Πρωθυπουργός: Το FSRU στην Αλεξανδρούπολη βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

29 Δεκεμβρίου 201914:32

Ενόψει της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ και πως η χώρα μας είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένει αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις.

«Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν στον τομέα των drones. Και θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35. Η ψήφιση της νομοθεσίας EastMed Act αποτελεί ιστορική εξέλιξη. Η στήριξη στον αγωγό East Med από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης, και με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Με τον πρόεδρο Τραμπ, βέβαια, θα συζητήσουμε και για επενδύσεις. Διακρίνεται, εξάλλου, για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι δεν θα ήθελε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο success story της Ελλάδας!», ανεφέρε

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από μια προσφυγή στη Χάγη

Για τη στάση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όταν συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο επιδίωξε σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και διαλόγου και ότι επιμένει σε αυτό ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ενεργοποιώντας ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να αποκρούσει τις τελευταίες παράνομες και εκτός διεθνούς νομιμότητας και κοινής λογικής κινήσεις της τουρκικής πλευράς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη στις πρόσφατες επιλογές της, αντίθετα με την Ελλάδα της οποίας οι θέσεις στηρίζονται πάντα στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, έχουν βρει καθολική αποδοχή και στήριξη από πλήθος χωρών, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύει και την αποτρεπτική της ισχύ.

Σε ερώτηση αν σχεδιάζει προσφυγή στη Χάγη ξεκαθαρίζει: «Πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».

Επιπλέον ανέφερε πως όταν προσφύγουμε στη Χάγη θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου, αναφέρει παίρνοντας ως δεδομένο ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση».

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr