EPAMATH TSAKALI1

Προστασία των Τσακαλιών στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ

12 Οκτωβρίου 201212:00

EPAMATH TSAKALI1Τσακάλι (Canis aureus), ένας ιδιαίτερος «κάτοικος» του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας στα πλαίσια των προγραμμάτων παρακολούθησης, προστασίας και διατήρησης της άγριας πανίδας και χλωρίδας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνεχίζει να συμβάλει ενεργά προς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου. Αφορμή αυτή την φορά στάθηκε, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός νεκρών τσακαλιών (Canis aureus) στα όρια του ΕΠ ΑΜΑΘ. Ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρηθεί αρκετά νεκρά τσακάλια, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επόπτες – ξεναγοί του Φορέα Διαχείρισης, ο θάνατος τους οφείλετε σε τροχαία ατυχήματα, κυρίως λόγω υπερβολικής ταχύτητας των διερχόμενων οδηγών.

            Το τσακάλι είναι ένα παμφάγο ζώο με μεγάλη οικολογική σημασία η οποία έχει άμεση σχέση με τον άνθρωπο. Είναι, εκτός των άλλων και πτωματοφάγο και συνεπώς «καθαρίζει» την ύπαιθρο από νεκρά ζώα που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επίσης τρέφεται και με είδη ζώων που προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και έτσι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών. Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας αποτελεί σημαντικό βιότοπο για το τσακάλι όπου έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 ομάδες των 4-6 ατόμων, με την τοπική πυκνότητα του πληθυσμού του να είναι μεγαλύτερη από 3 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (Conservation action plan for the golden jackal Canis aureus L. in Greece, WWF Greece, April 2004), η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το είδος δεν κινδυνεύει καθώς ο πληθυσμός του εμφανίζει σημαντική μείωση στην Ελλάδα. 

            Οι θέσεις εντοπισμού των νεκρών ζώων φανερώνουν ότι οι μετακινήσεις τους λαμβάνουν μέρος σε εκτάσεις με ανθρωπογενή χαρακτήρα των οποίων η φυσική συνέχεια διακόπτεται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους με αυξημένη κίνηση τροχοφόρων. Συνεπώς ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι μεγάλος καθώς δεν υπάρχει και κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς για διέλευση άγριας πανίδας έτσι ώστε να ελαττώνουν ταχύτητα.

            Για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης έχει προβεί στην τοποθέτηση πινακίδων για την διέλευση τσακαλιών, αλλά και γενικότερα άγριων ζώων.

“Κύριος σκοπός της ύπαρξης των πινακίδων είναι να εφιστήσουμε την προσοχή των οδηγών για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και για την αποφυγή μείωσης του ιδιαίτερα αυτού σημαντικού αριθμού τσακαλιών, που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στην περιοχή μας και να την κάνει τόσο μοναδική!” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 Η συγκεκριμένη δράση του Φ.Δ. χρηματοδοτήθηκε από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου για το 2012.

EPAMATH PINAKIDA MONASTIRAKI

EPAMATH PINAKIDA N.KARYA

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr