Προβληματισμός στην Κυβέρνηση από το μαζικό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

28 Ιανουαρίου 202115:06

Σε εξέλιξη βρίσκεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο του Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές- πειθαρχικά», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πρόκειται να κατευθυνθούν στη Βουλή. 

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενώ αντιδρούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων. 

Παράλληλα η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά, μεταξύ άλλων, να παρθούν επιπλέον μέτρα, ώστε τα σχολεία να είναι ανοικτά, να λειτουργούν δια ζώσης και να είναι υγειονομικά ασφαλή, να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση που αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών, να καταργηθεί η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων. 

Ακόμη, έχει αναρτηθεί μεγάλο πανό στην Πρυτανεία με τίτλο «Όχι στην πειθάρχηση, όχι στην καταστολή» από καθηγητές και εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και στηρίζουν, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι- ομοσπονδίες- σωματεία, καθώς και εργατικά σωματεία. 

Νωρίτερα, έξω από τη Βουλή, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν πανό «Όχι στη δημοκρατική εκτροπή, δημόσια και δωρεά Παιδεία – Δικαίωμα στη γνώση – Δικαίωμα στον Αγώνα».

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας ενώ κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας έχει κλείσει ο σταθμός του μετρό “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ”.

Στη Βουλή έφτασε η κεφαλή του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, που καταγγέλλει το νέο νομοσχέδιο που εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ και απαιτεί μέτρα προστασίας για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές και τα σχολεία.

«Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», απαιτούν οι διαδηλωτές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι, που συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης των κυβερνητικών σχεδιασμών για καταστολή και εμπόδια στη μόρφωση στάλθηκε από τη Θεσσαλονίκη. 

Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε η μεγάλη πορεία φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Συνθήματα όπως «Δεν είναι τρομοκράτες οι φοιτητές, έξω η αστυνομία από τις σχολές» και «30 εκατομμύρια για φοιτητές, Υγεία και όχι για διαγραφές και αστυνομία», ακούστηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης των τελευταίων χρόνων.

Στον απόηχο της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων από την ελληνική κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονείς, μαθητές και φοιτητές πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ολοκληρώθηκε η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, η  οποία ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

«Όλος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία εξαντλήθηκε σε μια μάσκα, ένα “χορηγούμενο” παγουρίνο και οδηγίες για ανοικτά παράθυρα εν μέσω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες που τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν δια ζώσης έχουν κλείσει πάνω από 200 τμήματα ή/και σχολικές μονάδες, λόγω κρουσμάτων. «Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντί να ικανοποιήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, προχωρούν σε αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο», τονίζει η ΔΟΕ.

«Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα», αναφέρει, από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ. «Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών, προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», σημειώνει η ΟΛΜΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Στο πλευρό των φοιτητών τάσσονται, καλώντας και στηρίζοντας το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία. Τη στιγμή, μάλιστα, που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, δεν θωρακίζει τη δημόσια υγεία, κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί ένα νομοσχέδιο στην Παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, “σπρώχνει” τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ. «Μπροστά σ’ αυτόν τον αντισυνταγματικό δρόμο περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, η νέα γενιά, η φοιτητική νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα θα σταθούμε εμπόδιο» υπογραμμίζει και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι η φωτογραφική διάταξη για απαγόρευση των συναθροίσεων δεν θα σταματήσει τη μαζική συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών στα συλλαλητήρια ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. «Ενός νομοσχεδίου που ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή των παιδιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση περιορίζοντας τις επιλογές τους στις σχολές προτίμησης ώστε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα παράγει την ποιότητα και την ποσότητα πτυχιούχων πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων» τονίζει. «Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων, να ανοίξουν άμεσα τα πανεπιστήμια, να μην ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, να μην ψηφιστεί η παρουσία της αστυνομίας και η ενίσχυση της καταστολής στα πανεπιστήμια. Καλούμε τα σωματεία της Αθήνας να στηρίξουν τους φοιτητικούς αγώνες, τα νέα συλλαλητήρια που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 28 Γενάρη» σημειώνει το ΕΚΑ.

Τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας έχουν προκηρύξει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. «Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» τονίζει η ΟΛΜΕ. «Είναι ζήτημα ζωής να μην επιτρέψουμε να μπουν στον γύψο τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν!» υπογραμμίζει η ΔΟΕ. «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις επιχειρούμενες αντιεκπαιδευτικές-αντεργατικές ρυθμίσεις, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών! Δυναμώνουμε τον αγώνα για σχολεία ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή!» συμπληρώνει.

Τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχουν ανακοινώσει επίσης ενώσεις μαθητών αλλά και ομοσπονδίες γονέων.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων ισχύει έως την 1η Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια με απόφαση του αρχηγού ΕΛ.ΑΣ.

Αρθρογράφος