Η αποδοχή από τη απελθούσα « Νέα Αριστερή Ελληνική Κυβέρνηση» των μέτρων που επέβαλαν οι πιστωτές σηματοδοτεί πλέον όχι μόνον την παγίωση του «ελληνικού τύπου» χρηματοπιστωτικού προτεκτοράτου αλλά και την πλήρη κατάρρευση της «καπιταλιστικής οικονομίας» και της «ελεύθερης επιχειρηματικότητας» στην Ελλάδα σε όποιο βαθμό αυτή υπήρχε.
Η Νέα Ελληνική Κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα ευθύνεται διότι με τους χειρισμούς της συνέβαλε στην επιδείνωση όλων των οικονομικών και κατ’ επέκταση κοινωνικών δεικτών που ήταν αποτέλεσμα των «μνημονιακών πολιτικών» τω ν προηγουμένων κυβερνήσεων και που οδήγησε ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού σε κοινωνική εξαθλίωση ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία πρέπει να οδηγηθεί στο «εκτελεστικό απόσπασμα» της πολιτικής λήθης για την εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα και τον υγιή ιδιωτικό τομέα αλλά και την απίστευτη ενδοτικότητα στην υπογραφή των αναθεωρημένων μνημονίων.
Πιο συγκεκριμένα:
Τα τελευταία χρόνια η παραγωγική βάση της χώρας έχει εξαρθρωθεί, ενώ η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4.
Το 1/4 του πληθυσμού βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, ενώ οι μισοί από αυτούς δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στην εργατική βάση, ενώ σε κάποιες περιοχές τα ποσοστά αγγίζουν και το 60%.
Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Reuters, από το 2008 έως το 2015 οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 40%, ενώ τα εισοδήματα (για το 2014) έχουν πέσει κάτω από το επίπεδο που βρίσκονταν το 2003.
Ένας στους πέντε βρίσκεται κάτω από το επίπεδο φτώχειας (ο αριθμός έχει διπλασιαστεί από το 2008), ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Εκτιμάται ότι 800.000 Έλληνες είναι χωρίς ιατρική περίθαλψη ή πρόσβαση λόγω έλλειψης ασφάλισης ή φτώχειας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη σχεδόν έχει τριπλασιαστεί από 3% έως 8% μεταξύ του πληθυσμού μόνο κατά την έναρξη της κρίσης.Ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών ήταν πολύ χαμηλό, αυξήθηκε κατά 35% στην Ελλάδα μεταξύ του 2010 και του 2012, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.Η χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκαν κατά 20% μεταξύ 2010 και 2011 και κατά επιπλέον 55% το 2012.
Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πληθυσμός στην Ελλάδα έχει μειωθεί, ατά περίπου 400.000. Περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, μηχανικών και επιστημόνων έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης το 2010.
Το υπάρχον σύστημα της αγοράς στην Ελλάδα έχει διαλυθεί, εξαιτίας της ενδημικής διαφθοράς, της δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης από το κράτος και του ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές.
Μέσα στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να κατεβάσουν ρολά περί τις 63.000 επιχειρήσεις, δηλ. το 27,3% αυτών. Αυτό προβλέπει μελέτη του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ η οποία έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία MARC και δημοσιεύτηκε προχθές.
Τούτο συνεπάγεται την απώλεια 138.000 θέσεων εργασίας. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και το λουκέτο σε εκατοντάδες μεσαίες με μεγαλύτερες επιχειρήσεις…
Με απλά λόγια, η 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις θα κλείσει τους επόμενους μήνες.
Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης (75,4%), των παραγγελιών (77,1%) και επιδείνωση της ρευστότητας (81,7%).
Η μείωση της ζήτησης, των παραγγελιών και της ρευστότητας από 75-81% είναι συντριπτική.
Στο μεταξύ, η έλλειψη ρευστού λόγω των capital controls έχει αναγκάσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τις συνήθειές τους υιοθετώντας μορφές ανταλλακτικής οικονομίας που ήταν και η βασική αρχή συναλλαγής μεταξύ των Ελλήνων στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.
Σήμερα αυξάνονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι πολίτες μέσω Δικτύων Ανταλλαγών όπου οι συναλλασσόμενοι μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και αγαθά χωρίς την παρεμβολή του επίσημου νομίσματος (ευρώ) ή με ένα μόνο μέρος της αξίας του αγαθού ή υπηρεσίας που αντιστοιχεί στη φορολογική υποχρέωση να καταβάλλεται σε ευρώ.
Στις προσεχείς εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν μεταβατικούς πολιτικούς σχηματισμούς ας αναζητήσουμε τους «μικρούς ήρωες» της πολιτικής, τους απογόνους πλέον του Γιώργου Θαλάσση, που είτε θα μας απελευθερώσουν είτε θα μας οδηγήσουν σε αυτές τις “μικρές επαναστάσεις” που τόσο έχουμε ανάγκη.