Προς την φάση υλοποίησης τα έργα επέκτασης φυσικού αερίου στην ΠΑΜΘ

2 Μαΐου 202112:26

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται τα μεγάλα έργα υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε ακόμη μία πόλη της ακριτικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Καβάλα.

Μετά την Ξάνθη, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για το έργο στην πόλη της Καβάλας, δίνοντας το «σήμα» για την έναρξη υλοποίησής του.

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΔΑ και του αναδόχου του έργου στην Καβάλα, της εταιρείας «ΑΒΑΞ Α.Ε.», θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023.

Το έργο στην πόλη της Καβάλας είναι προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια της πόλης, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι κ.ά.

Μετά την Καβάλα, τη «σκυτάλη» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πάρει η πόλη της Ορεστιάδας για την οποία η διαδικασία της οριστικής έγκρισης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

 

Υπεγράφη χθες, μεταξύ της ΔΕΔΑ και της ΑΒΑΞ Α.Ε., η σύμβαση για το έργο επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης.

Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια ουσιαστική αξία το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά τις ακριτικές αυτές περιοχές με υποδομές που θα παρέχουν ασφαλή, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε νοικοκυριά, επαγγελματίες, βιομηχανίες, νοσοκομεία και σχολεία.

Ταυτόχρονα, το έργο έχει και συμβολική αξία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ,  που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας με την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου και τουλάχιστον 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

Σημειώνεται ότι το έργο στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής είναι προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την υπογραφή της σύμβασης, κλείνει ο κύκλος των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του έργου το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το 2023. Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε: «Με μεγάλη χαρά υπογράψαμε τη σύμβαση για το έργο που θα φέρει το φυσικό αέριο στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής. Είναι  μια ιστορική ημέρα για εμάς, καθώς μετά από 18 μήνες σκληρής δουλειάς βλέπουμε ότι οι κόποι μας ανταμείβονται. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021- 2025 της ΔΕΔΑ, το μεγαλύτερο project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παίρνει σάρκα και οστά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας προς όφελος όλων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά :

«Τον επόμενο μήνα ξεκινούν σε ακόμη μία πόλη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Καβάλα, οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, με σημαντικές ωφέλειες για τους πολίτες, το περιβάλλον και την οικονομία.

Με την έλευση του φυσικού αερίου, το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί σημαντικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η περιοχή θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά, ενώ θα ενισχυθεί η απασχόληση και η τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων
θέσεων εργασίας σε όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου».

Αρθρογράφος