Για πόσο επιτέλους θα συνεχίζουμε να ταυτίζουμε τις φακές με τη νερουλή, κάπως σαδιστική σούπα που μας τάιζαν παιδιά; Δεν ήρθε ο καιρός τα έξοχα όσπρια, που φλερτάρουν τόσο επιτυχώς με τα λαρδάκια τον χειμώνα, να βρουν μια καλύτερη θέση;
Με κάτι τέτοια, σαν κι αυτό το πιάτο που είναι και νηστίσιμο, χορταστικό ακόμη και στο μάτι, δροσερό και μαζί θερμό, νομίζω ότι ακόμη κι εγώ μπορώ να νηστέψω ολόκληρη τη Σαρακοστή.
Οι φακές βράζουν ως συνήθως παρέα με ένα δαφνόφυλλο κι ένα κρεμύδι ολόκληρο. Ωστόσο προσέχουμε να μη γίνουν μαλακές, πρέπει να κρατάνε και στο δόντι και το σχήμα τους να μη πλαδαρέψει. Άρα φακές αλ ντέντε. Τις σουρώνω και τις ξεπλένω κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να κρυώσουν καλά.
Συνηθίζεται οι λιαστές ντομάτες να μουλιάζουν για λίγο σε νερό της βρύσης κι έπειτα να κόβονται λωριδίτσες. Έχω μάθει κάτι άλλο: να πάρουν μια-δυο βράσεις μέσα σε ελάχιστο νερό μαζί με τα φετάκια σκόρδου. Αρωματίζονται θαυμάσια. Αυτό κάνω και εν προκειμένω.
Μεγάλη, βαθιά, χορταστική σαλατιέρα: Οι φακές συναντούν το λεμόνι και μένουν για λίγο οι δυο τους, μόνοι (20-30 λεπτά).
Μετά προστίθενται σχεδόν όλα τα υπόλοιπα: λιαστές, ντοματίνια κομμένα στα δύο, δυόσμος ψιλοκομμένος, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακάτεμα καλό. Το αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε φετάκια, έρχεται τελευταίο για να μη χαλάσει το χρώμα του και να παραμείνει δελεαστικό.
[Συνταγή και φωτο από cottoecrudo.com]
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;