RGC ΠΑΜΘ: “Ανάπτυξη” με άδεια καθίσματα και “δολιοφθορά” από το τουρκικό παρακράτος της Θράκης

5 Οκτωβρίου 202408:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του άνευρου διήμερου συνεδρίου “RGC ΠΑΜΘ – Regional Growth Conference” (αγνοείται ο ελληνόφωνος τίτλος του) που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή, θέτοντας στο επίκεντρο τη θέση της Θράκης στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδα.

Το συνέδριο υποτίθεται ότι θα παρουσίαζε το Νέο Υπόδειγμα Τοπικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον προηγούμενο μήνα τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε περιοχής.

Όπως τονίζεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού,η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της σε κάθε νομό, με κεντρικό ρόλο τον ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες, τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους παραγωγικούς τομείς. Μέσα από δομημένη διαβούλευση, οι φορείς καταλήγουν σε κοινά σχέδια δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και χρηματοδότηση.

Η επικαιροποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης πραγματοποιείται πλέον σε επίπεδο νομού. Ως πρώτο βήμα, παρουσιάστηκε πρόσφατα το σχέδιο ανάπτυξης για τον Έβρο. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται σε πάνω από 2,8 δισ. ευρώ και ενσωματώνει προτάσεις από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Θράκη.

Αυτό καθ’εαυτό το Συνέδριο που τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάκαμψης και του Δήμου Κομοτηνής δεν συγκίνησε το κοινό του Νομού Ροδόπης (πόσω μάλλον της υπόλοιπης Θράκης) κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους διοργανωτές -το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ και την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ σε συνδιοργάνωση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-, και τους χορηγούς του , που ήταν η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Α.Ε. και η Data Consultants.

Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σε μία άδεια αίθουσα ενώ και η δεύτερη ημέρα δεν είχε περισσότερους από είκοσι (20) θεατές ανά ανά θεματική ενότητα, οι οποίοι εναλάσσονταν στην κεντρική σκηνή και ως ομιλητές.

Το οργανωτικό έλλειμμα ήταν εμφανές, η λίστα προσκεκλημένων ομιλητών δεν είχε καμία ουσιαστική σχέση με τα ζητήματα της περιοχής, ο χώρος διεξαγωγής του Συνεδρίου ακατάλληλος (η Πανεπιστημιούπολη είναι μακριά από την πόλη της Κομοτηνής), τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προφανώς είδαν ανταγωνιστικά τον ρόλο το Δημοσιογραφικού Οργανισμού ΧΡΟΝΟΣ ενώ ήταν απόντες εκπρόσωποι της Μειονότητας εκτός από τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ως προς το ζήτημα του τοπικού τύπου, το ερώτημα έχει να κάνει τόσο με τους ιδιοκτήτες των τοπικών μέσων ενημέρωσης που έχουν καταντήσει στο σύνολό τους έμμισθοί υπάλληλοι Περιφέρειας και Δήμων ενώ στο RGC ΠΑΜΘ δεν είχε κληθεί κανείς εκ των τοπικών μέσων ενημέρωσης σε ρόλο συντονιστή συζήτησης ή ομιλητή.Οι δε επισκέπτες δημοσιογράφοι εξ Αθηνών, που έρχονται στην Θράκη για μπακλαβά και σουτζούκ λουκούμ προφανώς και δεν έχουν καμία γνώση για τα τοπικά δεδομένα.

Εμφανής η παρέμβαση του Τούρκου Προξένου που την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ενώ ήταν παρών στον εξωτερικό χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου δεν εισήλθε αλλά διαβουλευόταν με μέλος παρακρατικής δομής αποτρέποντας εκπροσώπους της Μειονότητας να παρακολουθήσουν το συνέδριο, τις εργασίες του οποίου κατέγραφαν οι δημοσιογράφοι των τουρκοφώνων μειονοτικών μέσων.

Οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα, οι αιρετοί και τα προβεβλημένα ονόματα της Μειονότητας δεν παρέστησαν με εντολή του Τούρκου Προξένου και τίθεται το μεγάλο ερώτημα για τους σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής της Χώρας, εάν τελικά “η Τουρκία σαμποτάρει την ανάπτυξη στην Θράκη” κάτι που έθεσε ευθαρσώς , μόνον ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος κι έστειλε το δικό του μήνυμα ως Θρακιώτης βουλευτής, λέγοντας ότι “Η Θράκη είναι ένα ενιαίο γεωγραφικό, ιστορικό και πολιτικό ΣΥΝΟΛΟ.Κάθε επιχείρηση κατάτμησης και διαχωρισμού της αναπτυξιακής προοπτικής είναι ανιστόρητη και θα τολμούσα να πω αναποτελεσματική.”

Αντί Επιλόγου

PsyOp: Πώς βλέπει την ανάπτυξη της Θράκης το παρακράτος;

Αρθρογράφος