράκης

Η λειτουργία του ΤΕΕ Θράκης με ένα προϋπολογισμό των 60.000,00€ περίπου, όπως ήταν η υπεσχημένη χρηματοδότηση για το 2016 είναι στα όρια της σημερινής ελάχιστης λειτουργίας η οποία δεν πρέπει να μειωθεί σε καμία περίπτωση, διότι αλλιώς θα πρέπει να διακοπούν βασικές λειτουργίες του ΤΕΕ. Επιπρόσθετα περαιτέρω περικοπή θα εξαφανίσει την φυσική παρουσία του ΤΕΕ, παρουσία που αποτελεί την σύνδεση με τους συναδέλφους, την παρουσία των μηχανικών στην κοινωνία, στους θεσμούς και τις εκπροσωπήσεις της.

Επειδή τα σημαντικά προβλήματα και οι αστοχίες προέρχονται από την απόκλιση της εγκεκριμένης τακτικής επιχορήγησης από την ετήσια διατιθέμενη, ζήτημα και αποφάσεις που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση του Επιμελητηρίου προτείνονται :

  • Η άμεση συνεδρίαση της Δ.Ε. με τους εκπροσώπους της Θράκης στην Κεντρική Αντιπροσωπεία, ώστε να αποκτηθεί κοινή αντίληψη και να χαραχθεί ενιαία πολιτική διεκδίκησης.
  • Η άμεση επικοινωνία και παράσταση του ΤΕΕ Θράκης με την νέα Διοικούσα του ΤΕΕ Θράκης που θα προκύψει από τις εκλογές ώστε να τεθεί εκ νέου το πρόβλημα και να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης αντιμετώπισης.
  • Η διεκδίκηση ανάληψης του οικονομικού κόστους που παράγεται από την υποστελέχωση από το ΤΕΕ είτε μέσω Ομάδας Εργασίας είτε μέσω μεταθέσεως ή αποσπάσεως προσωπικού από άλλες υπηρεσίες του ΤΕΕ. Επισημαίνεται ότι η μετάθεση της κας Μ. Κηπουρού, θα πρέπει να καλυφθεί και προς τούτο δεν απαιτείται περαιτέρω αιτιολόγηση.

Αναφορικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων παρελθόντων ετών θα πρέπει να γίνουν συνδυασμένες ενέργειες που θα συντείνουν στην σταδιακή μείωση τους. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να είναι:

  • Συντονισμένη διεκδίκηση με τους συναδέλφους εκπροσώπους της Θράκης στην Κ.Α. εκτάκτων επιχορηγήσεων μικρών ποσών, που σταδιακά είναι δυνατόν να «κλείνουν» υποχρεώσεις.
  • Μεταφορά κάποιων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών προς το ΤΕΕ μέσα από ρυθμίσεις που έχουν γίνει (π.χ. υποχρεώσεις προς ΟΚΩ).
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων που θα ήταν δυνατόν να αποφέρουν έσοδα προς το ΤΕΕ Θράκης.
  • Επικοινωνιακή – Διαφημιστική παρουσίαση της δυνατότητας του ΤΕΕ Θράκης για την διενέργεια πραγματογνωμοσυνών, η διεξαγωγή των οποίων είναι δυνατόν να αποφέρει αξιόλογα έσοδα.
  • Χρηματοδότηση επιστημονικής δουλειάς είτε εξέτασης – διαχείρισης ειδικών αναπτυξιακών θεμάτων μέσα από διαδικασίες προγραμματικών συμβάσεων με ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού της ΠΑΜΘρ.
  • Προώθηση προτάσεων για την ανάληψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων με προτεραιότητα στους άξονες του προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας στο οποίο το ΤΕΕ Θράκης έχει εργαστεί και σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Επισημαίνεται ότι η κάλυψη των υποχρεώσεων του ΤΕΕ Θράκης εφόσον λειτουργήσει ο ανωτέρω μηχανισμός και ειδικότερα η ενεργοποίηση κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος θα είναι δυνατή σε ορίζοντα διετίας.

Η εφαρμογή λύσεων περαιτέρω περικοπών θεωρείται αδιέξοδη καθώς περικοπή ακόμη και της τάξεως του 30% θα απαιτήσει 10 χρόνια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων, ενώ ταυτόχρονα θέτει το ΤΕΕ Θράκης σε δυσχερή θέση έναντι νέων οριζόντιων περικοπών των τακτικών επιχορηγήσεων.

2.4 Τοπική Παρουσία του ΤΕΕ Θράκης

Τα θέματα που πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα παρεμβάσεων του ΤΕΕ Θράκης είναι:

  • Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)

Παρακολούθηση υλοποίησης – Εντοπισμός Προβλημάτων.

Συμβολή στην ορθολογική διαχείριση.

  • Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Παρακολούθηση πορείας έγκρισης.

