Πρόστιμο 40 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο στη Saic

14 Ιουλίου 201322:30

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχασε τη δικαστική διαμάχη με την αμερικανική εταιρεία και καλείται να της καταβάλει το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο οφειλής «συν» τις εγγυητικές επιστολές που είχε παράνομα (σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση) εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής, αυτό προβλέπει απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce – ICC) στο οποίο είχε προσφύγει η αμερικανική εταιρεία τον Ιούνιο του 2009.

Το κείμενο της απόφασης, 490 σελίδων, κοινοποιήθηκε στη SAIC και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντίστοιχα, στις αρχές της εβδομάδας. Το συνολικό ποσό που επιδικάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο είναι μικρότερο από τα 60 εκατ. ευρώ που αρχικά διεκδικούσε η SAIC, καθώς ο διαιτητικός οργανισμός έκανε δεκτό ισχυρισμό του ελληνικού Δημοσίου για μείωση κατά 20 εκατ. ευρώ του τιμήματος της αρχικής συμφωνίας λόγω αποκλίσεων και παραλείψεων στο σύστημα ασφαλείας.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης, ωστόσο νομικοί κύκλοι διευκρινίζουν στην Καθημερινή της Κυριακής ότι «οι αιτήσεις ακυρότητας για αποφάσεις διεθνών διαιτητικών οργάνων γίνονται δεκτές σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και μόνο για ακραίες παραβάσεις σχετικά με τη διαδικασία».

Το ICC απέρριψε τη θέση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σύμφωνα με την οποία το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε οριστικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω τεχνολογικού χαρακτήρα αποκλίσεων των υποσυστημάτων που παραδόθηκαν από τη SAIC στις 28 Οκτωβρίου 2008.

H SAIC αντέτεινε ότι το ελληνικό Δημόσιο παρέλαβε και αποδέχθηκε το σύστημα ως κατάλληλο από τον Νοέμβριο του 2008, οπότε ολοκλήρωσε τις εργασίες της στο μέγαρο της Κατεχάκη η επιτροπή αξιολόγησης του C4I. Ο ισχυρισμός της έγινε δεκτός από το ICC, το οποίο υποχρεώνει πλέον το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στην εταιρεία 40 εκατ. ευρώ.

Αρκετοί υποστήριζαν ωστόσο ότι η επίκληση τεχνολογικών αποκλίσεων από την επιτροπή είχε μάλλον προσχηματικό χαρακτήρα και ότι η υπόθεση δεν είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

Εξάλλου, η Siemens ήταν υπεργολάβος της SAIC στην υπόθεση του C4I, ενώ η αίτηση επιδιαιτησίας είχε συμπέσει χρονικά με την κλήση σε απολογία και την προφυλάκιση του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Διονύση Δενδρινού.

Επίσης, βασικός μάρτυρας του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το C4I δεν είναι άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που όχι τυχαία αρνούνταν να υπογράψει το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του C4I.

Πηγή:www.capital.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr