PsyOp: Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

29 Σεπτεμβρίου 202410:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Απόσπασμα από «χάρτης 6» του 2022 (υπουργείο Εξωτερικών), αναφορικά με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. Με κόκκινο χρώμα σημειώνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ζουράφας, την οποία αμφισβητούν οι Τούρκοι.

Οι προβοκάτσιες του τουρκικού παρακράτους συνεχίζονται καθώς ο γνωστός υποστηριστικτής του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί  επιβιβάσθηκε σε ένα ταχύπλοο , ξεδίπλωσε μία τουρκική σημαία δηλώνοντας ότι είναι στην Ζουράφα (σσ Λαδοξέρα)  και με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα δήλωσε ότι “Η Ζουράφα είναι τουρκική και βρισκόμαστε σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2024, στην 101η επέτειο της απελευθέρωσης της Ίμβρου από την ελληνική κατοχή, στο νησί Ζουράφα, που είναι ένας βράχος της Ίμβρου!”Ο Τούρκος απόστρατος υποστήριξε επίσης ότι η συγκεκριμένη βραχονησίδα, η οποία είναι μία παρα-νησίδα της Ίμβρου και άρα ανήκει στο σύμπλεγμα της Ίμβρου και Τενέδου, αποτελεί πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν  είδηση για κάποιους στα ελληνικά ΜΜΕ, αναπαράγοντας την τουρκική προπαγάνδα.

Στη συνέχεια τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, δημοσιεύματα κλπ από τις 22-25/9/2024 που αναλύουν τα δήθεν μηνύματα που στέλνει η Τουρκία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη κλπ.

Η Ζουράφα (Λαδοξέρα), η μικρότερη και βορειοανατολικότερη των Θρακικών Σποράδων (μαζί με Ίμβρο, Τένεδο, Σαμοθράκη), με έκταση εννέα στρέμματα και μήκος ακτής 465 μέτρα, οριοθετεί την ελληνική επικράτεια στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

 

Η παλαιότερη γνωστή αναφορά της Ζουράφας (Sgúrafa Klippe) σε χάρτη (A. Conze, Reise auf
den Inseln des Thrakischen Meeres, Αννόβερο 1860, πίνακας XI)

Η Ζουράφα (Λαδοξέρα) απέχει από το βορειοανατολικό άκρο της Σαμοθράκης (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) 6 ναυτικά μίλια, απέχει 22 ναυτικά μίλια από το φάρο της Αλεξανδρουπόλεως, ενώ το στενό μεταξύ της Ζουράφας και της Άκρας Γκρέμια (Μποζτεπέ) έχει εύρος 14 ναυτικών μιλίων.

Τους τελευταίους μήνες η Ζουράφα (Λαδοξέρα) ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την παρουσία τουρκικών σκαφών που έκαναν έρευνες στην περιοχή, με την παρουσία πολεμικών σκαφών που φωτογραφίζουν και αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με την κατάρρευση του φάρου, είτε μετά από ανθρώπινη παρέμβαση, είτε λόγω καιρικών συνθηκών και βεβαίως λόγω της κινητικότητας της Τουρκίας σχετικώς με την κυριαρχία της.

Ζουράφα και Διεθνείς Συνθήκες

Ο  Αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτσί, ήδη από το 2016 έχει επισημάνει ότι «το νησί της Ζουράφας ανήκει στην EGAYDAAK ( 152 νησιά και βραχονησίδες που διεκδικούν οι Τούρκοι) και δεν ανήκει στην Ελλάδα»

Συνθήκη Σεβρών

Η τουρκική προπαγάνδα αποσιωπά ότι η ελληνική κυριαρχία στηνπεριοχή θεμελιώνεται με την απόφαση των Συμμάχων στο Σαν Ρέμο το 1920 περί απόδοσης των νησιών και βραχονησίδων του Βορείου Αιγαίου στην Ελλάδα (Ίμβρος, Τένεδος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος και παρακείμενων νησίδων και βραχονησίδων που περιέβαλλαν τα πέντε αυτά νησιά)

Επιπλέον από την τελική μορφή του άρθρου 84 των Σεβρών μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οι παρακείμενες νησίδες που βρίσκονται πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές πέρασαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τον γενικό αυτό κανόνα, ο οποίος και μεταφέρθηκε αυτούσιος στην Συνθήκη της Λωζάννης.

 Η νήσος «Σαμοθράκη» αναγράφεται ονομαστικά στην απόφαση και η βραχονησίδα «Ζουράφα» αποτελεί «Περιβάλλουσα νησίδα» της Σαμοθράκης, γεγονός που τεκμαίρεται από την γεωγραφική της θέση.

Το σιγουρο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκληροπυρηνική εθνικιστική πτέρυγα που δυναμιτίζει τις ε/τ σχέσεις και μετέρχεται κάθε μέσου για να επιτύχει τον στόχο της.

 

σσ: Από τα διαθέσιμα δεδομένα το σκάφος του Τζιχάτ Γιαϊτζί προκύπτει ότι δεν είχε πλησιάσει καν την περιοχή της Ζουράφας.

 

 

Αντί Επιλόγου

Τζιχάτ Γιαϊτζί (Cihat Yaycı): Ο παρακρατικός κράχτης του Ρ.Τ. Ερντογάν

Αρθρογράφος