Ρώσικο μήνυμα στον Μητσοτακη, εκτός Turkish Stream η Ελλάδα

27 Ιουλίου 201915:07

Η ανακοίνωση, που έγινε δια στόματος του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, ακολούθησε το μπαράζ επαφών του Νίκου Δένδια με Αμερικανούς αξιωματούχους και την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων διατυπώθηκε η στόχευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας, την τροχιά στην οποία είχε τεθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συνεπώς, η Ρωσία είναι πιθανό, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μεντβέντεφ και το «άδειασμα» του Κυριάκου Βελόπουλου από τη ρώσικη Πρεσβεία στην Αθήνα, να ανέμενε ενδεχόμενη οριακή αναπροσαρμογή της στάσης της Αθήνας, υπό τη νέα κυβέρνηση, στη βάση των όσων είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μόσχα, για διεύρυνση των διμερών σχέσεων, θέση που επανέλαβε ασαφώς, εσχάτως, και ο Νίκος Δένδιας.
Διαφήμιση

Η απόφαση, όμως, θα μπορούσε να σχετίζεται και με τις επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη διεύρυνση την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με το NATO, ζητήματα που έχει θέσει σε πολλά φόρα η Μόσχα. Ρωσία και Τουρκία ταυτίζονται, επίσης, ως προς την προσπάθειά τους να ανακόψουν τη διαδικασία ανατροπής του status quo στην περιοχή και στην επιδίωξη τους, με διαφορετικά κίνητρα, για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων προς την Ευρώπη.

Την απόφασή να μην περάσει από την Ελλάδα η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής ρωσοτουρκικής επιτροπής.

«Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας»

δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου του 2020. Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία. Η ισχύς της κάθε διακλάδωσης ετησίως είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με τον Turkish Stream σε δύο σημεία, τόσο στους Κήπους, με την πρώτη διακλάδωση όσο και στη δεύτερη διακλάδωση από Βουλγαρία, μέσω του IGB.

(crisismonitor)

Αρθρογράφος