Αμερικανική συνταγή για να φτιάχνουμε αυγά, την οποία εσφαλμένως μπερδεύουμε με τα δικά μας καγιανά. Είναι γευστικότατα και προσφέρονται ως πρόχειρο γεύμα για κάθε στιγμή της ημέρας. Στις ΗΠΑ, όπου το πρωινό είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο γεύμα της ημέρας, θεωρούνται εξαιρετικά θρεπτικά και χορταστικά για μία ημέρα που προβλέπεται κουραστική και απαιτητική.
Εμείς, εδώ στην Ελλάδα δεν τρώμε καν πρωινό, πόσο μάλλον πλούσιο και χορταστικό, οπότε τρώμε τα scrambled eggs σε διάφορες άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, στις 5.00-6.00 το πρωί της Κυριακής, όταν έχουμε επιστρέψει από τα μπουζούκια μετά από άφθονη κατανάλωση αλκοόλ, ή/και ως Sunday brunch (breakfast+lunch), όταν μόλις έχουμε ξυπνήσει. Αποφεύγουμε να φτιάχνουμε scrambled eggs και ιδιαίτερα συχνά, στον μπαμπά που έχει ανεβασμένο ζάχαρο, στο σύζυγο που έχει «τσιμπημένη» προς τα πάνω τη χοληστερίνη, κ.λ.π. O.k.?
Πως φτιάχνουμε τα scrambled eggs τώρα…
– Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε φυτικό βούτυρο, στους εννιά βαθμούς.
– Σπάζουμε σε ένα τάπερ δύο, τρία, ή περισσότερο αυγά (αναλόγως το για πόσους μαγειρεύουμε) και χτυπούμε με ένα πιρούνι ακριβώς όπως στην ομελέτα.
– Ρίχνουμε αλάτι.
– Όταν έχει αρχίσει και τσιτσιρίζει το βούτυρο στο τηγάνι, το χαμηλώνουμε στους πέντε βαθμούς και το αφήνουμε για μισό λεπτό να ηρεμήσει.
– Με το ένα χέρι κρατούμε το τάπερ πάνω από το τηγάνι και αδειάζουμε τα αυγά σιγά-σιγά, μέσα στο τηγάνι, ενώ με το άλλο χέρι, κρατώντας μία ξύλινη σπάτουλα, ανακατεύουμε συνεχώς τα αυγά, με κυκλικές κινήσεις εναλλασσόμενες με κινήσεις εμπρός-πίσω και με κινήσεις δεξιά-αριστερά, ώστε να μην αφήσουμε σε καμιά περίπτωση τα αυγά να δέσουν σε μία φόρμα όπως γίνεται με την ομελέτα. Σ’ αυτό βέβαια, βοηθά πολύ και το γεγονός ότι έχουμε χαμηλώσει τη θερμοκρασία του ματιού στους πέντε βαθμούς.
– Ενώ τα αυγά, στερεοποιούνται σιγά-σιγά, αρχίζουμε και κάνουμε κοφτές, κάθετες κινήσεις με την ξύλινη σπάτουλα, κόβοντας στην ουσία τα αυγά σε πολύ μικρά κομμάτια.
– Τα scrambled eggs, κανονικά, τρώγονται μισοψημένα. Αυτό, διακρίνεται από το ότι τα αυγά μας δεν έχουν πάρει απολύτως χρυσοκίτρινο χρώμα, αλλά είναι ακόμη λιγάκι πορτοκαλί, και από το ότι ενώ έχουν στερεοποιηθεί, έχει μείνει στο τηγάνι ακόμη λίγο από το ζουμάκι τους. Εμείς, εδώ στην Ελλάδα δε συνηθίζουμε τα μισοψημένα φαγητά γενικότερα. Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει να ΜΗΝ αφήσουμε τα αυγά μας να ξεροψηθούν.
Με τι συνοδεύουμε τα scrambled eggs;
1. Με μπέικον,
Το τηγανίζουμε σε ελάχιστο αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο μέχρι σχεδόν να ξεραθεί, στο ίδιο τηγάνι που θα φτιάξουμε στη συνέχεια τα αυγά μας. Εννοείται, ότι αφού έχουμε τελειώσει με το μπέικον και αφού το έχουμε τοποθετήσει πάνω σε χαρτί κουζίνας για να βγάλει το λάδι του, πλένουμε καλά το τηγάνι και το σκουπίζουμε πριν αρχίσουμε να μαγειρεύουμε τα αυγά μας.
2. Με corn beef hash
Σερβίρεται αντί για μπέικον, είναι επίσης αμερικανική συνταγή, αλλά προορίζεται για εξαιρετικά γερά στομάχια। Είναι «βαριά» γαρνιτούρα δηλαδή για τα αυγά μας, αλλά σίγουρα πεντανόστιμη, ειδικά για τους λάτρεις του κρέατος και ιδιαιτέρως των αλλαντικών.
Αγοράζουμε κονσέρβα corn beef από το σούπερ-μάρκετ (είναι εισαγωγής από Αργεντινή συνήθως). Η ποσότητα corn beef hash που φτιάχνουμε για τα αυγά μας, είναι αναλόγως του πόσα άτομα τρώνε και έχοντας πάντα κατά νου, ότι το corn beef είναι βαρύ και δύσπεπτο. Το corn beef το τηγανίζουμε μέχρι να ξεραθεί κι αυτό, στο ίδιο τηγάνι που θα φτιάξουμε στη συνέχεια τα scrambled eggs μας. Εννοείται, ότι ενδιάμεσα καθαρίζουμε το τηγάνι.
Η συνταγή hash για το corn beef, προβλέπει να προσθέσουμε εξαιρετικά ψιλοκομμένη πατάτα ενώ το corn beef έχει σχεδόν γίνει. Πατάτα, την οποία έχουμε προκαταβολικά βράσει σε κατσαρολάκι, για εφτά-οχτώ λεπτά, της έχουμε αφαιρέσει το δέρμα με ένα μαχαιράκι, την έχουμε κόψει πάνω στο ξύλο της κουζίνας σε μεγάλα κομμάτια, στη συνέχεια σε μικρότερα και στο τέλος σε πολύ-πολύ ψιλά κομματάκια στο μέγεθος μικρού κρουτόν. Η πατάτα πρέπει να μείνει ελάχιστα στο τηγάνι, για να μην γίνει τελικά αυτό που όλοι ξέρουμε σαν πατάτα τηγανητή, ίσα-ίσα για να ανακατευτεί και να “παντρευτεί” με το corn-beef.
3. Me home-fries
Επίσης αμερικανική συνταγή. Έχουμε βράσει πατάτα, ή πατάτες για εφτά-οχτώ λεπτά, τους έχουμε αφαιρέσει το δέρμα τους, τις έχουμε κόψει στη μέση και μετά, σε φέτες, όσο πιο λεπτές γίνεται.
Έχουμε τσιγαρίσει σε αραβοσιτέλαιο, ή ηλιέλαιο, κρεμμύδι, ή κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, ανακατεύοντάς τα με την ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να μαλακώσουν, να σκουρύνουν και να γλυκάνουν. Τότε προσθέτουμε τις φετούλες της πατάτας και ψήνουμε, αλλά ελάχιστα. Προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι.
Τα scrambled eggs μπορούμε να τα σερβίρουμε με τις home-fries, με μπέικον ή με corn-beef hash και με φέτες του τοστ, καλά φρυγανισμένες και πασαλειμμένες με βούτυρο. Συνοδεύουμε με αμερικανικό (και όχι γαλλικό όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε) καφέ φίλτρου και με ένα ποτήρι χυμό γκρέιπ φρουτ, ή πορτοκαλιού, ή τομάτας.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;