Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

7 Φεβρουαρίου 202416:16

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από κοινού τέσσερις πολιτικές ομάδες Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (Renew) και Αριστερά, για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου.

Με το εν λόγω ψήφισμα, που ενέκριναν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ σημειώθηκαν 26 αποχές εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ενώ καλείται η Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα καταγράφονται οι φυσικές και προφορικές απειλές, καθώς και οι καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS) εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, η παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως του Predador εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, ενώ επικρίνει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και σημειώνει την επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του.
Ευρωκοινοβούλιο: Οι παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για το κράτος δικαίου στη χώρα
Ευρωκοινοβούλιο: Οι παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για το κράτος δικαίου στη χώρα

Στο ψήφισμα καταγράφεται έλλειψη προόδου στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και το «σκάνδαλο της λίστας Πέτσα». Σημειώνεται η προβληματική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα λόγω και των πιέσεων, που δέχθηκαν στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και τον εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας ονομαστικά τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ράμμο.

Το ψήφισμα διαπιστώνει εξάλλου ότι η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται πολιτικής αμεροληψίας σημειώνοντας την άρνηση του κοινοβουλίου να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Εκφράζει παράλληλα βαθιά λύπη για το ναυάγιο της Πύλου και ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις σχετικές έρευνες, τη γενικότερη μεταχείριση μεταναστών, αλλά και την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.

Για την υπόθεση Predator ζητά την άμεση συνδρομή της Europol, ενώ καλεί την Κομισιόν να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της Ε.Ε στην Ελλάδα.

Το Κοινοβούλιο ανησυχεί για πολύ σοβαρές απειλές κατά των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα  
Δελτία Τύπου 
 
 
Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 
  • Εχθρικό περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους 
  • Κατασκοπευτικό λογισμικό, διαφθορά και χρήση βίας από την αστυνομία  
  • Κάλεσμα στην Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ελευθερία των ΜΜΕ

Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Κατασκοπευτικό λογισμικό

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος

Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.

Σχετικές πληροφορίες

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με βάση την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Επιπλέον, Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2023 σημειώνει ανησυχητική πτώση για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου.

Αρθρογράφος