Παρακολούθηση Εφαρμογής – Μηχανισμός καταγραφής προβλημάτων και σύνταξη προτάσεων για λύσεις.

  • Θεσμοθέτηση πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές. Παρέμβαση για την ορθολογικοποίηση των χρήσεων γης, την αναίρεση συγκρούσεων και την αιτιολογημένη εισαγωγή απαγορεύσεων ή λειτουργιών υπό όρους.
  • Παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης και λειτουργίας των Κάθετων Αξόνων.
  • Παρακολούθηση της εξέλιξης των ιεραρχημένων προτάσεων του ΤΕΕ Θράκης ως προς τα έργα υποδομής της ΠΑΜΘρ.
  • Αξιολόγηση των διαβουλεύσεων, των αποφάσεων, των προτάσεων που γίνονται στα πλαίσια της συμμετοχής του φορέα στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
  • Παρακολούθηση και διαμόρφωση άποψης για την στρατηγική και για τις δράσεις που πρόκειται να προωθηθούν στα πλαίσια του προγράμματος CLLD – Leader από την ANPO Α.Ε. για τους νομούς Ροδόπης – Ξάνθης. Δημιουργία μηχανισμού διάχυσης της πληροφορίας προς τους συναδέλφους ως μηχανικούς είτε ως επενδυτές.
  • Παρακολούθηση των Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που πρόκειται να υλοποιηθούν αλλά και των ΟΧΕ που προωθούνται από την ΠΑΜΘρ.
  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις που έχει καταγράψει η ΔΗΣΥΜ, του δυσχερούς περιβάλλοντος, της ειδικότερης δυσχερούς θέσεως του Τμήματος αλλά και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορέα προς την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, προτείνουμε την συγκρότηση του Προεδρείου της Δ.Ε. με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση των δυνάμενων που συμμετείχαν στις εκλογές. Θέση της ΔΗΣΥΜ ήταν και είναι η συμμετοχή όλων των τάσεων που εκφράζονται στο σώμα των μηχανικών, εκπροσώπηση που συνήθως παρουσιάζεται στην Διοικούσα Επιτροπή ενώ το Προεδρείο της θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Με βάση τα παραπάνω προτείνεται η συμμετοχή των Ανεξάρτητων Μηχανικών Θράκης, της ΔΗΣΥΜ και της ΔΚΜ στην συγκρότηση του Προεδρείου με κυκλική εναλλαγή κατά την διάρκεια της θητείας της νέας διοίκησης. Κατά τον ίδιο τρόπο προτείνεται η συγκρότηση και του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης.

Σημαντικό στοιχείο για την δημιουργία συναντίληψης και ενιαίας πολιτικής έκφρασης της νέας διοίκησης είναι η λειτουργία του Προεδρείου της Δ.Ε. με τακτικές συνεδριάσεις για την προετοιμασία – επεξεργασία των θεμάτων που τίθενται αλλά και των θεμάτων που πρέπει να εισαχθούν προς απόφαση στην Δ.Ε. Η διαδικασία αυτή αυξάνει την δημοκρατία και την συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Η ΔΗΣΥΜ είναι η παράταξη που εφάρμοσε το παραπάνω μοντέλο διακυβέρνησης του ΤΕΕ Θράκης (λειτουργία Προεδρίας) σε προηγούμενη θητεία, στην οποία υπήρχε τριμερής συγκρότηση με πολύ θετικά αποτελέσματα για το ΤΕΕ, αποτελέσματα που θεωρούμε ότι θα υπάρξουν και τώρα εφόσον ακολουθηθεί η προταθείσα συγκρότηση. Με τις υπάρχουσες συνθήκες και έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης  εφαρμογής θεωρούμε ότι η επαναφορά της πρότασης συλλογικής λειτουργίας είναι η ενδεδειγμένη.

Η ΔΗΣΥΜ θεωρεί ότι το μοντέλο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για την διοίκηση στην παρούσα κρίσιμη φάση για τους συναδέλφους μηχανικούς επιβάλει την σύνθεση όλων των δυνάμεων του ΤΕΕ Θράκης με ενιαίο και ομογενοποιημένο τρόπο, ξεπερνώντας προσωπικές αντιπάθειες, προσωπικές πολιτικές και προκαταλήψεις συστρατευόμενοι σε ένα στόχο και Όραμα: ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ το ΤΕΕ Θράκης ΟΡΘΙΟ και ΔΥΝΑΤΟ. ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ το ΤΕΕ Θράκης ως
ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Η ΔΗ.ΣΥΜ. δηλώνει ότι ήταν και είναι στρατευμένη δημιουργικά στον παραπάνω ΣΤΟΧΟ και ΟΡΑΜΑ και καλεί όλες τις παρατάξεις και τους εκπροσώπους τους να συμβάλλουν θετικά σε αυτό.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr