Σε αναζήτηση τεχνοοικονομικής λύσης για την τηλεθέρμανση στη Κομοτηνή

16 Φεβρουαρίου 201312:20

Από τον περασμένο Ιανουάριο είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής Κομοτηνής να στήσει σύστημα τηλεθέρμανσης στα πρότυπα μάλιστα της Κοζάνης, πόλη που είχε επισκεφτεί ο ίδιος ο δήμαρχος για να δει από κοντά πως λειτουργεί το σύστημα. Οι πρώτες επαφές για το σκοπό αυτό με τη ΔΕΗ έγιναν μήνες πριν και τώρα ξεκινά συνεργασία με την Κοζάνη, προκειμένου να μελετηθεί αν και πως μπορεί ο δήμος να αξιοποιήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ για να θερμανθούν φθηνά οι δημότες.

Τι είναι τηλεθέρμανση;

Τηλεθέρμανση ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς. Η θέρμανση του νερού γίνεται με την καύση αερίου, πετρελαίου ή γαιανθράκων (λιγνιτών) σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας και συμπληρωματικά θερμικής ή αντίστροφα.

Η θερμότητα, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού της τηλεθέρμανσης, προέρχεται από τον ατμό που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο και ειδικότερα από το τέλος της διαδικασίας. Ο ατμός έχει μια θερμοκρασία 120οC-140οC. Με τον θερμό αυτό ατμό θερμαίνεται το νερό που χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, περνώντας οι σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται, δίπλα από τον ατμό – δηλαδή σε έναν εναλλάκτη θερμότητας. Στην αρχή της παροχής, το νερό έχει θερμοκρασία 100οC και στην επιστροφή 20ο – 40οC. H πρώτη μικρού μεγέθους εγκατάσταση Τ/Θ στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα το 1960, θερμαίνοντας τον οικισμό της ΔΕΗ στο Προάστιο Εορδαίας από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σήμερα εγκαταστάσεις Τ/Θ διαθέτουν οι πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου, Φιλώτα και Μεγαλόπολης που αξιοποιούν το θερμικό φορτίο των γειτονικών θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Επίσκεψη Πετρίδη στην Κοζάνη

Στο δίκτυο αυτό της τηλεθέρμανσης επιδιώκει να μπει και ο δήμος Κομοτηνής αξιοποιώντας την παρουσία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό, μιλώντας στο «Χ», τον περασμένο Ιανουάριο ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Ο κ. Πετρίδης επισκέφτηκε το δήμο Κοζάνης όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πως λειτουργεί το σύστημα τηλεθέρμανσης και να έρθει σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι του μίλησαν για τα οικονομικά οφέλη πέρα από τα περιβαλλοντικά, που θα προκύψουν με την εγκατάσταση της τηλεθέρμανσης στο δήμο Κομοτηνής.

Συναινεί η τοπική Διοίκηση της ΔΕΗ

Τηλεθέρμανση για το δήμο σημαίνει αξιοποίηση του ζεστού νερού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, καθώς χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού από το φράγμα της Γρατινής για να κρυώσει τους στροβίλους της. Μέχρι σήμερα αυτό το νερό μένει αναξιοποίητο. Μάλιστα η ΔΕΗ, δαπανά τεράστια ποσά προκειμένου να το κρυώσει και να το επαναχρησιμοποιήσει. Με το σύστημα της τηλεθέρμανσης το καυτό νερό θα διέρχεται από σωλήνες και θα ζεσταίνει όλη την πόλη. Για το σκοπό αυτό, η δημοτική αρχή ήρθε πριν από μερικούς μήνες σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ τοπικά και το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να συναντηθεί με τα κεντρικά στελέχη της. «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με το εργοστάσιο, έχουμε δει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και βλέπουμε ότι το νερό αυτό επαρκεί όχι μόνο για τα δημόσια κτίρια αλλά συνολικά για την πόλη της Κομοτηνής. Εφόσον ολοκληρωθεί και ξεκινήσει θα είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο για τους συμπολίτες μας ειδικά εφόσον τα πράγματα είναι δυσάρεστα όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου και στην οικονομία γενικά», δήλωμνε τον Ιανουάριο ο κ. Πετρίδης.

Τεράστιο Έργο

Το έργο φυσικά δε μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά θα περάσουν χρόνια ώστε να θερμανθεί μέσω της τηλεθέρμανσης και το τελευταίο σπίτι της Κομοτηνής. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κοζάνη, πόλη που είναι πλήρως συνδεδεμένη με το σύστημα της τηλεθέρμανσης, πέρασαν περίπου 20 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου. Το 1989 ξεκίνησε το έργο, το 1995 άρχισε να ζεσταίνεται το πρώτο σπίτι και πριν από τρία χρόνια, συνδέθηκε και η τελευταία κατοικία στο σύστημα της τηλεθέρμανσης. «Είναι ένα τεράστιο έργο, θέλει ένα πολύ καλό σχεδιασμό και προσπάθεια ετών προκειμένου να αποδώσει.

Η ΔΕΗ τοπικά συναινεί, έχει φύγει η σχετική αλληλογραφία προς τα κεντρικά και εντός του επόμενου διαστήματος θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τα κεντρικά της ΔΕΗ πλέον, ώστε να αρχίσουμε να κινούμε τις διαδικασίες. Είχα επισκεφτεί την Κοζάνη και είδα πως λειτουργεί η τηλεθέρμανση εδώ και χρόνια. Πραγματικά το ξενοδοχείο που έμεινα για ένα βράδυ ήταν με ανοιχτά παράθυρα. Είναι μεγάλο έργο, θέλει χρόνια, ευτυχώς υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Λόγω της φύσης του έργου οι πηγές χρηματοδότησης, μπορεί να είναι συμπληρωματικές. Είναι ένα έργο που ανατροφοδοτείται γιατί αν και είναι φθηνή η ζέστη δεν είναι δωρεάν», δήλωνε κ. Πετρίδης.

Συνεργασία με την Κοζάνη

Στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής, το θέμα συζητήθηκε για ακόμη μία φορά, ειδικά μετά τις επαφές που έγιναν με την πόλη της Κοζάνης. Οι δύο πλευρές κατέληξαν στο πλάνο συνεργασίας που θα έχουν το επόμενο διάστημα προς την κατεύθυνση εγκατάστασης δικτύου τηλεθέρμανσης στο δήμο Κομοτηνής, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Κατασταύρου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «ήταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ΔΕΥΑΚ, να γίνει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κα της Αναπτυξιακής Κοζάνης, ώστε να τους αναθέσουμε την εργασία της εξεύρεσης τεχνο-οικονομικής λύσης για τη τηλεθέρμανση στην πόλη της Κομοτηνής. Με αυτή την μελέτη που θα μας καταθέσει η Αναπτυξιακή και θα έχει χρονικό όριο τους τέσσερις μήνες, θα ξέρουμε με ποια σενάρια και με ποιον τρόπο θα μπορέσει η πόλη της Κομοτηνής να αποκτήσει τηλεθέρμανση εάν και εφόσον τα αποτελέσματα της μελέτης είναι θετικά». Σε τέσσερις μήνες λοιπόν η Κομοτηνή θα γνωρίζει εάν τη συμφέρει να αρχίσει να κατασκευάζει αυτό το τεράστιο έργο που θα διαρκέσει χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη του έργο φαντάζουν τεράστια εφόσον το κόστος της ενέργειας είναι υπέρογκο για τα νοικοκυριά.

Σκοπός της ΔΕΥΑΚ και της δημοτικής αρχής είναι να έχουν την τεχνική ωριμότητα και τη μελέτη στα χέρια τους, πριν συζητήσουν σε άλλο επίπεδο πλέον με τη ΔΕΗ. Όσον αφορά στη ΔΕΗ, «αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να γίνουν επαφές», σημείωσε ο κ. Καρασταύρου καθώς δεν υπάρχουν τα τεχνικά δεδομένα πάνω στα οποία μπορούν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες.

πηγή: www.xronso.gr Όλγα Τσιούλφα

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr