Πού το πάει η Samsung με το (νέο) Galaxy S4;

24 Μαρτίου 201311:06

Είναι προφανές ότι τη φορά αυτή η Samsung θέλησε να μετατρέψει την παρουσίαση του εμβληματικού Galaxy S σε ένα γεγονός με παγκόσμια απήχηση. Και μάλλον τα κατάφερε.

Πάτησε σε αντίπαλο (αμερικανικό) έδαφος και έστρεψε τα φώτα της τεχνολογικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, ανεβάζοντας διαδοχικά τις προηγούμενες ημέρες την ένταση. Αξιοποίησε διάφορα μαρκετίστικα τρικ –όπως διαρροές της τελευταίας στιγμής στα social media, διαδοχικά teasers στο YouTube, αντικρουόμενες πληροφορίες και έναν χαρισματικό πιτσιρίκο στον ρόλο του «αγγελιοφόρου» – από αυτούς που μόνο η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος ανακαλύπτει, ο οποίος τελικά έκλεψε την παράσταση… Κυριολεκτικά!

Γιατί αυτό που παρακολουθήσαμε στο επιβλητικό Ράδιο Σίτι του Μπρόντγουεϊ δεν ήταν απλά άλλη μια παρουσίαση ενός ακριβοθώρητου γκάτζετ, αλλά μια ολοκληρωμένη υπερπαραγωγή, με όλα τα στοιχεία ενός φαντασμαγορικού μιούζικαλ, μέσα από την οποία η Samsung θέλησε να προβάλει επί σκηνής την αλληλεπίδραση του κορυφαίου της smartphone με την καθημερινότητα του μέσου χρήστη.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνήθως συντηρητικοί Κορεάτες ρίσκαραν με αυτή την κίνηση. Το μήνυμα, όπως και το ίδιο το νέο Galaxy S4, κινδύνεψαν να χαθούν μέσα στη δυνατή μουσική, τα εντυπωσιακά χορευτικά και τα εκτυφλωτικά φώτα των πολύχρωμων προβολέων που έλουζαν τη σκηνή, την πλατεία και τους εξώστες του φημισμένου music hall. Μάλιστα, αυτή τους η επιλογή επικρίθηκε, κυρίως από κάποια μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως το CNET και το Forbes, τα οποία βρήκαν το σόου «υπερβολικό», «εκκωφαντικό» και «σοκαριστικά σεξιστικό», λόγω αναφορών -όπως σημειώνουν- στα γυναικεία στερεότυπα της δεκαετίας του ’50.

0mark1

Από αυτές και μόνο τις αντιδράσεις, μπορεί ωστόσο κάποιος να πει ότι η Samsung πέτυχε τον στόχο της – αν πραγματικά είναι σε θέση να ερμηνεύσει τη στρατηγική της. Ισως και να τρόμαξε τους Αμερικανούς, που βλέπουν πια τη «μαμά Apple» να πληρώνει (και χρηματιστηριακά) το τίμημα της συστηματοποίησης και της διστακτικότητας μπρος στην επόμενη μεγάλη κίνηση, καθώς τα δεκάδες στοιβαγμένα δισεκατομμύρια δολάρια στα παραγεμισμένα ταμεία του Κουπερτίνο δείχνουν να προκαλούν περίσσιο άγχος στα κορυφαία στελέχη της.

Κάποιοι αναλυτές έφτασαν στο σημείο να αναπολούν τις λιτές παρουσιάσεις του μακαρίτη Στιβ Τζομπς, όταν με το ίδιο πάντα ντύσιμο και τον μοναδικό, χαρισματικό του τρόπο ανέβαινε στη σκηνή του Yerba Buena Center στο Σαν Φρανσίσκο, βγάζοντας από την τσέπη του τα «i-best sellers» που έχτισαν τον σύγχρονο μύθο της Apple. Μόνο, που τα σημερινά smartphones και οι άλλες φορητές συσκευές επικοινωνίας, ενημέρωσης και διασκέδασης δεν απευθύνονται στους μύστες της τεχνολογίας, όπως το πρώτο, επαναστατικό για την εποχή του, iPhone.

Και το μήνυμα αυτό ίσως θέλησε να περάσει στη Νέα Υόρκη η Samsung. Εφερε σε πρώτο πλάνο τις πολλές και διαφορετικές λειτουργίες-υπηρεσίες που συνοδεύουν το Galaxy S4. Με έμφαση στη δυνατότητα εκτέλεσης βασικών λειτουργιών μέσω κινήσεων του (δεξιού κατά προτίμηση) χεριού, το οποίο βλέπει η βοηθητική κάμερα στην εμπρός όψη, χωρίς να χρειάζεται να αγγίζουμε την οθόνη. Εξέλιξη που πρακτικά διευκολύνει τη χρήση όταν έχουμε τη συσκευή τοποθετημένη απέναντι μας σε μικρή απόσταση. Και πέρασε σε δεύτερο τα –ούτως ή άλλως- αναμενόμενα βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Γιατί τα σημερινά smarthpones και ειδικά αυτά της premium κατηγορίας αποτελούν ήδη πανίσχυρα πολύ-εργαλεία, που μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και ως σταθμοί εργασίας, αν μάλιστα τα συνδέσουμε με μια εξωτερική οθόνη και ένα πληκτρολόγιο. Και η ιστορία της εξέλιξη τους θα γυρίσει πραγματικά σελίδα, όταν σε δυο-τρία χρόνια βγουν από τα εργαστήρια οι πρώτες εύκαμπτες συσκευές, σε τιμές εμπορικά αξιοποιήσιμες. Μέχρι τότε, η βελτίωση των specs (όπως λένε τα τεχνικά χαρακτηριστικά οι ειδικοί) ακολουθεί τη δική της νομοτελειακή πορεία.

