Σε «alert»τα SocialMedia για το θέμα της ασφάλειας

30 Οκτωβρίου 201816:00

Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *

Σε μία παλαιότερη, προ τριετίας, ανάλυσή μας για τις σύγχρονες μορφές της οργανωμένης εγκληματικότητας είχε επισημανθεί ότι “σε ορισμένες περιπτώσεις ο πολιτικός υπόκοσμος μπορεί να αναλάβει ριζοσπαστικές κινήσεις με με την υποστήριξη ξένων κυβέρνήσεων και ξένων υπηρεσιών και μαφίας εναντίον άλλου τμήματος του κατεστημένου στο βαθμό που η χώρα μετακινείται από τη μία σφαίρα πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής και διεθνών συμφερόντων σε άλλο.

Τότε γίνεται λόγο για επιχορηγούμενη δράση και διαπλοκή ξένων κυβερνήσεων-μυστικών υπηρεσιών- μαφία με παρόμοιες δομές” τονίζοντας ότι “ο οργανωμένος πολιτικός και εγκληματικός υπόκοσμος και η διεθνής μαφία έχουν oφέλη από τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις κυρίως γιατί μέσω των συγκρούσεων της νομενγκλατούρας έξυπνα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού εγκλήματος.”

Λειτουργεί,λοιπόν “ένας μηχανισμός με διασυνδέσεις, εξυπηρετήσεις, συνδιαλλαγές και σχέσεις διαπλοκής με τις τοπικές κοινωνίες και πολιτικούς παράγοντες αποτελεί ,πάντοτε, τη βάση για την δημιουργία δικτύων που πολλές φορές υφίστανται ακόμη και όταν αντικαθίστανται κάποια πρόσωπα που μετέχουν σε αυτά, καθώς οι «κρίκοι» της αλυσίδας είναι και αναλώσιμοι και ανταλλάξιμοι και μπορούν να αναπαραχθούν με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόκειται για την ύπαρξη ενός «αντικόσμου» που αναπτύσσεται και λειτουργεί εκμεταλλευόμενος τα «κενά ηθικής» της τοπικής κοινωνίας και τα οργανωτικά ελλείμματα του συντεταγμένου κράτους.”

Παράλληλα με τις αναφορές στο οργανωμένο έγκλημα, η ασφάλεια αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της καθημερινότητας επηρεάζοντας τους πολίτες αλλά και προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στο διεθνές προφίλ της χώρας. Παράλληλα,η ασφάλεια αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ναμένεται να εξελιχθεί σε μια βασική παράμετρο προεκλογικής εκστρατείας. Αντιεξουσιαστές, ναρκωτικά,εγκληματικότητα, λαθρομετανάστευση και διαφθορά δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη που επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα εκτός από την εσωτερική ασφάλεια σοβαρές ανησυχίες εγείρονται από τα SocialMedia και για την εθνική ασφάλεια, για το αν η χώρα μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της από ασύμμετρες και «υβριδικού» τύπουαπειλές.

Το query «Ασφάλεια Πολιτών» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το PaloPro 57.412 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 15 – 24 Οκτωβρίου 2018. Παράλληλα,το Twitterεμφανίζει τις περισσότερες  αναφορές (28.857)δείχνοντας ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη έχει ένα δυνατό engagementπάνωστο θέμα της ασφάλειας. Επιπλέον, τα συναισθήματα των αναφορών κυριαρχούνται από τα αρνητικά συναισθήματα (65.9%), ακολουθούν τα ουδέτερα (25.9%)και τέλος παρουσιάζεται και ένας μικρός αριθμός θετικών συναισθημάτων (9.1%). Η ανάλυση των ποιοτικών και των ποσοτικών δεδομένων του PaloProέγινε με βάση τοimpact των αναφορών, τις αναπαραγωγές των αναφορών, ταretweet, τους influencers και τουςreferrers.

 

Θεματολογία

Η θεματολογία του ελληνικού διαδικτύου για το query «Ασφάλεια Πολιτών» την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα MainTopics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:

  • Τηνκατάληψη γραφείου από το Ρουβίκωνα στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

  • Την επίθεση στο ΑΤ Ομόνοιας με μολότοφ από μια ομάδα πενήντα αντιεξουσιαστών.

 

  • Την εγκληματικότητα και τη βία που επικρατεί στο καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια.

 

  • Την υπόθεση των επτά πακιστανών με τον αστυνομικό σε διαμέρισμα της Νίκαιας, ο οποίος και κρίθηκε προφυλακιστέος για ληστεία.
  • Τη διπλή επίθεση από αντιεξουσιαστές σε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

 

  • Το «λουκέτο» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕ)που έβαλεη Σύγκλητος, με σκοπό την ενεργοποίηση των φορέων για την απομάκρυνση των διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

 

  • Την ειδησεογραφία για την εγκληματικότητα που επικρατεί στο κέντρο Αθήνας καθώς και για τις ληστείες και τους φόνους που διαπράττονται.

 

Συμπεράσματα

Hανάλυση περιεχόμενου του PaloPro αναδεικνύει το θέμα της ασφάλειας σε σημαντικότατο κοινωνικό και πολιτικό θέμαγια τα SocialMedia που απαιτούν άμεσες λύσεις. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την έλλειψη ασφάλειας. Αναλυτικότερα:

  • Οι δραστηριότητες της ομάδας του Ρουβίκωνα σύμφωνα με τους χρήστες των SocialMediaεξελίσσονταισε μια μορφήπαραβατικής διαμαρτυρίας που παραπέμπει σε ανταρτοπόλεμο. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμεότι το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης δεν έχει τις γνώσεις για να διαχωρίσει τις έννοιες του ανταρτοπόλεμου και πολιτικού ακτιβισμού. Ο Ρουβίκωνας θεωρείται μια «αναγνωρισμένη» συλλογικότητα πολιτικού ακτιβισμού που επεμβαίνει με το δικό του τρόπο και δεν ταυτίζεται με την εγκληματικότητα.

 

  • H λαθρομετανάστευση θεωρείται από το σύνολο των SocialMedia κύρια απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Οι εισροές προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και ο ελλιπήςέλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές αρχές αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

 

  • Οι ανησυχίες των SocialMedia έχουν να κάνουν και με τη διείσδυση ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών στην ελληνική κοινωνία καθώς και στην εφαρμογή τωνμεθόδων τουςπάνω στους άλλους πρόσφυγεςΕπίσης, χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι ηλαθρομετανάστευση εντάσσεται στο πλαίσιο του «υβριδικού πολέμου» που εφαρμόζει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας.

 

  • Η εγκληματικότητα προκαλεί φόβο στο σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης. Οι αναφορές από αστυνομικά δελτία για ληστείες, φόνους ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας. Δεύτερης και τρίτης κατηγορίας ιστοσελίδες και μπλοκπροβάλλουνιδιαίτερα παραβατικές και εγκληματικές ενέργειες που διαπράττονται από μετανάστες.

 

  • Η καθημερινή ασφάλεια των πολιτών διαταράσσετε σύμφωνα με τα ποιοτικά δεδομένα και από διάφορες πορείες που εξελίσσονται βίαια από την εμπλοκή κουκουλοφόρων καθώς επίσης και από ομάδες πουεμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών με στόχοτην προάσπιση των συμφερόντων τους.

 

  • Η παραβατική εικόνα του κέντρου της Αθήνας κάνει ένα μεγάλο αριθμό χρηστών των SocialMediaνα νιώθει ιδιαιτέρα ανασφαλής και μέσα στην ημέρα. Εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία συνθέτουν μια εικόνα που προκαλεί φόβο στην πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης.

 

 

  • Τα SocialMedia εμφανίζονται δυσαρεστημένα με την κυβέρνηση διότι θεωρούν ότι οι ιδεοληψίες ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζουν τις αστυνομικές αρχές να επιβάλλουν την ασφάλεια και την τάξη. Εκτιμούν ότι η αστυνομία μπορεί ανά πάσα στιγμή αν την αφήσουν να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας.

 

  • Η πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης δεν θεωρεί ότι με τη νέαηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Όλγα Γεροβασίλη – Κατερίνα Παπακώστα) η κατάσταση θα βελτιωθεί.

 

  • Το άσυλο των πανεπιστημίων προκαλεί αγανάκτηση στην πλειοψηφία της ελληνικής διαδικτυακής που βλέπει τους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης να γίνονται καταφύγιο αντιεξουσιαστών, ναρκομανών και λαθρεμπορίου. Την ευθύνη την αποδίδουν στηνιδεοληπτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας που επαναφέρει παρωχημένες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο καθηγητές και τους φοιτητές. Η ανομία που επικρατεί από εξωπανεπιστημιακές ομάδες επηρεάζει αρνητικά  την εικόνα την ανώτατης εκπαίδευσης καθώς κάποια πανεπιστήμια θεωρούνται «ανοχύρωτες πόλεις».

 

  • Ο Νόμος Παρασκευόπουλου θεωρείται «κόκκινο πανί» για την πλειοψηφία των χρηστών των SocialMedia καθώς δίνει την ευκαιρία σε ποινικούς κρατούμενους να αποφυλακιστούν και μετά να διαπράττουν εκ νέου εγκληματικές πράξεις. Τα SocialMediaεκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει άμεσα το συγκεκριμένο νόμο.

 

  • Ένας αριθμός χρηστών θεωρεί ότι η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ και η έντονη αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο για το Μακεδονικό υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας στη διεθνή διπλωματία.

 

  • Η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό θέμα που σύμφωνα με την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οποίος πρέπει να καταλάβει ότι η ιδεοληψία ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μια διεθνιστική κοινωνία και η απέχθεια προς τα σώματα ασφαλείας υπονομεύουντην κυβέρνηση του.

 

  • Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν χρήστες των SocialMedia θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική κοινωνία και απειλούν τη συνοχής της.Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να απομονώσει τις ιδεοληψίες από την κυβερνητική πολιτική για να μπορέσει να αναστρέψει την έντονη δυσαρέσκεια της κοινής διαδικτυακής γνώμης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναδείξει το έργο της αστυνομίας, που έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες σε εγκληματικότητα και οργανωμένο έγκλημα, για να τονώσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

 

  • H Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται από την πλευρά της σύμφωνα με ένα μεγάλο αριθμό χρηστών πιο αξιόπιστη στη διαχείριση της ασφάλειας. ΟΚυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να πατάξει το «άβατο των Εξαρχείων». Το θέμα της ασφάλειας αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας στην προεκλογική περίοδο καθώς οι πολίτες το θεωρούν άμεση προτεραιότητα.
  • Η πλειοψηφία της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης έχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία και θεωρεί υπεύθυνη την ηγεσία του υπουργείου για το ότι δεν αστυνομία δεν προχωρεί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια.

 

  • Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, δεν αποτελεί στόχοτρομοκρατικών ενεργειών μεγάλης ισχύος, ούτε υπάρχει «πόλεμος πόλεων» και το γεγονός αυτό πιστώνεται σε όλες τις κυβερνήσεις της. Το ατομικό θέμα της ασφάλειας είναι αυτό που προκαλεί ανησυχία και φόβο στους χρήστες των SocialMedia.

 

______________________

*ΟΝίκοςΑρβανίτηςείναι Content Director τηςPalo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά,  βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.

*ΟΓιώργοςΠρωτόπαπαςείναιSr. Social MediaAnalystτηςPaloServices. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Μετηνιδιότητατου διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχειπαρακολουθήσειπιστοποιημέναcoursesκαιseminarsγιαDigitalMedia, SocialMediaStrategies, DigitalMarketing&Advertising.

Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό PaloPro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των social media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

 

Αρθρογράφος