Ψηφιοποιούνται τα αρχεία της Μουφτείας Κομοτηνής με πρωτοβουλία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

10 Νοεμβρίου 201708:00

Σήμερα, 9-11-2017, μια σπουδαία για την Κομοτηνή συμφωνία επικυρώθηκε στη Μουφτεία της πόλης, χάρη στην πρωτοβουλία της Παράταξης Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Ο σοφολογιώτατος μουφτής κ. Μέτσο Τζεμαλή και ο διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Παναγιώτης Κροκίδας συμφώνησαν να ξεκινήσει από αύριο κιόλας η ψηφιοποίηση και η όποια αναγκαία συντήρηση του ιεροδικαστικού αρχείου. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό κοινωνικής ιστορίας που θα προσφέρει πλήθος γνώσεων για το παρελθόν της πόλης μας από το 1870 μέχρι και τις μέρες μας, πράγμα ανεκτίμητο για μια πόλη που οι πηγές της ιστορίας της πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο σπανίζουν (ας όψεται η καταστροφική βουλγαρική Κατοχή).

Ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχαμε από πολλούς μήνες προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε την αξιοποίηση του αρχείου για το οποίο καμμία ελληνική Αρχή ποτέ δεν είχε δείξει ενδιαφέρον, μάλλον όλοι αγνοούσαν και αυτήν την ύπαρξή του. Μιλήσαμε με πανεπιστημιακούς, με ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους και φυσικά με τους ανθρώπους της ίδιας της Μουφτείας, για να καταλήξουμε τελικά στην σημερινή χαρμόσυνη ημέρα. Όπως σημείωνε και στην σχετική αλληλογραφία του με τους αρμόδιους ο επικεφαλής του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, Κώστας Καραΐσκος, έτσι θα ενταχθεί στα επίσημα τοπικά αρχεία και το μουσουλμανικό κομμάτι της κοινωνίας. Η συγκυρία ήταν εξαιρετικά ευτυχής, αφού ο Π. Κροκίδας που διευθύνει τα Γ.Α.Κ. είναι ένας άνθρωπος με πολλή όρεξη και αγάπη για τη δουλειά του αλλά και με γνώση της οθωμανικής γραφής. Η Κομοτηνή πια εντάσσεται στο δίκτυο των λιγοστών εκείνων πόλεων – Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη… – όπου ένα αρχείο οθωμανικών χρόνων φωτίζει το παρελθόν τους και  ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για εργασίες και μελέτες στα σιγγίλια από μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΔΠΘ (και όχι μόνο).

Ο ξεχωριστός έπαινος αξίζει στον μουφτή κ. Μέτσο Τζεμαλή. Κατανοώντας τη σημασία της συνεργασίας με την εγκυρότερη (και κατ’ εξοχήν αρμόδια) κρατική υπηρεσία, όχι μόνο διέσωσε το αρχείο του από τη λήθη και τη φθορά αλλά και το προσέφερε σε όλη την κοινωνία. Τα δυο κομμάτια της τοπικής κοινωνίας έχουν την δυνατότητα μέσα από τη γνώση του παρελθόντος να έρθουν πιο κοντά.

Αρθρογράφος