«Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας : Σημαντική για την υγεία της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα των γυναικών»

3 Δεκεμβρίου 201412:57

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α΄ΚΑΠΗ Κομοτηνής, η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης, με θέμα:

«Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας : Σημαντική για την υγεία της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα των γυναικών», που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ομιλητές ήταν η κ. Ευαγγελία Πράπα, γυναικολόγος και ο κ. Νίκος Φακιρίδης παιδίατρος-μέλος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών.

gunaikes

Ανοίγοντας την εκδήλωση εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου, η κ. Σόνια Κακουλίδου τόνισε ότι :

«Το πρόβλημα της υγείας και ιδιαίτερα των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, ήταν πάντα στα ενδιαφέροντα και τους στόχους πάλης της ΟΓΕ, της οποίας είμαστε μέλος από την ίδρυσή μας, γιατί πιστεύουμε ότι η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των γυναικών, και όχι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σε όλους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής επιδείνωση τέτοια, που τα προβλήματα υγείας –πρόνοιας παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Έχουμε σταδιακή αύξηση της νοσηρότητας και επιδείνωση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, αλλά και των βαθιών ανατροπών στο δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας, που το καθιστούν ανεπαρκές και ανίκανο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία. Οι γυναίκες έχουν πολύ σοβαρούς λόγους (χρησιμοποιούν οι ίδιες αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους πιο συχνά τις υπηρεσίες υγείας) να απαιτούν ένα αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας με ενταγμένη μέσα σ’ αυτό την ΠΦΥ, δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον παιδίατρο. Οι γυναίκες έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες προκύπτουν από τον βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει και την υγεία τους.

Οι πρόσθετες και ειδικές αυτές ανάγκες πρέπει να καλύπτονται από την ΠΦΥ δηλαδή από το σύνολο των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας που παρέχονται έξω από τα νοσοκομεία και αφορούν την πρόληψη, την θεραπεία, την αποκατάσταση και την προαγωγή της υγείας, ΠΦΥ που να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό…»

gunaikes2

Στη συνέχεια η γυναικολόγος κ. Πράπα ανέπτυξε διεξοδικά την σημασία της πρόληψης στην ιατρική, θυμίζοντας τη ρήση του Ιπποκράτη «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», ιδιαίτερα για την υγεία του οργανισμού των γυναικών, ενημερώνοντας για τις προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου των μαστών, του τραχήλου της μήτρας, κλπ., που μπορούν να σώσουν αποδεδειγμένα τη ζωή των πασχόντων. Επίσης σημείωσε ότι «μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σήμερα λόγω των οικονομικών προβλημάτων τα τελευταία τρία χρόνια, μένει πίσω σε προληπτικές εξετάσεις, ενώ η περιβόητη μεταρρύθμιση στην υγεία προκάλεσε τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διέλυσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αποδιοργάνωσε τα Νοσοκομεία…… δρομολόγησε την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υγείας υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και των ασφαλιστικών εταιριών. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά σε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία το 65% των πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση στο ελληνικό Σύστημα Υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το 35% δηλώνει ότι τους τελευταίους έξι μήνες ( μετά το ΠΕΔΥ), αν και είχε πρόβλημα υγείας δεν χρησιμοποίησε κάποια Υπηρεσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Αμέσως μετά ο κ. Φακιρίδης αναφέρθηκε στην πολιτική υγείας στην Ελλάδα η οποία « Αποτελεί εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της, που έχουν στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και συμπυκνώνεται στους εξής άξονες:

Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», Ανάπτυξη «ανταγωνιστικών και οικονομικά βιώσιμων συστημάτων Υγείας», «Άμβλυνση ανισοτήτων και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής»…. Η ενίσχυση της λειτουργίας των κρατικών μονάδων Υγείας ως «αυτοτελών οικονομικών μονάδων», δηλαδή σαν επιχειρήσεις. Ενδεικτική ως προς αυτό είναι και η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντόπουλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την ΠΦΥ, ο οποίος ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν σε ένα νοσοκομείο, όπως της Ικαρίας ή της Λήμνου ή της Καρπάθου ή της Καρύστου να έχεις γυναικολόγο για 10 με 20 τοκετούς το χρόνο»,

……Αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, με τη μείωση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας κατά 19,7% σε σχέση με το 2013, με τη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 30%, των δημόσιων νοσοκομείων κατά 32% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%…..»

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις και προβληματισμοί, ενώ αναδείχθηκε πραγματικά το συμπέρασμα, ότι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία είναι αγώνας για την ζωή. Στην εκδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» .

Αρθρογράφος