Οπως ήταν αναμενόμενο –και εκεί οι προβλέψεις δεν έπεσαν ούτε… ίντσα έξω- το νέο Galaxy S έχει μεγαλύτερη οθόνη (αγγίζει πλέον σε διαγώνιο τις 5 ίντσες και μάλιστα σε ελάχιστα μικρότερο και πιο λεπτό κέλυφος, χάρη στα μικρότερα περιθώρια του πλαισίου), ενσωματώνει καλύτερη και ταχύτερη φωτογραφική κάμερα με αισθητήρα στα 13 Megapixels και η πυκνότητα της Super AMOLED HD οθόνης του έφτασε τα 441ppi (από τα 306ppi του S III), ακολουθώντας των ανταγωνισμό.

0mark3

Η Samsung δεν… πανηγύρισε ούτε για τη μπαταρία των 2.600 mAh (που ελπίζουμε να βγάζει επιτέλους ένα ολόκληρο 24ώρο ενός power user, με το τηλέφωνο σε πλήρες λειτουργικό περιβάλλον), ούτε για τον οκταπύρηνο επεξεργαστή, τον οποίο θα δούμε για πρώτη φορά σε μια από τις δυο βασικές εκδόσεις του Galaxy S4 και εικάζεται ότι εκτός από τις επιδόσεις, θα φροντίζει περαιτέρω για την αύξηση της αυτονομίας, αλλά ούτε και για το ασύγκριτα πιο ανθεκτικό Gorilla Glass 3 που προστατεύει την οθόνη.

Αντιθέτως προέβαλλε με το παραπάνω κάποιες νέες λειτουργίες-υπηρεσίες όπως:

– Το «Smart Pause», το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο της οθόνης με το βλέμμα. Ενώ παρακολουθούμε ένα βίντεο, αυτό θα διακοπεί όταν κοιτάξουμε κάπου αλλού και θα ξεκινήσει όταν στραφούμε ξανά προς την οθόνη.

– Το «Smart Scroll», που μας δίνει τη δυνατότητα να μετακινηθούμε πάνω και κάτω στις σελίδες του browser ή το περιεχόμενο ενός email, χωρίς να αγγίξουμε την οθόνη. Αναγνωρίζει το πρόσωπό μας, ενώ κοιτάμε την οθόνη, όπως και την κίνηση του καρπού μας και έτσι μετακινεί τις σελίδες πάνω ή κάτω.
Τη λειτουργία «Air View», που επιτρέπει στους χρήστες να δουν το περιεχόμενο ενός email, μιας συλλογής εικόνων ή ενός βίντεο, απλώς κουνώντας τα δάχτυλά τους πάνω από την οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να το ανοίξουν. Μπορούν επίσης να δουν μια εικόνα σε μεγέθυνση στον browser ή έναν αριθμό τηλεφώνου αποθηκευμένο στην ταχεία κλήση.

– Το «Air Gesture», με το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε μουσικό κομμάτι, να μετακινηθούμε προς τα επάνω και προς τα κάτω σε μια ιστοσελίδα ή να δεχτούμε μία κλήση, επίσης με μία κίνηση του χεριού και χωρίς να αγγίξουμε την οθόνη.

 

 

– Τη λειτουργία «Dual Camera», που επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση και των δύο φωτογραφικών μηχανών, στη μπροστινή και πίσω όψη. Κατά τη λήψη φωτογραφιών, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μίας ποικιλίας από εφέ πλαισίου, τα οποία συνδυάζουν τις δύο εικόνες και επίσης προσαρμόζουν το μέγεθος της μικρής εικόνας στο εσωτερικό της μεγάλης. Ταυτόχρονα, η λειτουργία «Dual Video Call» δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να πραγματοποιεί και ταυτόχρονα να δέχεται μια βιντεοκλήση.

– Την υπηρεσία «Story Album», μέσω της οποία οι φωτογραφίες που λαμβάνονται από το Galaxy S 4 συγκεντρώνονται και ταξινομούνται αυτόματα σε χρονολογική σειρά και με όλες τις σχετικές πληροφορίες και δημιουργούν ένα μοναδικό άλμπουμ. Τα άλμπουμ αυτά μπορούν να παραγγελθούν και να παραδοθούν ως ένα φυσικό άλμπουμ φωτογραφιών, μέσω συνεργασίας με την Blurb.

 

– Τη λειτουργία «Group Play», με την οποία οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν μουσική, φωτογραφίες, έγγραφα και παιχνίδια με τους γύρω τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε σύνδεση δικτύου. Επίσης, η επιλογή «Share Music» επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να αναπαράγουν ταυτόχρονα το ίδιο τραγούδι, συγχρονισμένα, σε διαφορετικά Galaxy S4.

– Τη λειτουργία «S Health», που μέσω των αισθητήρων της συσκευής (προστέθηκαν θερμοκρασίας και υγρασίας) παρακολουθεί το περιβάλλον γύρω μας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε.

Με αυτά και με εκείνα πέρασε στα ψιλά ότι η Samsung εγκατέλειψε –όπως είχε προβλεφθεί από την αναγραφή στη σχετική πρόσκληση- τη λατινική αρίθμηση της σειράς των Galaxy S. Δείγμα ότι δεν φοβάται πλέον την όποια σύγκριση και σε αυτό το σημείο με το iPhone; Το πιθανότερο είναι πως η αναγραφή του αριθμού 4 με το λατινικό IV θα ήταν δυσανάγνωστη και θα προκαλούσε σύγχυση, ιδιαίτερα στους μαθημένους στα εύπεπτα διαφημιστικά μηνύματα Αμερικανούς.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr